Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhet

Så skapades språken i Star Trek Beyond

forsberg_okrand_160728.jpg

Det talas varken klingonska, romulanska eller vulcanska i Star Trek Beyond, men med 50 nya utomjordiska arter att porträttera fick Star Trek-veteranen ändå en del jobb att göra, tillsammans med en ny talang.

 

När jag senast träffade Marc Okrand hade han precis varit i Vancouver, där han hade besökt Fan Expo Canada. En lite intressant grej var dock att han hade varit där samtidigt som inspelningar för Star Trek Beyond pågick strax utanför staden, och jag frågade naturligtvis om han hade någonting med filmen att göra. Okrand är dock välbevandrad när det kommer till sekretessavtal, då han har jobbat bakom kulisserna på mer än hälften av alla Star Trek-filmer som har gjorts, och han gav sitt sedvanliga svar: "Antingen så vet jag ingenting, och då har jag ingenting att berätta. Eller så vet jag någonting, men i så fall får jag inte berätta någonting."

 

Men när Star Trek Beyond hade premiär i förra veckan upptäckte flera tittare att hans namn fanns med i eftertexterna, där han stod antecknad som "konsult". Exakt vad han hade konsulterat om stod inte, men givet att han tidigare hade bidragit med utomjordisk dialog till The Wrath of Khan, The Search for Spock, The Final Frontier, The Undiscovered Country, Star Trek XI och Star Trek Into Darkness så var det inte så svårt att gissa.

 

Ett smakprov av Star Trek Beyonds nya utomjordiska arter.

 

Okrand hade fått i uppdrag att skapa små bitar av utomjordisk dialog, bland annat till bakgrundskaraktärer på stjärnbasen Yorktown. Det mest detaljerade språket han skapade till den här filmen var dock det som Krall talar med sina kumpaner, vilket liksom klingonska är ett agglutinerande språk, där ord modifieras av olika prefix och suffix.

 

Han skapade även en del dialog åt Kalara, en utomjordisk kvinna som spelas av Lydia Wilson. Tanken var ursprungligen att vi bara skulle få höra några enstaka ord av hennes främmande modersmål innan hon fick en universalöversättare som översatte allt hon sa till engelska. Ni som har Star Trek Beyond minns dock kanske att hon hade betydligt mer än så att säga, och det finns en lite intressant historia bakom detta.

 

För drygt ett par år sedan spelade sverigefinskan Sara Forsberg in en YouTube-video där hon låtsas tala en massa olika språk. Videon blev enormt populär (den har i dagsläget fler än 17 miljoner visningar), och en av de som fick upp ögonen för den plötsliga YouTube-stjärnan var JJ Abrams, som var i full färd med att skapa regissera Star Wars: Episode VII - The Force Awakens. Star Wars-filmerna har en lång tradition av att skapa utomjordisk dialog genom att härma redan existerande språk, så Sara Forsberg bjöds in för att skapa ett språk åt den så kallade Kanjiklubben, som i filmen visade sig ha en gås oplockad med Han Solo.

 

Tydligen så var JJ Abrams nöjd med hennes arbete, för han lyckades finna ett uppdrag åt henne även i Star Trek Beyond. När produktionslaget insåg att de ville ha mer utomjordisk dialog för Kalara än vad Marc Okrand hades skapat åt dem så bjöd dem in Forsberg för att fylla i luckorna. Forsberg lyssnade till en början på Okrands tidigare arbete för inspiration, men valde istället att gå sin egen väg, med ett språk som var lätt baserat på den slaviska språkfamiljen. Hon fick vara försiktig så att hennes nyskrivna dialog matchade Lydia Wilsons redan inspelade läpprörelser, men hon försökte ändå ge språket en någorlunda konsekvent struktur, så att det skulle låta som ett riktigt språk.

 

kalara_160728.jpg

Kalara spelas av Lydia Wilson, men när hon talar sitt modersmål är det Sara Forsbergs röst vi hör.

 

Marc Okrand själv fick inte veta att hans dialog hade blivit ersatt förrän i förra veckan, då en journalist från Wall Street Journal hörde av sig till honom och frågade om hans och Forsbergs arbete. Okrand säger att Forsberg har gjort ett mycket bra jobb, och att det nya språket lades in i filmen på ett väldigt snyggt sätt.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

  • 18:e maj -24
    Stockholm Trekkers: Trekdag

Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter