Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

TNG lämnar Netflix i USA

Av Pjotr'k , skriven 8 mars 2022 kl. 15:10
Kategori(er): TNG

Den 1 april lämnar Star Trek: The Next Generation det amerikanska Netflix. Det här är bara en i raden av flyttar som gjorts från den populära streamingtjänsten och från och med april månad finns därför bara Deep Space Nine för amerikanska trekkers att se där. Flytten sker såklart till Paramount+, dit Paramount/Viacom vill att allt material skall samlas. 

 

Här i Sverige har vi fortfarande möjlighet att se både originalserien, den animerade serien, The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager och Enterprise, men det är väl bara en tidsfråga innan serierna börjar droppa av även där. 

Mobilspel baserat på Star Trek: Lower Decks kommer under 2022

Av Pjotr'k , skriven 1 mars 2022 kl. 11:05
Kategori(er): LOW / LDS - Lower Decks, Quarks: Spel

Minns ni Badgey från Lower Decks, den lille hjälpsamme holodäckskaraktären som blev ond och ville ta över hela universum? Han kommer nu till både android och iOS som ett mobilspel!

 

Vi mötte Badgey första gången i avsnittet Terminal Provocations och han kom tillbaka fyra avsnitt senare i No Small Parts. I förra veckan annonserade företaget East Side Games att de under 2022 kommer lansera spelet Star Trek: Lower Decks - The Badgey Directive för båda android- och iOS-mobiler. Först kommer den till Oceanien (med Australisen i spetsen) och därefter till Nordamerika och Storbritannien. Först därefter överväger de övriga världen som marknad, så även om den lanseras under 2022, kommer vi troligen inte få se den här förrän framåt 2023. 

 

I spelet får du göra sällskap med besättningen i Lower Decks i deras kamp mot en artificiell intelligens (alltså Badgey) som vill ta över universum. 

 

Bilder från spelet:

tbd-screenshots_220301.jpg

Star Trek Databas möter... Johan Marenius Nordahl

Av Pjotr'k , skriven 28 februari 2022 kl. 20:21
Kategori(er): PRO - Prodigy, Övrigt: Personer

prodigy---zero---johan-marenius-nordahl_220225.pngDet är en småkylig men solig eftermiddag i februari, och jag står och väntar vid Djurgårdsbron i Stockholm för att möta ännu en av de skådespelare som förmedlar Star Treks värld till en svensk publik, genom TV-serien Star Trek: Prodigy

 

Johan Marenius Nordahl, som lyssnar på namnet Johan, kommer småspringande till mig och vi hälsar på varandra. Johan spelar Zero i serien. 

 

Vi börjar prata om hans bakgrund och han berättar: 

"Jag är 28 år, född och uppvuxen i Lerum utanför Göteborg, men är numera Stockholmare… Jag arbetar som skådespelare och utbildade mig för några år sedan vid Teaterhögskolan i Malmö och efter det har jag jobbat med både teater, film, tv och röst!"

 

Vad är dina bästa egenskaper som skådespelare? 

Jag har helt enkelt tackat ja till alla de olika jobb som kommit i min väg och som inspirerat mig. Det här gjort att jag varit runt på många platser sen min examen för snart 5 år sedan. Men min väg… hmm... Förhoppningsvis så har jag något som gjort att hjulen rullar vidare och att andra ser det! Jag älskar att leka med de verktyg jag har och att få kasta mig in i nya roller och historier. 

 

Hur blev du uttagen till rollen i Prodigy?

Det normala är att jag lämnar ett röstprov där kunden, i detta fall Paramount, får tycka till om ett par röster och bestämma vilken som passar bäst för rollen. Ibland blir man handplockad, och då jag dubbar rätt mycket, så har dubbstudion oftast en riktigt bra koll på vad min röst har för kvaliteter och kapacitet. 

-

Vilken koll har du på Star Trek sedan tidigare?

Om jag skall vara helt ärlig så har jag inte haft en jättekoll på just Star Trek. Jag växte nog upp i fel generation, då jag är född på 1990-talet, och när jag kom upp i tonåren var det inte så mycket Star Trek som sändes här i Sverige. Det enda jag faktiskt sett är den relativt nya filmserien med Chris Pine, Zachary Quinto och Simon Pegg! 


Men jag har ett sug efter att se serien Picard som går på Prime Video och som snart börjar sin andra säsong. 

 

Vi passerar det vackra Rosendals trädgårdskafé där folk går ut och in genom portarna för att äta lunch. Då jag funderat en del på hur svårt det kan vara att ta sig an Star Trek med alla konstiga termer om man inte känner till Star Trek så mycket, blir min nästa naturliga fråga: 

 

Behövde du läsa på för att förstå vad allt det här med Star Trek egentligen handlade om, till exempel när det handlar om det mycket tekniska språket?
Inte så mycket, faktiskt. Jag har ofta lätt för att snabbt sätta mig in i det jag behöver, och det var inget undantag denna gång! Att uttala och hantera allt på ett rätt sätt är alltid en utmaning, men en rolig sådan. 

 

Min karaktär Noll (Zero i det amerikanska originalet) har ett relativt androgynt tonfall, och är ju en robot. 

 

Här avbryter jag och nämner att Noll självklart har robotliknande egenskaper men egentligen är en utomjording, en meduser, som i sin naturliga form gör andra galna. Det är av denna anledning som Noll valde att skapa ett metallhölje runt omkring sig så att han kan interagera med andra utan att skada dem. Jag antar att din missupfattning kring detta (som var fullständigt naturlig, skall jag säga) berodde på att rolltillsättningen och informationen som ni får är rätt så liten i jämförelse med en roll som skådespelare i exempelvis Jägarna?

 

Ah! Titta vilket fel av mig, och just detta visste jag ju faktiskt. Jag har en replik som Noll i första avsnittet där jag beskriver vem jag är. Och då säger jag att jag är en medusan! Och din gissning stämmer till hundra procent. Man kan väl säga att när jag till exempel gör Jägarna så är jag med och påverkar och skapar karaktären, osv. Men när jag dubbar tex Noll så ska jag falla in lite i en redan bestämd mall, där jag kan ha lite friheter men som är väldigt få!

 

Oavsett detta missförstånd så är originalrösten lite liknande Siri som finns i exempelvis Apple-mobiler. Så det var roligt att laborera med röst kontra känsla, och kraftigt styra över hur mycket känslor man släpper fram i rösten eller inte. 

 

Vad tycker du generellt sett är roligast i en karaktär som du skall gestalta med en röstroll?
Sång! Det är det allra roligaste! Eller i andra hand bara en behaglig röst, som jag upplever att Noll har. Men roligast är nog egentligen när jag får göra lite roliga karaktärer och förvandla min röst - och skapa något unikt i varje roll! 

 

Då fler avsnitt har producerats i USA undrar jag självfallet om du har fått någon förhandsinformation om det kommer fler avsnitt på svenska? 
Det skulle vara konstigt om de andra avsnitten inte kom till Sverige…! Det är väl egentligen det enda jag kan säga. Och så hoppas jag ju självklart att jag får behålla rollen som Noll - det är ju ändå det mest normala att man behåller samma skådespelare, även om det inte alltid blir så. 

 

Jag tackar för intervjun och vi skiljs åt efter en trevlig promenad och mycket givande samtal, vid Djurgårdsfärjan. Jag tänker i mitt stilla sinne att visst vore det en trevlig upplevelse att själv få bidra med min röst i en Star Trek-produktion. 

Recension av radioteatern No Man's Land

Av Pjotr'k , skriven 28 februari 2022 kl. 14:04
Kategori(er): PIC, Quarks: Litteratur

Jag fick möjligheten att lyssna på den senaste boken i Star Trek: Picard-serien, No Man's Land. Det är ingen bok som så utan en radioteater (eller "audio drama" som det heter på engelska) och ett sådant format möjliggör att de riktiga skådespelarna är med och spelar sina roller. 

 

Jag älskar det här med radioteater och det gjordes här dessutom väldigt levande, när vi hade originalskådespelarna bakom Seven och Rafi i huvudrollerna. Berättelsen var driven och den hölls ihop av både ett bra manus och bra regi. Den var något kortare än vad jag hade förväntat mig, men ungefär som ett längre Star Trek-avsnitt, kan man väl säga att det blev. 

 

Att vi dessutom får höra lite grann om vad som hänt mellan säsong 1 och säsong 2 av Picard gör mig bara mer nyfiken på vad säsong 2 kan komma att inbegripa när det handlar om relationen mellan Rafi och Seven. 

 

Jag ger den 8/10 i betyg. Även i övriga media har den getts bra betyg. På Goodreads ges den ett genomsnittligt betyg av 8,16/10 och då är det 60 privatpersoner som avgivit sina betyg. Även TrekCore, DailyStarTrekNews, WomenAtWarp, WarpFactorTrek och flera andra ger höga betyg utan att nämna en specifik siffra. På Audible har hittills 33 personer avgivit ett genomsnittligt betyg om 9/10. 

 

Samtidigt säger ScFiPulse att kvaliteten lämnar en del att önska, men att produktionen ändå når en bit på rätt väg och att de ser fram emot fler ljudproduktioner. 

Möt Annica Smedius - den svenska rösten till Janeway

Av Pjotr'k , skriven 20 februari 2022 kl. 20:29
Kategori(er): PRO - Prodigy, Övrigt: Personer
tumme_prodigy---kathryn-janeway---annica-smedius_220220.png
Kathryn Janeway (ETH) och Annica Smedius

Jag fick förmånen att möta och intervjua Kathryn Jane..., förlåt: Annica Smedius, heter hon ju - skådespelaren som fick det förnämliga uppdraget att spela Kathryn Janeway (ETH)Star Trek: Prodigy

 

Efter några trevande försök att förklara vem jag var så var hon snabbt positiv till att göra denna intervju. Min egen bild av henne blev snabbt att hon är en positiv och engagerad människa och det var något som verkligen kom fram under intervjuns gång. 

 

Kan du beskriva lite om vem du är?

Ja, vem är jag? Jag heter Annica Smedius, kallas ibland för "Ankan". Är en 57-årig mångsysslare, får man väl säga. Under många år har jag jobbat med en mängd olika saker, jag är skådespelare, röstskådespelare, sångerska och översättare. Och dessutom skriver jag texter för olika sammanhang då och då.


Min resa som dubbare började med översättning, då jag fick den mycket tacksamma uppgiften att översätta Rugrats när serien kom till Sverige, och i och med det fick jag frågan om jag ville dubba Tommy (och även Angelica, innan vi förstod att det också var en jätteroll). Sedan rullade det på, och jag började även göra andra jobb som speaker på allt från utbildning till dokumentärer, och även TV- och radioreklam.

 

Hur blir man uttagen till en viss inspelning?

I de allra flesta fall behöver man inte göra ”audition” för en serie, men när det gäller större roller, mer high-end-serier, eller bio-filmer osv, så får man komma in och spela in några minuters röstprov. Ibland finns det med en beskrivning av hur rollen/rösten ska vara eller låta. Ibland kör man bara på att låta röstlik och förstås att ha samma ton och spel som originalskådespelaren från den utländska inspelningen. Till slut är det kunden som väljer och jag tror att man oftast har 2-3 skådisar att välja mellan. 

 

Minns du något särskilt från din uttagning till just Prodigy? 

Jag tyckte direkt att det var en härlig roll, som passar min röst och mitt tonläge. Och inte så platt i spelet, utan det finns både stränghet och lite humor i Kathryn Janeway, egenskaper som är roliga att arbeta med. 

 

Vilka förkunskaper hade du om Star Trek innan? Behövde du läsa på för att förstå vad det handlade om?

Nej, jag hade inte så mycket info att gå på, och det är faktiskt även sällan som du vet exakt vad det är du ska röstskådespela. Och en stor utmaning i detta är att man i princip aldrig får något att läsa på, eller ha som förberedelse. Det är verkligen en bransch där det ska gå fort - vilket självklart är en del av det roliga dessutom.

 

Var språket en utmaning - särskilt det som bland trekkers kallad för teknobabbel? 

Jag upplevde inte själv att det var svårt, eller att det tekniska var svårt att uttala eller förstå. Det var bara riktigt kul att få vara en del av något så legendariskt som Star Trek!

 

Vad tycker du generellt sett är roligast i en karaktär som du skall gestalta med en röstroll? Och är det så att du minns något särskilt kring din karaktär i Prodigy? 

Det är alltid roligt när det finns nån twist med rollen, något speciellt sätt att prata, eller nån underliggande ilska t ex.

 

Och i fallet med den här rollen som nödträningshologrammet Kathryn Janeway så kändes det väldigt likt mig och mitt sätt att prata och agera. En klok och intelligent kvinna, helt enkelt  (Annica skrattar till). Och utmaningen är här att hålla det så naturligt som möjligt. Kort sagt att rollen skall kännas trovärdig för mig och för den som tittar och lyssnar på det jag gör.

 

Vet du något mer om fortsatta avsnitt? Sammanlagt 20 avsnitt har ju redan producerats för första säsongen, men bara avsnitt 1-5 har synts till än här i Sverige. 

Nej, tyvärr, jag vet ingenting om det. Oftast är ju allt väldigt hemligt – och vi får skriva på kontrakt om att inte prata om det vi gör, vilken serie/roll vi arbetar med. Så vi vet sällan om det kommer fler avsnitt eller säsonger förrän precis innan det ska dubbas. Igen: Det här är en bransch där saker och ting skall gå väldigt fort. 

 

Brukar det vara självklart att en röstskådespelare får ha kvar samma roll i en serie, eller är det mer normalt att ni byts ut? Det här är igen en fråga om mitt försök att förstå processen... 

Det är definitivt vanligast att man får behålla en roll man har, i den mån det är möjligt. Men det händer ju också ibland att när en serie återkommer och produktionen har bytt producent eller studio så kan plötsligt alla roller bytas ut. Vilket är lite märkligt, tycker jag.

 

Jag säger farväl till Annica efter en trevlig samtalstund och ser henne gå iväg över gatan, på väg till nya uppdrag. Om dessa innehåller fortsatta avsnitt av Star Trek: Prodigy, vet vi ju inte, men om de gör det så är Star Trek här i Sverige väl omhändertaget i fortsättningen. 

Är den fjärde Kelvin-filmen verkligen på gång?

Av Pjotr'k , skriven 18 februari 2022 kl. 21:43
Kategori(er): Filmer: 14

paramount-pictures-logo-(2021)-svg_220218.pngEnligt Deadline, som är kända för att ha tentaklar ut i de flesta showbusinesskretsar och även ofta visar sig ha rätt, har nu först snappat upp ett rykte som är intressant för oss och även fått bekräftelse av självaste J.J. Abrams.

 

Paramount har enligt deras källor påbörjat samtal med Chris Pine att filma den 14:e filmen, alltså den 4:e filmen i det s.k. Kelvinuniversumet. Han skulle då självklart reprisera rollen som James T Kirk. 

 

Som vi konstaterade redan i juli förra året är det Matt Shakman, känd för succéserien WandaVision, som fått uppdraget att regissera filmen. Tanken är att de förutom Chris Pine skall få med Zachary Quinto (Spock), Zoë Saldana (Uhura), Karl Urban (McCoy), John Chu (Sulu) och SImon Pegg (Scott). 

 

Det skript som Matt Shakman tittar på är ett utkast som Lindsay Beer och Geneva Robertson-Dworet. Geneva var med och skrev det starka manuset till Captain Marvel medan Lindsay Beer är relativt nybliven manusförfattare och inne i en stor mängd produktioner just nu. 

 

För några dagar sedan bekräftade J.J. Abrams att ryktena var sanna, vid en dag för investerare till ViacomCBS. Internet Movie Database anger att filmen uppskattas vara färdigproducerad 2023, men om produktionen påbörjas i slutet av 2022 kommer den gissningsvis som tidigast komma till biosalongen år 2024. 

 

Så visst känns det som att filmen faktiskt börjar närma sig? Nu skall bara skådespelarna säga ja till det, också...

Dessa gör de svenska rösterna till Prodigy

Av Pjotr'k , skriven 18 februari 2022 kl. 20:00
Kategori(er): PRO - Prodigy

Star Trek: Prodigy är den första Star Trek-serien som blir dubbad till svenska. Det här är en stor sak, då det innebär att vi kan få nya fans som är betydligt yngre än det stora flertalet svenska trekkers, då en serie på svenska gör det lättare att se även om man inte kan engelska. Men vilka är de svenska röstskådespelarna som fått i uppdrag att gestalta Star Trek för en svensk publik?

 

Den vi först vill nämna är Dominique Pålsson Wiklund, som vi hört som Yi i Förfärliga snömannen och Isa i filmerna om Tingeling. Hon ikläder sig rösten som Gwyn

 

I de övriga huvudrollerna ser vi den unga skådespelaren Vanja Kåse i rollen som Rok-Tahk, Michael Blomqvist som Jankom Pog och Johan Marenius Nordahl (känd från rollen som Peter Bäckström i TV-serien Jägarna) som Zero.  Just Johan har vi lyckats få till en intervju vilken publiceras i nästa vecka, om allt går vägen. Det skall bli intressant att höra hur han närmade sig en röstroll som består av en medusan i skyddsutrustning.  Som extra röster för andra roller hör vi också Annica Smedius (som Kathryn Janeway?), Anton Olofsson Raeder, Fredrik Hiller och Ludwig Westerman

 

Dessutom meddelade ViacomCBS att vi har Emma Lewin Segelström i rollen som Dal R'El. Detta säger Emma dock själv att hon inte var, så vi inväntar besked från dubbningsbolaget om vem som spelade rollen som den 17-årige Dal R'El.

 

Översättare av TV-serien är Mattias Johannesson och dubbningsingenjör är Jonne Wilkinson. 

 

Blir det fler avsnitt?

En intressant sak att påpeka är att den "credit list" där de medverkande står uppställda visserligen hade fel på rollinnehavaren till Dal, så stämmer ändå det resterande. Och då är det av särskilt intresse att notera att det på denna lista tydligt står att rollbesättningen gäller avsnitt 1-5. Vi ser alltså ännu inga bevis på att några nya avsnitt skall visas på den svenska marknaden...

Tävling om Prodigy-merch

Av Pjotr'k , skriven 13 februari 2022 kl. 09:52
Kategori(er): Aktiviteter, PRO - Prodigy

Nu får ni hänga på - Paramount+ Nordic har på sin Facebooksida startat en tävling där du kan vinna en låda fylld med Prodigy-produkter. Det du behöver göra är att berätta vem din favoritkaraktär i denna nysläppta serie är och varför just du borde vinna!

 

Vi vet inte hur länge tävlingen är igång, men vinnaren kommer att utses och kontaktas personligen den 21:a februari. Lycka till! 

 

Star Trek: Prodigy släpptes i torsdags på #ParamountPlus och har hittills släppts med fem avsnitt - alla med svenskt tal, förutom på karaktären Murf...

Prodigy finns nu på svenska (och andra nyheter om Paramount+)

Av Pjotr'k , skriven 11 februari 2022 kl. 21:57
Kategori(er): DIS, PRO - Prodigy, SNW - Strange New Worlds

Sedan igår finns nu de första fem avsnitten av Star Trek: Prodigy på den svenska Paramount+, och med svenska röster. Därutöver hittar vi även Star Trek: Discoverys samtliga säsonger och inte bara hittills utgivna avsnitt av säsong 4.

 

Paramount+ går att köpas enskilt i en egen app eller för samma pris i Boxers och Allentes utbud. Om man har Boxers Max-erbjudande så ingår redan Paramount+. 

 

Det här är mycket goda nyheter såklart, men frågan är varför de smyger in utbudet utan att göra någon stor sak av det. De på Paramount+ har ju tidigare sagt att streamingtjänsten på den europeiska marknaden skulle byta namn till SkyShowtime. Stämmer detta fortfarande och är det isåfall därför som de väntar på den stora lanseringen?

 

Oavsett vilket så är det positivt att vi nu får se Prodigy på svensk mark, och med svenska röster - då den är skapad för barn, finns det då några barn i din närhet som du vill influera med Star Trek? Jag kan på egen hand komma på två stycken i min egen familj... :)  

 

Och som en fotnot: I maj bör vi kunna se fram emot den nya serien Strange New Worlds på samma streamingtjänst...

Starfleet Academy-serie på gång?

Av Pjotr'k , skriven 6 februari 2022 kl. 20:59
Kategori(er): Kommande serie om Stjärnflotteakademin [Rykten]

Vi har hört rykten om planer på en TV-serie som utspelar sig på Stjärnflotteakademin ända sedan 1980-talet då dåvarande Star Trek-producenten Harve Bennett föreslog en sådan TV-serie. Men planerna, som återupptagits många gånger, senast år 2018, har aldrig lett till något mer. Men kanske blir det så denna gång?

 

Deadline rapporterar nu om rykten om en möjlig serie om stjärnflotteakademin och nu har än en gång namnen på de som skall göra serien förändrats. Gaio Violo (som vi känner igen från Prime Video-serien Absentia) är den som nu nämns som ansvarig för att skapa ett förslag till serie där målet är att inom en närtid kunna påbörja produktion. 

 

Dessutom, för er som sett de senaste avsnitten av Discovery, finns det saker som hänt som öppnar upp för att se mer av stjärnflotteakademin på 3100-talet. Vi ser ju at en av de centrala karaktärerna i Discovery förflyttas till att bli instruktör vid just akademin. Så om en serie skall göras så vore det ju som hand i handske at bygga upp den kring några kända karaktärer och sedan bygga vidare. 

 

Men som sagt - vi har hört rykten i många år och hittills har det inte blivit något mer än just rykten - så ta en rejäl nypa salt till denna nyhet...

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

DVD & Blu-ray-utgivningar

Blu-ray:
  • 20:e mars -23
    Star Trek: Strange New Worlds (season 1)
DVD Region 2:
  • 20:e mars -23
    Star Trek: Strange New Worlds (Season 1)

Visa fler utgivningar ...

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter