Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Planetjägare hittar massor av Jorden

Ny Teknik avslöjar i en artikel att europeiska astronomer, som arbetar vid det chilenska observatoriet i La Silla har hitta mängder med "superjordar" på bara några tiotals ljusår från vår egen sol.

Superjordar är planeter som är mellan två och tio gånger så stora som vår egen jord. Det är de minsta planeter utanför solsystemet som dagens mätinstrument klarar av att upptäcka. Bara runt den ganska normala stjärnan HD 40307, fyrtiotvå ljusår bort, har astronomerna vid ESO (European Southern Observatory) hittat tre planeter som liknar Jorden.

De snurrar dock ganska snabbt runt sin sol. Den minsta, med 4,2 jordmassor, snurrar ett varv på 4,3 dagar. Nästa, som väger 6,7 jordar, tar ett varv på 9,6 dagar. Medan den tyngste, på 9,4 jordmassor, varvar efter 20,4 dagar. Skälet till att de upptäckta planeterna är så snabba är på att de är lättare att upptäcka än de mer jordlikt långsamma.

Totalt har astronomerna vid La Silla upptäckt fyrtiofem planeter som väger mindre än trettio jordar med en omloppstid under femtio dagar. Statistiskt sett betyder det att var tredje stjärna har liknande planeter omkring sig.

Astronomerna har studerat stjärnan HD 40307 under fem år, och genom störningar i stjärnas rörelser lyckats upptäcka planeterna, som bara väger en hundratusendel av solen själv.

Runt stjärnan HD 40307 har astronomerna vid ESO hittat tre planeter som liknar Jorden. Illustration: ESO


- Det är klart att de här planeterna bara är toppen på ett isberg, säger planetjägaren Michael Mayor från Genève.

- Våra analyser visar att en tredjedel av alla sollika stjärnor har antingen superjordar eller neptunusliknande planeter.

- Troligen finns många andra planeter där, även jordlika som vi ännu inte kan upptäcka.

Sedan den första planeten utanför vårt eget solsystem upptäckter 1995 hare 270 planeter upptäckts runt främmande stjärnor. Oftast har det varit runt stjärnor som liknar vår egen sol. Men de tidigare fynden har oftast varit gigantiska planeter, av samma storleksordning som våra egna planeter, Jupiter och Saturnus.

(Tack till Börje)

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter