Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Satelliten Dawn är nu i omlopp kring dvärgplaneten Ceres

dawn_ceres_150306.jpg

Det sägs ibland att människans utforskning av rymden dog redan i sin linda. Många trodde att vi i början av 2000-talet skulle pendla till jobbet ombord rymdfärjor, och kanske ta semester i biodomer på Månen. Så blev inte fallet, men även om våra bemannade rymdfärder inte lever upp till förväntningar så händer det spännande saker på den obemannade fronten. I fjol lyckades ESA plantera en sond på en komet, och idag uppnådde NASA en ny historisk milstolpe: De har satt en satellit i omlopp kring en dvärgplanet.

 

Dvärgplaneten i fråga är Ceres, det största föremålet i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Himlakroppen upptäcktes år 1801 av den italienske astronomen Giuseppe Piazzi, som beksrev Ceres som en planet. Ceres fick till och med en egen astronomisk symbol, och år 1803 döptes grundämnet cerium efter "planeten".

 

Framåt andra halvan av 1800-talet började man dock dra tydligare skiljelinjer mellan planeter och asteroider, och då placerades Ceres i den senare kategorin. När den internationella astronomomiska union sammanträdde år 2006 för att ta fram en enhetlig definition av begreppet "planet" diskuterades möjligheten att ge Ceres sin planetstatus tillbaka, men istället placerades hon i den nya kategorin "dvärgplaneter" tillsammans med Haumea, Makemake, Eris och så förstås den forna planeten Pluto.

 

År 2007 sköt NASA upp rymdsonden Dawn, vars uppdrag var att studera dels Ceres men även asteroiden Vesta. År 2011 gick den in i omlopp kring Vesta, och tog bland annat bilden här till vänster. I mer än ett år kretsade satelliten kring den massiva asteroiden, som är en av de största i hela solsystemet, och den näst största i asteroidbältet (efter Ceres). Där studerade sonden bland annat asteroidens metallrika kärna, och upptäckte även tecken på att det skulle ha kunnat finnas smärre mängder vatten på asteroiden en gång i tiden; troligtvis smältvatten från fickor med is som har värmts vid kollisioner mellan Vesta och mindre föremål.

 

ceres_prickar_150306.jpgOmkring klockan 15.40 svensk tid bekräftade NASA att Dawn hade kommit in i omlopp kring Ceres. Under sin 2½ år långa färd från Vesta till Ceres hade den tagit många bilder som visade oss dvärgplaneten i mycket större detalj än vad som tidigare har varit möjligt, bland annat bilden till höger.

 

På flera av bilderna kan man se ett antal vita fläckar på Ceres' yta. Forskarna har fortfarande inte lyckats förklara vad fläckarna består av, och det är en av många frågor som de hoppas att Dawn kommer att hjälpa dem att besvara. De vill också lära sig mer om Ceres' geologi; enligt nuvarande teorier om himlakroppsformation är himlakroppens form för oregelbunden för att den ska kunna ha samma sammansättning rakt igenom, och man har därför kommit fram till en teori om att Ceres har en stenig kärna med en isig mantel.

 

Nu har forskarna för första gången en chans att studera en dvärgplanet på nära håll, men de behöver inte vänta särskilt länge på nästa tillfälle. I juli kommer rymdsonden New Horizons äntligen att flyga förbi Pluto, och ge oss vår första närblicka på allas favoritplanet i exil.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

  • 13:e april -24
    Stockholm Trekkers: Trekdag
  • 18:e maj -24
    Stockholm Trekkers: Trekdag

Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter