Den förste juni återvänder en av 00-talets största biohändelser, Sagan om ringen, till biograferna, skriver Moviezine.se.
Det har gått nästan 20 år sedan Peter Jackson tog världen med storm med sin tolkning av Tolkiens mest klassiska romanserie. Nu är det åter dags att besöka Middle Earth. Filmen är nyrestaurerad och arbetet med att uppdatera den har övervakats av Jackson själv. Sagan om ringen kommer att visas på Filmstadens biografer som öppnar den 1 juni.
Sveriges kanske mest kände manlige skådespelare Max von Sydow har avlidit, skriver Expressen.se. Han blev 90 år gammal.
Von Sydow är mest känd för roller i Ingemar Bergmans Det sjunde inseglet, Pelle Erövraren och som Jesus i Mannen från Nasaret samt Karl Oskar i Utvandrarna. I den digra listan av roller i filmer och tv-serier finns dock också en hel del science fiction och fantasy. Redan 1980 spelade von Sydow kejsare Ming i Flash Gordon. Sedan dess har vi sett honom i Minority Report, Star Wars och inte minst Game of thrones där han spelade Three Eyed Raven.
Andra roller har bland annat varit i Exorcisten II, i tv-spelet Skyrim och som den klassiske Bondskurken Blofeld i Never Say Never Again.
Det kan inte undgått många att det nu är det dags för Game Of Thrones sista avsnitt. I natt sänder Hbo finalen på George R. Martins fantasysaga.
Till skillnad från de tidigare sju säsongerna har många fans och tv-kritiker varit missnöjda med den åttonde säsongen, så vi får se huruvida det sista avsnittet räddar den megapopulära serien från en besk eftersmak. För den som vill se de mest populära teorierna och eventuella läckorna hur allt slutar så kan man kika i filmen nedan.
Regissören George A Romero som gjort klassiska zombiefilmer som Dawn of the dead och Night of the living dead är död.
Romero avled i sviterna av lungcancer, skriver Aftonbladet.se.
Romero har under sitt liv sett zombiegenren öka i popularitet och konstaterade förra året i en intervju med The Hollywood Reporter:
– Jag brukade vara den ende killen på lekplatsen, jag var den ende som höll på med zombies. Sedan kom plötsligt ”The walking dead” och det blev mainstream. Och nu finns de överallt.
Captain America: Civil War var 2016:s mest framgångsrika film. Superhjältefilmen spelade in 1,2 miljarder dollar över hela världen. Star Trek Beyond hamnade först på 23:e plats med 343,5 miljoner dollar, visar Boxofficemojos sammanställning.
Topp tio domineras av superhjältefilmer och animerade barnfilmer. Det enda undantaget är Star Wars: Rogue One som på bara två veckor spelat in 688 miljoner dollar och just nu ligger på tionde plats. Fortsätter filmen i samma takt kanske den till och med kan peta ned Captain America från första platsen.
På den amerikanska marknaden, där Star Trek (2009) lyckades placera sig på topp tio-listan och Into Darkness på en hedrande elfteplats, slutar Star Trek Beyond först på en fjortonde plats. Inte ett resultat som Paramount lär vara helt nöjda med nu när Star Trek fyllde 50 år under 2016.
Man får förmoda att en del chefer på Paramount nu funderar på vad som har gått snett med Star Trek på bio, och varför den förhållandevis okända superhjälten Captain America kan bli bioetta på världens biografer. I synnerhet då Star Trek (2009) spelade in 385 miljoner dollar, medan Captain America: The First Avenger "bara" sålde biljetter för 370 miljoner dollar 2011.
För många år mellan Star Trek-filmerna? För lite marknadsföring? För få spinoff-filmer? För hård konkurrens från andra sf- och fantasyfilmer? För låg kvalitet? Vad tror du är orsaken till att intresset för Star Trek-filmer har minskat mellan 2009 och 2016?
Du ser hela listan för 2016 här.
För tredje gången på 2000-talet kommer vi att få se en ny Spindelman. Nästa sommar är det premiär och nu har den första trailern släppts.
Nu har Suicide Squad sålt biobiljetter för 471 miljoner dollar runt om i världen. Star Trek Beyond och Ghostbusters har bara mäktat med 406 miljoner dollar. Tillsammans. Det skriver Boxofficemojo.com.
Beyond har dragit in 212,5 miljoner dollar mot Ghostbusters knappa 194 miljoner dollar. Trekkers kan i alla fall glädja sig mot att Star Trek tar revansch mot spökjägarna som krossade Star Trek III 1984. Då spelade trean in 76 miljoner dollar mot Ghostbusters 295 miljoner dollar.
Rebooten av klassikern Ghostbusters har fått utstå mycket spott och spe på Youtube, där filmens trailer är den som har fått sämst omdömen någonsin. Men amerikanska och brittiska filmkritiker gillar generellt filmen.
På Rottentomatoes har filmen efter 60 recensioner 77 procent positiva. Det går stick i stäv med Imdb, där sågningarna från vanliga biobesökare som har sett en förhandsvisning dominerar. Just nu har filmen 3,6 av 10 på sajten.
Så frågan är: vem har störst makt den internetaktive filmälskaren eller filmkritikerna för en films ekonomiska intäkter? Svaret kommer vi få nu i helgen i USA när filmen har premiär.
Här hemma får vi dock vänta tills den 27 juli för att ens kunna vara med i debatten, för först då har filmen svensk premiär.
Inte ens 1,5 timmars flygtid från Stockholm hålls varje år ett av Europas största sf- och fantasykonvent. Okänt för oss svenskar, men varje sommar vallfärdar 40 000 ryssar till Starcon i St Petersburg.
I år är det sjuttonde gången konventet hålls. Under de första åren arrangerades Starcon i Moskva, men under senare år är platsen Rysslands forna huvudstad St Petersburg.
Starcon fokuserar på cosplay och förra året var nästan 2000 av deltagarna utklädda, och som filmen visar håller cosplaydeltagarna världsklass.
Årets Starcon hålls mellan 8-10 juli. För mer information besök Starcons hemsida.
Snart är kampen om järntronen över. Bara femton eller till och med så få som tretton avsnitt återstår innan Game of thrones går i graven. Det säger seriens producenter David Benioff och D.B. Weiss till Deadline, skriver Vice.com.
Game of thrones avslutade i söndags sin sjätte säsong och snart är det slut för gott.
-Vi har vetat sedan starten att vi snackat om att göra ungefär 70-75 timmar totalt, och det är allt vi kommer att göra. Säg att det blir 73 just nu. Vi försöker berätta en sammanhängande berättelse med en början, en mitt och ett slut. Vi har vetat hur det skall sluta ganska länge nu och vi rusar mot det, säger Benioff.
När någon säger "Star Trek" är det inte alltid lätt att veta om de menar originalserien eller franchisen som helhet, eller kanske den elfte Star Trek-filmen. Nu är det många som undrar om den nya TV-serien också kommer att heta "Star Trek", men enligt uppgifter som nöjestidskriften Variety har tagit del av kommer serien att ha "en mer specifik titel som kommer att avslöjas vid ett senare tillfälle".
Det lär dröja ett tag innan vi få veta mer om den nya TV-serien. CBS vill sannolikt inte konkurrera om rampljuset med Star Trek Beyond, vars marknadsföringskampanj kommer att gå in i högvarv från och med imorgon, då bland annat en ny trailer kommer att visas på ett fanevent i Los Angeles. CBS VD och ordförande Les Moonves har även sagt att det är för tidigt för att offentliggöra rollistan.
Många fans har dock kollat noggrant på den nya teasern som släpptes igår, i hopp om att finna ledtrådar. Somliga menar att den gröna planeten som ser ut att vara Romulus precis innan planeten slukas av Hobus-supernovan, vilket skulle tyda på att TV-serien utspelar sig efter Star Trek: Nemesis. Andra menar att man ser både stjärnan Amargosa och spillrorna av Praxis i trailern, vilket skulle kunna tyda på att serien utspelar sig efter Star Trek VI: The Undiscovered Country men innan Star Trek: Generations, vilket skulle stämma väl överens med ett rykte som har florerat på senare tid.
Att överleva som figur i Games of Thrones i flera säsonger är få förunnat. Igår återvände Alexander Siddig i rollen som prins Doran Martell i premiäravsnittet för den sjätte säsongen. Men överlevde han? Svaret får du förstås antingen på Hbo nu eller om ett bra tag på våra vanliga tevekanaler.
I Liftarens parlör till galaxen berättas historierna bakom 101 konstgjorda språk som finns inom populärkulturen. Författare är svenske klingonisten Yens Wahlgren. Boken släpps i slutet av november, skriver HD.se.
– Hängivenheten fascinerar mig. Att man lägger så mycket tid och vikt på att göra något som bara ska vara en mening. Jag gillar nörderiet som är inne i dagens samhälle, säger Yens Wahlgen.
Bland språken som boken behandlar finns bland annat klingonskan och språken i Stjärnornas Krig. Själv är dock Wahlgren ingen hejare på språken han skriver om.
- För att vara så intresserad är jag ganska dålig på språken, men jag brukar säga att jag talar köksklingonska, säger Yens Wahlgren.
I nedanstående klipp från Aktuellt på 90-talet ses Wahlgren studera klingonska.