The Orville, en science fiction-serie med tydliga drag av Star Trek, men med mer humor, har gjort stor succé i USA på Fox Channel. Nu kommer den på den svenska motsvarigheten Fox Sverige! Med start någon gång i januari får vi se det första avsnittet , enligt vad Fox själva avslöjat - håll utkik efter exakt datum när januari närmar sig!
Oscarsvinnaren Martin Landau har gått bort. Landau hade en gedigen film- och tv-seriekarriär bakom sig när han somnade in på ett sjukhus i Los Angeles den 15 juli, skriver DN.se på måndagen.
Landau fick en Oscar för bästa biroll för filmen Ed Wood 1994. Tidigare i sin karriär under 1960-talet hade han gästroller i The Twilight Zone och The Outer Limits. Hans kanske mest kända roll för sf-fantaster är hans huvudroll i Månbas Alfa som kommendör John Koenig. Landau hade också en huvudroll i den klassiska agentserien På farligt uppdrag (Mission Impossible) samtidigt som Star Treks originalserie producerades under sent 1960-tal. Kanske det var därför vi aldrig såg honom i Star Trek genom åren, trots en mycket lång karriär med nästan 200 roller i cv:t.
Landau blev 89 år och var aktiv som skådespelare fram till slutet.
Sveriges hittills ende astronaut Christer Fuglesang avslöjade häromdagen vilka hans fem favoritrymdfilmer är. Stjärnornas krig finns med på listan, men ingen Star Trek-film, skriver SVT.se.
Filmerna Fuglesang gillar är:
Vi väntar ju, som ni säkert vet, på TV-serien Star Trek: Discovery. Nu har vi fått något mer att vänta på, nämligen Star Trek-parodin The Orville, som även den har premiär någon i höst, på kanalen Fox! Med alla de rätta uniformsfärgerna och med en bra samling av spännande karaktärer och skådespelare skall de nog lyckas få ihop detta till en riktigt bra TV-serie. Star Trek nämns inte, men visst känner vi igen Star Trek i parodin!
Dessutom ser vi flera Star Trek-alumner bland regissörerna. Vi hittar där bland annat Brannon Braga, James L. Conway, Jonathan Frakes och Robert Duncan McNeill!
I skådespelartruppen ser vi Seth MacFarlane (som även är upphovsmannen), Scott Grimes, Penny Johnson Jerald, Rico E. Anderson, Eddie Davenport, James Horan och D. Elliot Woods, någon med en tidigare större roll i Deep Space Nine (Penny Johnson), men resten med mindre biroller i olika Star Trek-serier.
En kvinna som den ultimata superhjälten - visst låter det väl bättre än det som vanligtvis visas, med medelålders män som får stå för allt det goda och hela tiden vara hjälten (eller skurken, för den delen). Det är dags för premiär av nyinspelningen av Wonder Woman och med Gal Gadot i huvudrollen kan vi se fram emot en mäktig film!
I filmen, som är den första filmatiseringen sedan 1975 med fokus på enbart Wonder Woman, ser vi även Chris Pine som soldaten som kommer till den isolerade ö där amasonerna bor. Han övertygar prinsessan Diana att följa med honom till världen utanför, där ett världskrig pågår, för att hjälpa de goda krafterna. När Diana anländer till västvärlden blir hon Wonder Woman.
Filmen har premiär den 2 juni.
Biograf Draken i Göteborg visar en rad klassiska sf-filmer mellan den 3-6 april. På programmet står bland annat The Terminator, 2001: ett rymdäventyr, The Matrix, Aliens och A Clockwork Orange. Hela programmet ser du här.
Draken är för trekkers är mest känd som West Coast Trekkers hemvist i slutet av 90-talet och början av 00-talet. Samtidigt för gemene man är biografen mer känd som huvudbiograf för Göteborgs filmfestival som arrangeras årligen.
Richard Hatch har gått ur tiden. Skådespelaren hade en av huvudrollerna i den kontroversiella fanfilmen Axanar, och sci-fi-fans kommer alltid att minnas honom som kommendör Apollo och Tom Zarek i Battlestar Galactica.
Richard Hatch föddes i Santa Monica i Kalifornien den 21 maj 1945. År 1967 reste den nyexaminerade 22-åringen till New York för att arbeta som teaterskådespelare. År 1970 debuterade han som TV-skådespelare i rollen som den återkommande karaktären Philip Brent i såpoperan All My Children, som han spelade från 1970 till och med 1972.
Hatchs karriär tog fart på riktigt år 1976, då Hatch fick huvudrollen som polisinspektör Dan Robins i den sista säsongen av kriminaldramaserien Streets of San Francisco. År 1978 fick han sitt livs mest kända roll, nämligen som kommendör Apollo i originalversionen av Battlestar Galactica. Serien blev dessvärre kortlivad, men lyckades inspirera en stor skara av hängivna fans som längtade efter att se serien återvända till TV.
År 2003 fick Battlestar Galactica nytt liv i form av en tre timmar lång miniserie, producerad av Star Trek-veteranen Ronald D. Moore. Miniserien hyllades av kritiker så väl som av fans, vilket resulterade i en framgångsrik remake av originalserien, som sändes i fyra säsonger mellan 2004 och 2009. Richard Hatch figurerade i serien i den återkommande rollen som Tom Zarek, som syntes i totalt 22 avsnitt, vilket var ett avsnitt mer än vad originalserien hade.
Från vänster till höger: Richard Hatch som kommendör Apollo (1978), Tom Zarek (2004-2009) och Kharn den odöende (2014).
På senare år har Hatch även haft en central roll i diskussionen kring Star Trek-fanfilmer, detta på grund av hans roll som den klingonske överbefälhavaren Kharn i fanfilmen Axanar. År 2014 syntes han i låtsasdokumentären Prelude to Axanar, vars syfte var att generera intresse och donationer till att skapa den planerade långfilmen. De planerna fick dock läggas på is efter det att CBS och Paramount lämnade in en stämningsansökan mot produktionsbolaget Axanar Productions, där Star Trek-ägarna anklagade fanfilmsskaparna för olovlig användning av deras intellektuella egendom för ekonomisk vinning. I slutet av januari enades parterna om ett förlikningsavtal som kommer att tillåta Axanar Productions att gestalta filmens handling, fast i ett betydligt mer begränsat format.
I natt chockerades science-fiction-fans jorden runt av nyheten att Richard Hatch hade avlidit i bukspottkörtelcancer. I ett utlåtande på RichardHatch.com skriver Richard Hatchs son Paul Hatch att skådespelaren hade somnat in fridfullt under eftermiddagen, omringad av sina nära och kära. Han blev 71 år gammal.
Captain America: Civil War var 2016:s mest framgångsrika film. Superhjältefilmen spelade in 1,2 miljarder dollar över hela världen. Star Trek Beyond hamnade först på 23:e plats med 343,5 miljoner dollar, visar Boxofficemojos sammanställning.
Topp tio domineras av superhjältefilmer och animerade barnfilmer. Det enda undantaget är Star Wars: Rogue One som på bara två veckor spelat in 688 miljoner dollar och just nu ligger på tionde plats. Fortsätter filmen i samma takt kanske den till och med kan peta ned Captain America från första platsen.
På den amerikanska marknaden, där Star Trek (2009) lyckades placera sig på topp tio-listan och Into Darkness på en hedrande elfteplats, slutar Star Trek Beyond först på en fjortonde plats. Inte ett resultat som Paramount lär vara helt nöjda med nu när Star Trek fyllde 50 år under 2016.
Man får förmoda att en del chefer på Paramount nu funderar på vad som har gått snett med Star Trek på bio, och varför den förhållandevis okända superhjälten Captain America kan bli bioetta på världens biografer. I synnerhet då Star Trek (2009) spelade in 385 miljoner dollar, medan Captain America: The First Avenger "bara" sålde biljetter för 370 miljoner dollar 2011.
För många år mellan Star Trek-filmerna? För lite marknadsföring? För få spinoff-filmer? För hård konkurrens från andra sf- och fantasyfilmer? För låg kvalitet? Vad tror du är orsaken till att intresset för Star Trek-filmer har minskat mellan 2009 och 2016?
Du ser hela listan för 2016 här.
Ron Glass har gått ur tiden. Den Emmy-nominerade skådespelaren har varit med i TV och film sedan 1972, och är känd för sina gästframträdanden i dussintals TV-serier. Han har bland annat synts i Hawaii Five-O och The Twilight Zone, och år 2000 var han även med i Star Trek: Voyager, nämligen som den kraylorska skeppsläkaren Loken i avsnittet Nightingale.
Bland science-fiction-entusiaster är han dock allra mest för sin roll i den kortlivade kultserien Firefly, där han spelade pastor Derrial Book, en kristen "herde" med ett dunkelt förflutet. Flera av Glass' medskådespelare från den serien har tagit till sociala medier under helgen för att hedra sin kollega, och seriens skapare Joss Whedon uppmanar fans att stödja Al Wooten Jr. Heritage Center, en välgörenhetsorganisation som Ron Glass satt som ordförande för under tolv års tid.
Ron Glass avled i andningssvikt i fredags, den 25 november. Han blev 71 år gammal.
Den populära science fiction-serien The Expanse får nu officiell europeisk och svensk premiär. Netflix har köpt rättigheterna och serien börjar att sändas den 3 november, skriver Deadline.com.
Till en början kommer Netflix att lägga upp hela den första säsongen. Den andra säsongen kommer att läggas upp under 2017.
Inte ens 1,5 timmars flygtid från Stockholm hålls varje år ett av Europas största sf- och fantasykonvent. Okänt för oss svenskar, men varje sommar vallfärdar 40 000 ryssar till Starcon i St Petersburg.
I år är det sjuttonde gången konventet hålls. Under de första åren arrangerades Starcon i Moskva, men under senare år är platsen Rysslands forna huvudstad St Petersburg.
Starcon fokuserar på cosplay och förra året var nästan 2000 av deltagarna utklädda, och som filmen visar håller cosplaydeltagarna världsklass.
Årets Starcon hålls mellan 8-10 juli. För mer information besök Starcons hemsida.
1996 var Independence Day en dundersuccé. 2016 är Independence Day 2, eller Resurgence som den egentligen heter, en dunderflopp.
Uppföljaren spelade bara in 165 miljoner dollar över hela världen under första veckan. I USA var siffran så låg som knappt 50 miljoner dollar, skriver Boxofficemojo.com. Det kan jämföras med att ettan bara första helgen spelade in 76 miljoner dollar i dagens pengavärde 1996. Tar man även hänsyn till dagens dyrare biljetter på grund av 3d och imax, så innebär det att betydligt färre har begett sig till biograferna i år.
Branschtidningen Variety ger tre anledningar varför floppen är ett faktum:
1. Will Smith är inte med i Resurgence.
2. Folk är trötta på apokalyptiska filmer numera.
3. Biopubliken förstår i dag att många uppföljare bara är till för mjölka dem på pengar.
Inte heller kan de usla recensionerna ha hjälpt. På Rotten Tomatoes har Resurgence 32 procent positiva recensioner.
Ljusglimtar då?
Det är den kinesiska marknaden där filmen spelat in cirka 38 miljoner dollar. Och för oss trekkers att Brent Spiner återvänt som doktor Okun.
Independence Day: Resurgence hade svensk biopremiär den 29 juni.
För nästan tjugo år sedan hade Star Trek: First Contact USA-premiär den 22 november 1996. Veckan dessförinnan hade Space Jam med Snurre Sprätt och Michael Jordan sin premiär. Nu kommer tvåan och regissören heter Justin Lin, skriver Expressen.se.
Michael Jordans roll får 2000-talets stora basketstjärna LeBron James. Filmen väntas ha premiär 2017.
I år är det 50 år sedan Star Trek först syntes i TV-rutan, men det är också 50 år sedan det sista numret av tidningen Häpna! utkom. Tidningen var på sin tid en av Sveriges mest inflytelserika källor för science-fiction-älskare, och utöver översatta historier från andra delar av världen innehöll den också originella verk av några av Sveriges blivande stjärnförfattare, såsom Dénis Lindbohm och Sam J. Lundwall.
Om du vill veta mer om tidskriften kan du spana in boken Häpna! - Den definitiva antologin av översättaren och sci-fi-vetaren John-Henri Holmberg. Om du råkar ha turen att befinna dig i Göteborg kan du även passa på att träffa honom Göteborgs Stadsbibliotek. Den 22 mars kommer Holmberg att hålla i föredraget När sci-fi kom till Sverige, som handlar om ... ja, hur det gick till när sci-fi kom till Sverige.
Mer information finns på Stadsbibliotekets hemsida.