Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Första trailern för Star Wars-filmen Rogue One

Av Pjotr'k , skriven 7 april 2016 kl. 14:39
Kategori(er): Övrigt: Star Wars

Nu har vi äntligen möjlighet att se glimtar ur den kommande Star Wars-filmen, med premiär i december. Från att tidigare bara ha benämnts Rogue One heter filmen nu Rogue One: A Star Wars Story, en titel som gör att man inte glömmer bort i vilken genre filmen hör hemma. 

 

Det är inte många glimtar, men vad tror ni om filmen? 

Yens Wahlgren vinner årets Suecica Astrum Erratus Praemium

Av Aike , skriven 6 april 2016 kl. 11:40
Kategori(er): Prisutdelningar (SAEP)

databaspriset2_160406.png

 

Varje år delar Star Trek Databas ut priset Suecica Astrum Erratus Praemium till en person, organisation eller annan grupp som på ett tydligt sätt verkar för Star Trek eller i Star Treks anda inom norra Europa. I år går priset till sociolingvisten Yens Wahlgren, som på ett unikt sätt har verkat för oändlig mångfald i oändliga kombinationer, och alltid med en fot både stadigt och synligt planterad i Star Treks värld.

 

Yens Wahlgren har i mer än tjugo års tid strävat för att sprida kunskap om klingonernas språk, tlhIngan Hol, såväl som användningen av konstruerade språk inom berättandekonsten i stort. Redan under mitten av 90-talet startade han en klingonsk studiecirkel vid Folkuniversitetet i Lund, som snart skulle få uppmärksamhet landet runt.

 

Yens har även genom gediget arbete fört in klingonska i den svenska akademiska världen, då han skrev sin C-uppsats inom sociologi på temat klingonska som språkligt kapital. I avhandlingen ligger fokus inte framförallt på språket i sig, utan på språkets talare, och varför någon skulle vilja lära sig ett språk som till synes saknar användningsområden. I ett avsnitt av SVT:s Kobra summerade han sina insikter så här: "Det är människor med fina själar som talar klingonska."

 

Intresset för konstruerade eller fiktiva språk lingrade kvar, och under åren sedan examen har Yens tagit varje tillfälle som presenterat sig att tala och skriva om allt från klingonska och dothraki till esperanto och återkonstruerad fornnordiska. Under 2015 kulminerade hans arbete i en bok med titeln "Liftarens parlör till galaxen - En berättelse om 101 språk som egentligen inte finns". Boken blev en bästsäljare som var omtalad såväl i skrift som i radio och TV, och av såväl science-fiction-fans som utbildare och lingvister. Plötsligt fanns en bok om påhittade språk på listan över årets julklappar, och som till och med utsågs till en av språkåret 2015:s fem största händelser.

 

Yens fortsätter att skapa intresse för påhittade språk i intervjuer, krönikor och föreläsningar, samt genom att agera som en länk mellan klingonister och den akademiska världen. På så sätt har han gjort ett avtryck som både Star Trek-fans och språkälskare i hela Sverige kan vara stolta över, och en sådan insats finns det bara ett ord för: Qapla'!

 

(Textförfattare: loghaD)

 

Yens själv har följande att säga om priset:

 

Utmaning från Justin Lin: Vet du vem skådespelarna är?

Av loghaD , skriven 5 april 2016 kl. 23:07
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

justin_lin_first_contact_day_160405.jpg

Det är First Contact Day, och självklart vill allas vår Justin Lin vara med och fira! I en ny bild från inspelningen av Star Trek Beyond ser vi två namnlösa utomjordingar, och nu undrar Lin: Kan vi se vilka skådespelare som döljer sig under sminket?

 

Bilden kommer från den första dagen av inspelningarna i Kanada. På bilden står Justin Lin med två människor som han älskar att arbeta med, men deras medverkan i filmen har inte offentliggjorts tidigare. Frågan är nu om vi kan känna igen dem trots allt smink?
 

Om någon kan det så finns det både en t-shirt och en affisch att vinna. I skrivande stund har 11 personer svarat på frågan (undertecknad inkluderad), men svaren skiljer sig en hel del från varandra. Om du tror att du vet så bör du genast bege dig till tävlingsinlägget och se om du är först, och annars kommentera så fort du bara kan!

 

Själv tror jag på de snabba och rasande skådespelarna Vin Diesel och Dwayne Johnson, men jag skulle inte satsa pengar på att jag har rätt! Andra populära gissningar är bland andra Sung Kang, Kim Kold och Danny Pudi, men även de som är eniga om vilka skådespelarna är ibland oense om vilken som spelar vilken karaktär.

Mannen bakom Amiral Ackbars röst har avlidit

Av Aike , skriven 5 april 2016 kl. 20:59
Kategori(er): Övrigt: Personer, Övrigt: Star Wars

"It´s a trap!", är repliken som gjorde figuren amiral Ackbar till en världskändis i Jedins återkomst.  Röstskådespelaren Erik Bauersfeld som gjorde Ackbars röst är inte lika känd. I dag avled han 93 år gammal, skriver The Independent.

 

Bauersfeld fick rollen som Ackbar då han befann sig på Lucasfilm 1983 för ett radioprojekt. Där introducerade George Lucas honom för Tim Rose som gjorde och styrde dockan som användes för Ackbar.

- Jag kom dit och han visade mig en bild på amiral Ackbar och jag bara gjorde det. Jag såg ansiktet och jag visste hur han måste låta.

 

Arbetet som kom att definiera Bauersfeld karriär tog bara en timma plus trettio extra minuter för att spela in rösten till Jabba The Huts högra hand Bib Fortuna. Bauersfeld var dock bara med i filmens eftertexter för sin roll som Ackbar.

 

2015 återvände Ackbar i The Force Awakens i en kort sekvens, och Bauersfeld gjorde ånyo rösten.

Star Trek och Into Darkness släpps på 4K Ultra HD Blu-ray

Av Aike , skriven 5 april 2016 kl. 20:10
Kategori(er): Filmer: 11 Star Trek, Filmer: 12 Into darkness, Quarks: Blu-ray

Paramounts första filmer på det nya formatet 4K Ultra HD Blu-ray blir Star Trek och Star Trek Into Darkness.

Det rapporterar branschtidningen Variety.

 

Det nya formatet har fyra gånger bättre upplösning än HD och mer än dubbla antalet färger. Filmerna kommer därför att visa mer dolda detaljer och färger, vilket får det att likna det verkliga livet mer, uppger tidningen.

 

Filmerna kommer att kosta cirka 48 dollar när de släpps den 14 juni i USA. Om och när de kommer till Sverige är oklart.

Här är första teaserpostern för nya Star Trek-serien

Av Aike , skriven 5 april 2016 kl. 19:58
Kategori(er): Discovery (2017)

startrekposter_160405.jpg

Den första teaserpostern för nästa Star Trek-serie visades på MIP TV international television trade show.

CBS väljer dock att inte spoila någonting och postern utannonserar bara kort och gott att Star Trek återvänder till tv-rutan 2017, skriver Trekcore.com, som har tagit bilden.

 

Noterbart är dock att typsnittet som Star Trek är skrivet med är detsamma som användes i originalserien. Således kan det tyda på att det finns en koppling till den eran? 

Glad First Contact Day!

Av loghaD , skriven 5 april 2016 kl. 16:03
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

Det kan vara svårt att tro, men det är bara 47 år kvar tills vulcanerna landar på jorden! Insikten att vi inte är ensamma i universum väntas förena alla människor på jorden, och inleda en ny era av äventyr, förståelse och välgång.

 

Enligt samma framtidsvision måste vi först traggla oss igenom ett tredje världskrig, kantat med kärnvapenanfall och segregering. Tack och lov har Star Trek inte alltid haft rätt; vi har till exempel lyckats undvika eugenikkrigen, som enligt Star Trek skulle ha skördat 30 miljoner människoliv, och "the Troubles" i Nordirland fick en fredlig upplösning redan 1998, inte 2024.

 

Låt oss alla göra vårt bästa för att försäkra att framtida generationer kommer att leva i den bästa av alla världar. Annars kanske det visar sig att vi lever i spegeluniversumet.

April april, din dumma trill - Spelbara hortas, tribbelforskning och andra aprilskämt

Av loghaD , skriven 3 april 2016 kl. 19:51
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

star_trek_online_horta_1_april_160403.jpg

När Star Trek Online var i utvecklingsfasen var ett vanligt skämt (och ibland ett seriöst önskemål) möjligheten att spela som en horta. Dessa silikonbaserade livsformer syntes för första gången i TOS-avsnittet Devil in the Dark och har länge varit några av seriens mest ikoniska icke-humanoida utomjordingar. Under den första april tog Arc Games tillfället i akt att visa just hur det hade kunnat se ut.

 

På ett annat hörn av internet annonserade Smithsonian National Air and Space Museum sitt nya tribbeluppfödningsprogram. De gravidfödda hårbollarna har stor potential som forskningsobjekt, men kan också ha en förödande effekt på jordiska ekosystem, varför personalen valde att begränsa projektet till ett dygn; från 00.00 till 23.59 den 1 april.

 

Det klingonska språket är ett vanligt objekt för aprilskämt, och i år skämtades det på engelska, på spanska och till och med på svenska.

 

 

ThinkGeek firar den första april varje år med falska produktlanseringar, och i år var inget undantag. En av produkterna var en sömnljudsmaskin som simulerar miljön ombord flera av Federationens stjärnskepp och rymdbaser.

 

 

 

Här på databasen rapporterade vi om SVT:s nya satsning SVT Play Pay, som kommer att göra public service lite mer exklusiv.

 

Har du sett några Star Trek-relaterade aprilskämt som vi har missat? Hör av dig på vårt forum!

Rekordmånga på årets SciFiWorld i Göteborg?

Av Pjotr'k , skriven 2 april 2016 kl. 19:33
Kategori(er): Aktiviteter

160402_scifiworld_00_160402.jpgVid lunchtid ringlade sig köerna runt hela parkeringshusets andra våning utanför Svenska Mässan i Göteborg. Sådana köer har nog inte setts sedan Elijah Wood var här. Största orsaken var troligen att årets mässa hade ett mycket brett urval av skådespelare samtidigt som mulet aprilväder uppmuntrar folk att hitta på saker inomhus. Vad är bättre då än att ta sig till en science fictionmässa, om man nu liksom oss älskar all slags science fiction?

 

Bland skådespelarna märker vi Kenny Baker, som spelade R2-D2 i Star Wars, David Wenham (Faramir i Sagan om ringen), David Warner (kansler Gorkon i Star Trek VI: The undiscovered country) och Sylvester McCoy (Radagast i The hobbit, Doktorn i Doctor Who). 

 

Mässan fortsätter på Svenska mässan i Göteborg under söndagen, så det finns fortfarande chans att hitta dit om man är intresserad. Kanske har intresset lagt sig något till imorgon, men om köerna är likadana då, så rekommenderar vi att besöket startar med att ställa sig i kö en timme före starten, för då är kön gissningsvis bara 50 meter lång... Till autografsessionerna var köerna inte särskilt långa, annat än stundtals. 

 

West Coast Trekkers var inte med på mässan i år. Det är självfallet en kostnad involverad i att vara utställare, och dessa pengar kommer detta år istället att satsas på West Coast Trekkers 20-årsjubileum som förening, ett jubileum som nästan exakt sammanfaller med Star Treks 50-årsjubileum. 

 

Läs även artikeln i GöteborgsPosten, som dock inte handlar om allas vår David Warner utan, såklart, om Star Wars. Fler bilder från mässan hittar ni på storamiral Pjotr'ks blogg

Pegg: "Undvik spoilers"

Av Aike , skriven 1 april 2016 kl. 08:43
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Simon Pegg, som skrivit manuset till Star Trek Beyond, säger att filmen kommer att bli "spektakulär,  och vila på en grund med några genuina 50 årsjubileumsidéer om vad som händer i vår värld och i Star Trek-världen och vi har försökt göra den lite tankeväckande också." Det skriver Crossmap.com.

 

Pegg berättar också om utmaningen att hindra sig själv från att dela med sig av spoilers.

- Det är svårt för du vill berätta för världen. Men i våra dagar existerar en kultur där man spoilar eftersom människor vill ha trafik till sina hemsidor... det är lite själviskt.

 

Peggs råd blir därmed att man inte skall se några trailers och bara dyka upp i biosalongen i juli när Star Trek Beyond har premiär.

SVT sänder den nya Star Trek-serien

Av Aike , skriven 1 april 2016 kl. 00:40
Kategori(er): Discovery (2017), Övrigt: Aprilskämt

Ni läser just nu en artikel som var 2016 års aprilskämt på Star Trek Databas. 

 

Nästa Star Trek-serie sänds på SVT. Men bara de första fem avsnitten visas på SVT 1. Resterande avsnitt kommer att visas i bolagets nya betalsatsning SVT Play Pay. Det avslöjar Jan Helin, som tillträder som programdirektör på SVT den 18 april, i ett internt pm som sänts till Star Trek Databas.

 

Rykten har länge florerat att SVT behöver nya inkomstkällor bland annat på grund av domen som betydde att Radiotjänst inte fick ta ut avgifter för tv-tittande på datorer. Dessutom är årets Eurovision-tävling en annan orsak till bolagets prekära ekonomiska läge.

 

I pm:t skriver Jan Helin bland annat:

 

"Vi har med intresse följt hur bolag som CBS tar fram nya serier som Star Trek för att utveckla bolagets närvaro på nätet. Vi gjorde Aftonbladet lönsamt på nätet, och nu är det dags att göra samma sak med SVT. Vi kommer därför att börja att ta ut en avgift för delar av nuvarande SVT Play. Vi kan kalla det för SVT Play Pay. Här kommer vi sända flera stora egna satsningar, till exempel ska vi under hösten spela in en Rederiet-film. Vi vet att många undrar vad som hände efter Reidar gick bort. Det projektet går under namnet Rederiet: Den nästa generationen. Och i januari sänder vi den nya Star Trek-serien. Först fem veckor på SVT 1, och därefter kommer serien att visas på betaltjänsten. Vi gör detta för vi vet att science fiction-publiken är det marknadssegment som snabbast tar till sig nya tekniska förändringar."

 

Vad SVT Play Pay kommer att kosta är ännu okänt. Även svenskt premiärdatum för den än så länge namnlösa nya Star Trek-serien har inte avslöjats. 

 

(Tipstack till Henrik Bennetter.)

Ny stillbild från Star Trek Beyond

Av loghaD , skriven 29 mars 2016 kl. 18:02
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

jaylah_scotty_star_trek_beyond_liten_160329.jpg

Det har varit ganska tyst från Star Trek Beyonds håll sedan trailern släpptes (till mångas förfäran), men häromdagen släppte Paramount en ny stillbild från filmen. På bilden ser vi Jaylah (spelad av Sofia Boutella) tillsammans med maskinchefen Scotty. Riktigt vad de tittar på med sådan häpnad lär vi inte få veta på ett bra tag, men närbilden kommer nog som en välkommen riktlinje till alla cosplayers som vill uppträda som Jaylah redan innan det blir coolt.


En mer högupplöst version av samma bild finns att se på CosmicBookNews.com.

William Shatner stäms av man som hävdar att han är hans okända son

Av Aike , skriven 29 mars 2016 kl. 17:52
Kategori(er): Övrigt: Personer

shatner_160329.jpg

Det kanske inte bara kapten Kirk som har en okänd son. Radioprataren Peter Sloan, 59, hävdar nu att han är William Shatners okände son. För att få rätt stämmer han Shatner på den nätta summan 170 miljoner dollar, skriver Pagesix.com.

 

Sloan hävdar att hans biologiska mor, den kanadensiska skådespelerskan Kathy McNeil, hade en kort romans med William Shatner i Toronto på 1950-talet. Sedan adopterade hon bort Sloan när han var bara fem dagar gammal.

 

Shatner och Sloan träffades för första gången när tv-serien T.J. Hooker, med Shatner i huvudrollen, spelades in 1984.

Där skall, enligt Sloan, Shatner erkänt att han var hans far. Men en vecka senare förnekade Shatner detta och vägrade genomföra ett DNA-test.

 

De träffades senare 2011 igen, varifrån bilden ovan är ifrån.

 

Sloan började samma år kalla sig för Peter Shatner och registrerade en webbdomän under det namnet, samtidigt som han sände radio. Sedan dess hävdar Sloan att Shatners advokater jobbat hårt för hindra honom från att använda namnet. Bland annat skall de ha fått Twitter att stänga Sloans twitterkonto under namnet Shatner samt fått IMDb Pro att ta bort en sida om en film Sloan arbetade med.

- Jag är William Shatners son, och jag önskar bara att han skulle uppmärksamma mig, säger Sloan till Pagesix.com.

 

Shatners presstalesman säger följande angående stämningen:

-Mr. Shatner har tre döttrar, men inga söner...Mr Shatner är medveten om stämningen, men det finns inget där, eftersom han inte är hans far.

 

För den som vill läsa hela stämningsansökan så finns den här.

Peter Sloans Facebook-sida (under namnet Peter Shatner) finns här.

Robert Picardo besöker Star Trek-musikalen "Boldly go"

Av Pjotr'k , skriven 27 mars 2016 kl. 09:00
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

För en månad sedan var det premiär för musikalparodin Boldly go! Where no musical has gone before", skapad och rollbesatt av studenter och ingenjörer vid Caltech University. Robert Picardo, mer känd som Doktorn i Star Trek: Voyager, har med sin vlogg Planetary post besökt musikalscenen och nu lagt upp en video från det tillfället. Robert Picardo har med sig sin vanliga humor vilket förgyller alla samtal på ett perfekt sätt!

 

Musikalen görs med anledning av Star Treks stundande femtioårsjubileum i september 2016. 

Senast i forumet

Bokutgivningar

Mars 2017:
April 2017:
Maj 2017:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Google+ Twitter