Jag fick möjligheten att lyssna på den senaste boken i Star Trek: Picard-serien, No Man's Land. Det är ingen bok som så utan en radioteater (eller "audio drama" som det heter på engelska) och ett sådant format möjliggör att de riktiga skådespelarna är med och spelar sina roller.
Jag älskar det här med radioteater och det gjordes här dessutom väldigt levande, när vi hade originalskådespelarna bakom Seven och Rafi i huvudrollerna. Berättelsen var driven och den hölls ihop av både ett bra manus och bra regi. Den var något kortare än vad jag hade förväntat mig, men ungefär som ett längre Star Trek-avsnitt, kan man väl säga att det blev.
Att vi dessutom får höra lite grann om vad som hänt mellan säsong 1 och säsong 2 av Picard gör mig bara mer nyfiken på vad säsong 2 kan komma att inbegripa när det handlar om relationen mellan Rafi och Seven.
Jag ger den 8/10 i betyg. Även i övriga media har den getts bra betyg. På Goodreads ges den ett genomsnittligt betyg av 8,16/10 och då är det 60 privatpersoner som avgivit sina betyg. Även TrekCore, DailyStarTrekNews, WomenAtWarp, WarpFactorTrek och flera andra ger höga betyg utan att nämna en specifik siffra. På Audible har hittills 33 personer avgivit ett genomsnittligt betyg om 9/10.
Samtidigt säger ScFiPulse att kvaliteten lämnar en del att önska, men att produktionen ändå når en bit på rätt väg och att de ser fram emot fler ljudproduktioner.
Detta är en recension av The Autobiography of Kathryn Janeway av Una McCormack - Den "officiella" biografin över Kathryn Janeway, dekorerad kommendör och den ultimata upptäckaren av Deltakvadranten..
Jag lyssnade på ljudboksutgåvan. Det var mycket givande att höra Kate Mulgrew läsa Kathryn Janeways memoarer - det gav ett bättre djup än vad man annars kunde ha fått med en annan inläsare. Boken kan delas in i tre delar: Före Voyager, Under Voyager och Efter Voyager.
Före Voyager: Författaren beskriver övertygande Kathryn Janeways uppväxt och tidiga karriär. Det här var den absolut bästa delen av boken och var en fröjd att läsa / lyssna till. Alla viktiga personer i hennes liv och allt som format henne till den kommendör vi såg i Star Trek: Voyager fanns med. Vissa saker förklarade även för mig varför hon i Voyager-serien agerar som hon gör vid flera tillfälle, exempelvis när hon sätter Generalorder 1 (Prime Directive) före hennes egen besättning. Betyget här är 9/10.
Under Voyager: Här är det många nedslag i det som vi sett i Voyager. Inga särskilda fördjupningar eller sidospår görs, tyvärr. Vi får alltså inte höra om något som hände mellan den eller den händelsen, eller om något större som hände senare till följd av händelser vi sett i Voyagerserien. Den här delen drog därför ner bokens betyg betydligt. Ytterligare en sak: Janeway berättar i sina memoarer ganska friskt om hur den eller den besättningsmedlemmen var och vad som format den, ofta på ett sätt som jag (om jag vore den besättningsmedlemmen) skulle ha funderat på att stämma författaren för förtal. Dessutom redovisar hon saker som personer sagt där Janeway bevisligen inte var med och bevittnade. Betyget här är 1/10.
Efter Voyager: Även här berättar hon ganska frispråkigt om besättningsmedlemmars tankar, men här är större fokus på att berätta vad som hände med alla, och det är ju alltid roligt att få "veta". Helt okej del av boken. Betyget här är 4/10.
Totalbetyg: 4/10
Den kommande natten kl 01:00 svensk tid intervjuas Peter David, författare till mer än 50 olika Star Trek-romaner, om sitt arbete som författare främst av tecknade serier. Bland böckerna märks den riktigt spännande och gripande bokserien New Frontier.
Intervjun sker på Youtube med hjälp av GalaxyCon Talks Comics! och kan ses här nedan. Även i efterhand kan den ses på Youtube.
Det har nu gått drygt två veckor sedan höstavslutningen av Star Trek: Discovery, och vi har ytterligare fem och en halv veckor kvar att vänta innan nästa avsnitt sänds.
Om du börjar lida av Discovery-abstinens så kan du kanske stilla det suget lite med den officiella bihangsserietidningen från IDW. Idag har man släppt det första numret, The Light of Kahless #1, där vi får veta mer om T'Kuvmas bakgrund och uppväxt, och ser honom påbörja den resa som ska forma honom till den ledare vi träffade i Star Trek: Discoverys pilotavsnitt.
Tidningen kan vara lite svår att finna i pappersformat i Sverige, men den finns tillgänglig som elektronisk utgåva, bland annat till Star Trek-serieappen till iOS och Android.
Har du funnit den här serietidningen hos någon fysisk återförsäljare? Tipsa gärna på vårt forum!
Star Trek: Discovery har äntligen landat, och nu går vi ivrigt och väntar på det tredje avsnittet. Om man har svårt att få dagarna dagarna att gå så kan man nu dämpa sin Discovery-törst på bokform, tack vare den första Star Trek-romanen i den nya serien: Star Trek: Discovery: Desperate Hours.
Boken berättar historien om ett av Michael Burnhams första uppdrag som försteofficer, och lovar att utforska både hennes uppväxt på Vulcan och hennes förhållande till kommendör Philippa Georgiou.
Boken är i dagsläget svår att finna i Sverige, men finns att beställa på nätet via bland annat Amazon och Bokus.
Har du funnit boken i en fysisk bokhandel i Sverige? Berätta gärna var på vårt forum!
Nu har vi äntligen fått se omslagsbilden på den kommande och mycket efterlängtade Star Trek: Discovery-boken Desperate Hours. Boken, som är skriven av den välrenommerade David Mack, ges ut den 23 september, två dagar före den europeiska premiären av TV-serien på Netflix. Detta innebär således att den som exempelvis laddar ner den som e-bok till sin dator eller annan mobil enhet, får en första glimt av "Discovery-eran" något dygn innan världspremiären i USA den 24 september. Då David Mack har varit djupt insatt i förarbetena inför TV-serien, känns det som att TV-bolaget denna gång verkligen har försökt att få boken överensstämmande med serien, även om böckerna fortfarande inte räknas som Star Trek-kanon.
Själv hade jag tänkt att köpa den fysiska boken denna gång, men denna möjlighet att få tillgång till detaljer före premiären känns ju lockande. Det blir nog ett digitalt köp för mig istället.
Den fysiska boken kommer att säljas via exempelvis AdLibris och Bokus - priset ligger på ungefär 116 kronor
I maj får vi äntligen se det första avsnittet av Star Trek: Discovery. Planen är att släppa kommande avsnitt veckovis, men frågan är om det schemat drar igång direkt eller om första avsnittet blir en tidigt sänd specialare. Oavsett hur det blir så kommer otåliga trekkies att ha material att tillgå, då vi redan samma månad får en roman kopplad till serien, skriven av David Mack.
Med 726 avsnitt och 13 filmer finns det mycket Star Trek att sluka även för de mest ihärdiga av sci-fi-fans, och i maj får vi som sagt se det första avsnittet av Star Trek: Discovery. Men för den som ändå vill ha mer finns det hundratals Star Trek-böcker att tillgå, från romaner och novellsamlingar till reseguider och kursböcker. I denna mångfald finner vi bland annat fler än berättelser 30 av David Mack, en minst sagt produktiv författare som bland annat ligger bakom Destiny-trilogin och den efterföljande Typhon Pact-serien. Dessutom skrev han manus till det populära Deep Space Nine-avsnittet Starship Down och pitchade även en synopsis som resulterade i avsnittet It's Only A Paper Moon, i bägge fallen tillsammans med John J. Ordover.
Med ett sådant CV är det inte så svårt att förstå varför just David Mack fick hedersuppdraget att skriva den första romanen som är direkt kopplad till Star Trek: Discovery. Än så länge vet vi nästan ingenting om boken - inte ens om den utspelar sig före, efter eller under det första avsnittet - men i ett Facebook-inlägg i morse avslöjade David Mack en spännande detalj om boken: Den släpps den 23 maj. I inlägget berättar han även att han har fått godkännande för sin synopsis till boken, vilket innebär att han kan komma igång med att skriva själva brödtexten.
Utöver denna bok så har han ytterligare två Star Trek-romaner som snart är redo att lanseras. Den första av dessa, Section 31: Control, släpps den 28 mars, medan Titan: Fortune of War ska släppas vid ett ännu obestämt senare datum under 2017.
Dessa datum avser sannolikt boksläpp i USA. Boksläppsdatum ligger i regel uppemot en månad efter i Sverige, men det händer även att man kan finna dem i fysiska bokaffärer redan innan det annonserade datumet.
David Mack är även med i årets första avsnitt (#33) av Engage, den officiella Star Trek-podcasten. Avsnittet spelades in i torsdags, det vill säga innan hans synopsis blev godkänd, men han berättar lite om processen, och bland annat om hans samarbete med Kirsten Beyer, som samordnar samarbetet mellan skaparna bakom TV-serien, litteratur, serietidningar och annan media. I förbifarten bekräftar han vem som spelar huvudrollen i Star Trek: Discovery, och att inspelningarna ska inledas nu i januari.
Observera de första 43 minuterna innehåller många SPOILERS från David Macks tidigare böcker. 53 minuter in börjar diskussionen om Star Trek: Discovery, och sedan diskuteras David Macks övriga kommande böcker, och hans kärlek till rockbandet Rush.
David Mack, författare till 37 Star Trek-böcker, har precis lämnat in manuset till nästa Titan-roman, Fortune of War, som kommer ut i slutet av 2017. När han berättade detta tidigare idag avslöjade han även att hans nästa projekt är en roman som utspelar sig under Star Trek: Discovery och som därför blir den första boken att gestalta denna serie.
Han har självklart fått veta en hel del om karaktärer, Discoverys berättelse och mycket annat, och av det han har sett är han väldigt tydlig med att TV-serien kommer att bli en riktigt bra Star Trek-berättelse.
Det är ännu oklart om när romanen finns att köpa, men med den normala takten får man väl ändå gissa på våren 2018.
Det sista av serietidningen Star Trek: 5-year mission har getts ut, när det absolut sista numret når butikerna i USA nu på onsdag. Efter 60 nummer och 5 år är deras femårsuppdrag nu helt slut. Det här har alltid varit ett ambitiöst projekt och det som från början kallades Star Trek Ongoing och var tänkt att ges ut under ett par år, till sist blev en riktigt lång serie, en av de längsta i Star Treks historia.
Seriens sista två nummer överbryggar gapet mellan originaltidslinjen och Kelvintidslinjen och låter de två Enterprisebesättningarna möta varandra. Detta är ett sätt av IDW Publishing att ge sitt bidrag till firandet av Star Trek 50 år.
I september är första gången på många år som ingen Star Trek från Kelvintidslinjen publiceras - men misströsta inte, redan i oktober ser vi starten av Star Trek: Boldly go. Den nya serien är av okänd livslängd, men kommer fokusera på helt nya berättelser, i jämförelse med den tidigare serien som väldigt ofta tittat på originalserien för att skapa varianter av dessa ursprungliga avsnitt.
Lagom till Star Treks 50-årsjubileum avslutas den långlivade serietidningen Star Trek: 5-year mission (tidigare känd som Star Trek Ongoing).
Efter 5 år och 60 utgivna nummer har utgivaren IDW Publishing beslutat att övergå till andra Star Trek-serier och känner sig rätt så nöjda med resultatet för serietidningen som varit den enda publikation som fått tillstånd att utspela sig under Kelvintidslinjen (den tidslinje som skapades i och med den elfte Star Trek-filmen 2009). Böcker i tidslinjen har inte givits ut, så serietidningen har varit den enda som återuppväckt Originalserien på ett nytt sätt, förutom filmerna.
Mer information om de sista numren i serien hittar du i vår litteraturdatabas.
Star Trek Encyclopedia kommer nu med en fjärde upplaga. Den är kraftigt utbyggd så att den nu innehåller allt från första pilotavsnittet av Star Trek ända fram till den tolfte filmen. Antalet sidor har dessutom utökats med 300, vilket betyder att verket är 40% större i jämförelse med den förra upplagan från 1999. Bokverket innehåller tusentals foton och illustrationer.
Boken har även blivit så pass stor att författarna Michael och Denise Okuda har behövt dela upp den på två böcker, men böckerna säljs gemensamt. På AdLibris och andra webboklådor går det ännu inte att köpa encyklopedin, men du kan bevaka den. Priset är dock hela 1015 kronor, så det är nu dags att börja spara!
Med start i september kommer IDW Publishing att ge ut en tidning varannan månad under ett år, för att fira Star Trek 50 år. Det blir en antologi där vi som läsare får se olika besättningar i nya och kanske något kända sammanhang.
Det verkar inte bli en cross-over, alltså att besättningarna möter varandra, vilket vore bra då detta sällan blir så värst bra, utan tvärtom mer krystat. Redan i det första numret får vi del av två berättelser, en med TNG-besättningen och en med TOS-besättningen.
Trekonomics: The Economics of Star Trek heter en ny bok som studerar ekonomin i Star Trek-världen i detalj. Författaren Manu Saadia är en fransk trekker och ekonomi- och vetenskapshistoriker, som har älskat Star Trek sedan han var åtta år gammal, skriver Gizmodo.com.
Enligt Saadia själv har han skrivit en bok som han saknade bland alla de verk som har skrivits om Star Trek-världen.
Boken är en ekonomisk analys av Star Trek och kanske främst TNG-erans serier, där replicators har löst många av de problem vi har i dag.
Så här skriver han i förordet:
"The world Star Trek built raises multiple economic problems. For instance, what happens to innovation and scientific progress without the hope of financial rewards? Similarly, how can a society where all is freely available avoid the tragedy of the commons, the trap of resource depletion caused by unchecked over-consumption? Star Trek does not shy away from these questions. Several episodes of the show deal openly with the challenges of organizing and regulating its own utopia."
För snart ett år sedan utlystes den elfte volymen av antologiserien Star Trek: Strange New Worlds, som ger vanliga Star Trek-fans chansen att få se sina historier i en officiell Star Trek-bok. Nu har de tio vinnande bidragen utnämnts.
Här är alla de tio vinnande berättelserna som kommer att publiceras i den kommande Strange New Worlds-volymen:
Dilithium is A Girl's Best Friend
av Neil Bryant
A Christmas Qarol
av Gary Piserchio och Frank Tagader
The Sunwalkers
av Kelli Fitzpatrick
The Seen and Unseen
av Chris Chaplin
The Façade of Fate
av Michael Turner
The Manhunt Pool
av Nancy Debretsion
The Dreamer and the Dream
av Derek Tyler Attico
The Last Refuge
av Roger McCoy
Life among the Post-Industrial Barbarians
av John Coffren
Upon the Brink of Remembrance
av Kristen McQuinn
Utöver dessa vinnare har två personer - Kerry F. Booth och James Corrigan - vunnit varsitt bokpubliceringspaket från Archway Publishing, till ett värde av ca. 5000 dollar vardera.