Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Möt Annica Smedius - den svenska rösten till Janeway

Av Pjotr'k , skriven 20 februari 2022 kl. 20:29
Kategori(er): PRO - Prodigy, Övrigt: Personer
tumme_prodigy---kathryn-janeway---annica-smedius_220220.png
Kathryn Janeway (ETH) och Annica Smedius

Jag fick förmånen att möta och intervjua Kathryn Jane..., förlåt: Annica Smedius, heter hon ju - skådespelaren som fick det förnämliga uppdraget att spela Kathryn Janeway (ETH)Star Trek: Prodigy

 

Efter några trevande försök att förklara vem jag var så var hon snabbt positiv till att göra denna intervju. Min egen bild av henne blev snabbt att hon är en positiv och engagerad människa och det var något som verkligen kom fram under intervjuns gång. 

 

Kan du beskriva lite om vem du är?

Ja, vem är jag? Jag heter Annica Smedius, kallas ibland för "Ankan". Är en 57-årig mångsysslare, får man väl säga. Under många år har jag jobbat med en mängd olika saker, jag är skådespelare, röstskådespelare, sångerska och översättare. Och dessutom skriver jag texter för olika sammanhang då och då.


Min resa som dubbare började med översättning, då jag fick den mycket tacksamma uppgiften att översätta Rugrats när serien kom till Sverige, och i och med det fick jag frågan om jag ville dubba Tommy (och även Angelica, innan vi förstod att det också var en jätteroll). Sedan rullade det på, och jag började även göra andra jobb som speaker på allt från utbildning till dokumentärer, och även TV- och radioreklam.

 

Hur blir man uttagen till en viss inspelning?

I de allra flesta fall behöver man inte göra ”audition” för en serie, men när det gäller större roller, mer high-end-serier, eller bio-filmer osv, så får man komma in och spela in några minuters röstprov. Ibland finns det med en beskrivning av hur rollen/rösten ska vara eller låta. Ibland kör man bara på att låta röstlik och förstås att ha samma ton och spel som originalskådespelaren från den utländska inspelningen. Till slut är det kunden som väljer och jag tror att man oftast har 2-3 skådisar att välja mellan. 

 

Minns du något särskilt från din uttagning till just Prodigy? 

Jag tyckte direkt att det var en härlig roll, som passar min röst och mitt tonläge. Och inte så platt i spelet, utan det finns både stränghet och lite humor i Kathryn Janeway, egenskaper som är roliga att arbeta med. 

 

Vilka förkunskaper hade du om Star Trek innan? Behövde du läsa på för att förstå vad det handlade om?

Nej, jag hade inte så mycket info att gå på, och det är faktiskt även sällan som du vet exakt vad det är du ska röstskådespela. Och en stor utmaning i detta är att man i princip aldrig får något att läsa på, eller ha som förberedelse. Det är verkligen en bransch där det ska gå fort - vilket självklart är en del av det roliga dessutom.

 

Var språket en utmaning - särskilt det som bland trekkers kallad för teknobabbel? 

Jag upplevde inte själv att det var svårt, eller att det tekniska var svårt att uttala eller förstå. Det var bara riktigt kul att få vara en del av något så legendariskt som Star Trek!

 

Vad tycker du generellt sett är roligast i en karaktär som du skall gestalta med en röstroll? Och är det så att du minns något särskilt kring din karaktär i Prodigy? 

Det är alltid roligt när det finns nån twist med rollen, något speciellt sätt att prata, eller nån underliggande ilska t ex.

 

Och i fallet med den här rollen som nödträningshologrammet Kathryn Janeway så kändes det väldigt likt mig och mitt sätt att prata och agera. En klok och intelligent kvinna, helt enkelt  (Annica skrattar till). Och utmaningen är här att hålla det så naturligt som möjligt. Kort sagt att rollen skall kännas trovärdig för mig och för den som tittar och lyssnar på det jag gör.

 

Vet du något mer om fortsatta avsnitt? Sammanlagt 20 avsnitt har ju redan producerats för första säsongen, men bara avsnitt 1-5 har synts till än här i Sverige. 

Nej, tyvärr, jag vet ingenting om det. Oftast är ju allt väldigt hemligt – och vi får skriva på kontrakt om att inte prata om det vi gör, vilken serie/roll vi arbetar med. Så vi vet sällan om det kommer fler avsnitt eller säsonger förrän precis innan det ska dubbas. Igen: Det här är en bransch där saker och ting skall gå väldigt fort. 

 

Brukar det vara självklart att en röstskådespelare får ha kvar samma roll i en serie, eller är det mer normalt att ni byts ut? Det här är igen en fråga om mitt försök att förstå processen... 

Det är definitivt vanligast att man får behålla en roll man har, i den mån det är möjligt. Men det händer ju också ibland att när en serie återkommer och produktionen har bytt producent eller studio så kan plötsligt alla roller bytas ut. Vilket är lite märkligt, tycker jag.

 

Jag säger farväl till Annica efter en trevlig samtalstund och ser henne gå iväg över gatan, på väg till nya uppdrag. Om dessa innehåller fortsatta avsnitt av Star Trek: Prodigy, vet vi ju inte, men om de gör det så är Star Trek här i Sverige väl omhändertaget i fortsättningen. 

Är den fjärde Kelvin-filmen verkligen på gång?

Av Pjotr'k , skriven 18 februari 2022 kl. 21:43
Kategori(er): Filmer: 14

paramount-pictures-logo-(2021)-svg_220218.pngEnligt Deadline, som är kända för att ha tentaklar ut i de flesta showbusinesskretsar och även ofta visar sig ha rätt, har nu först snappat upp ett rykte som är intressant för oss och även fått bekräftelse av självaste J.J. Abrams.

 

Paramount har enligt deras källor påbörjat samtal med Chris Pine att filma den 14:e filmen, alltså den 4:e filmen i det s.k. Kelvinuniversumet. Han skulle då självklart reprisera rollen som James T Kirk. 

 

Som vi konstaterade redan i juli förra året är det Matt Shakman, känd för succéserien WandaVision, som fått uppdraget att regissera filmen. Tanken är att de förutom Chris Pine skall få med Zachary Quinto (Spock), Zoë Saldana (Uhura), Karl Urban (McCoy), John Chu (Sulu) och SImon Pegg (Scott). 

 

Det skript som Matt Shakman tittar på är ett utkast som Lindsay Beer och Geneva Robertson-Dworet. Geneva var med och skrev det starka manuset till Captain Marvel medan Lindsay Beer är relativt nybliven manusförfattare och inne i en stor mängd produktioner just nu. 

 

För några dagar sedan bekräftade J.J. Abrams att ryktena var sanna, vid en dag för investerare till ViacomCBS. Internet Movie Database anger att filmen uppskattas vara färdigproducerad 2023, men om produktionen påbörjas i slutet av 2022 kommer den gissningsvis som tidigast komma till biosalongen år 2024. 

 

Så visst känns det som att filmen faktiskt börjar närma sig? Nu skall bara skådespelarna säga ja till det, också...

Dessa gör de svenska rösterna till Prodigy

Av Pjotr'k , skriven 18 februari 2022 kl. 20:00
Kategori(er): PRO - Prodigy

Star Trek: Prodigy är den första Star Trek-serien som blir dubbad till svenska. Det här är en stor sak, då det innebär att vi kan få nya fans som är betydligt yngre än det stora flertalet svenska trekkers, då en serie på svenska gör det lättare att se även om man inte kan engelska. Men vilka är de svenska röstskådespelarna som fått i uppdrag att gestalta Star Trek för en svensk publik?

 

Den vi först vill nämna är Dominique Pålsson Wiklund, som vi hört som Yi i Förfärliga snömannen och Isa i filmerna om Tingeling. Hon ikläder sig rösten som Gwyn

 

I de övriga huvudrollerna ser vi den unga skådespelaren Vanja Kåse i rollen som Rok-Tahk, Michael Blomqvist som Jankom Pog och Johan Marenius Nordahl (känd från rollen som Peter Bäckström i TV-serien Jägarna) som Zero.  Just Johan har vi lyckats få till en intervju vilken publiceras i nästa vecka, om allt går vägen. Det skall bli intressant att höra hur han närmade sig en röstroll som består av en medusan i skyddsutrustning.  Som extra röster för andra roller hör vi också Annica Smedius (som Kathryn Janeway?), Anton Olofsson Raeder, Fredrik Hiller och Ludwig Westerman

 

Dessutom meddelade ViacomCBS att vi har Emma Lewin Segelström i rollen som Dal R'El. Detta säger Emma dock själv att hon inte var, så vi inväntar besked från dubbningsbolaget om vem som spelade rollen som den 17-årige Dal R'El.

 

Översättare av TV-serien är Mattias Johannesson och dubbningsingenjör är Jonne Wilkinson. 

 

Blir det fler avsnitt?

En intressant sak att påpeka är att den "credit list" där de medverkande står uppställda visserligen hade fel på rollinnehavaren till Dal, så stämmer ändå det resterande. Och då är det av särskilt intresse att notera att det på denna lista tydligt står att rollbesättningen gäller avsnitt 1-5. Vi ser alltså ännu inga bevis på att några nya avsnitt skall visas på den svenska marknaden...

Tävling om Prodigy-merch

Av Pjotr'k , skriven 13 februari 2022 kl. 09:52
Kategori(er): Aktiviteter, PRO - Prodigy

Nu får ni hänga på - Paramount+ Nordic har på sin Facebooksida startat en tävling där du kan vinna en låda fylld med Prodigy-produkter. Det du behöver göra är att berätta vem din favoritkaraktär i denna nysläppta serie är och varför just du borde vinna!

 

Vi vet inte hur länge tävlingen är igång, men vinnaren kommer att utses och kontaktas personligen den 21:a februari. Lycka till! 

 

Star Trek: Prodigy släpptes i torsdags på #ParamountPlus och har hittills släppts med fem avsnitt - alla med svenskt tal, förutom på karaktären Murf...

Prodigy finns nu på svenska (och andra nyheter om Paramount+)

Av Pjotr'k , skriven 11 februari 2022 kl. 21:57
Kategori(er): DIS, PRO - Prodigy, SNW - Strange New Worlds

Sedan igår finns nu de första fem avsnitten av Star Trek: Prodigy på den svenska Paramount+, och med svenska röster. Därutöver hittar vi även Star Trek: Discoverys samtliga säsonger och inte bara hittills utgivna avsnitt av säsong 4.

 

Paramount+ går att köpas enskilt i en egen app eller för samma pris i Boxers och Allentes utbud. Om man har Boxers Max-erbjudande så ingår redan Paramount+. 

 

Det här är mycket goda nyheter såklart, men frågan är varför de smyger in utbudet utan att göra någon stor sak av det. De på Paramount+ har ju tidigare sagt att streamingtjänsten på den europeiska marknaden skulle byta namn till SkyShowtime. Stämmer detta fortfarande och är det isåfall därför som de väntar på den stora lanseringen?

 

Oavsett vilket så är det positivt att vi nu får se Prodigy på svensk mark, och med svenska röster - då den är skapad för barn, finns det då några barn i din närhet som du vill influera med Star Trek? Jag kan på egen hand komma på två stycken i min egen familj... :)  

 

Och som en fotnot: I maj bör vi kunna se fram emot den nya serien Strange New Worlds på samma streamingtjänst...

Starfleet Academy-serie på gång?

Av Pjotr'k , skriven 6 februari 2022 kl. 20:59
Kategori(er): Kommande serie om Stjärnflotteakademin [Rykten]

Vi har hört rykten om planer på en TV-serie som utspelar sig på Stjärnflotteakademin ända sedan 1980-talet då dåvarande Star Trek-producenten Harve Bennett föreslog en sådan TV-serie. Men planerna, som återupptagits många gånger, senast år 2018, har aldrig lett till något mer. Men kanske blir det så denna gång?

 

Deadline rapporterar nu om rykten om en möjlig serie om stjärnflotteakademin och nu har än en gång namnen på de som skall göra serien förändrats. Gaio Violo (som vi känner igen från Prime Video-serien Absentia) är den som nu nämns som ansvarig för att skapa ett förslag till serie där målet är att inom en närtid kunna påbörja produktion. 

 

Dessutom, för er som sett de senaste avsnitten av Discovery, finns det saker som hänt som öppnar upp för att se mer av stjärnflotteakademin på 3100-talet. Vi ser ju at en av de centrala karaktärerna i Discovery förflyttas till att bli instruktör vid just akademin. Så om en serie skall göras så vore det ju som hand i handske at bygga upp den kring några kända karaktärer och sedan bygga vidare. 

 

Men som sagt - vi har hört rykten i många år och hittills har det inte blivit något mer än just rykten - så ta en rejäl nypa salt till denna nyhet...

Picards tredje säsong blir seriens sista

Av Aike , skriven 27 januari 2022 kl. 11:21
Kategori(er): PIC

Star Trek: Picard kommer att avslutas efter säsong tre. Det säger Patrick Stewart i en intervju med tidningen SFX Magazine, skriver Screenrant.com.

 

Enligt sajten så har detta alltid varit den ursprungliga planen och seriens nedläggning är nära förestående.

Säsong två startar i mars.

Ny trailer för andra säsongen för Picard-serien

Av Aike , skriven 22 januari 2022 kl. 18:21
Kategori(er): PIC

Nu finns det en ytterligare en trailer för Picard-seriens nästa säsong som startar den 3 mars i USA och dagen efteråt i Sverige. Du ser den nedan:

Uppdaterat visningsschema för Star Trek under våren och sommaren

Av Pjotr'k , skriven 19 januari 2022 kl. 17:11
Kategori(er): DIS, LOW / LDS - Lower Decks, PIC, PRO - Prodigy, SNW - Strange New Worlds

detta-hander-2022-_220119.pngNu händer det saker. Som många av er redan har sett (själv tittar jag inte på mitt sociala medieflöde under natten, men det har jag förstått att man behöver göra om man skall vara först i Sverige att sprida nyheter om Star Trek! :)  ) så har StarTrek.com nu gått ut med alla planerade starter och pauser av Star Trek-serierna.

 

Här är vår aktuella sammanfattning - observera att länkarna går till våra sidor om avsnitten men att det ännu inte finns särskilt mycket information där. Men så fort som vi har mer information så lägger vi in det - det vet ni att ni kan lita på! 

 

Januari

20: PRO (Prodigy) 1.8 Time Amok Prodigy sänds ännu inte i Nordeuropa. 

27: PRO 1.9

 

Februari

3: PRO 1.10 - säsongen tar nu paus till "senare under 2022". 

11: DIS (Discovery) 4.8 (sändningsdatum för Sverige skrivs för de serier som visas här)

18: DIS 4.9

25: DIS 4.10 (möjligen ett dubbelavsnitt 4.10-4.11)

 

Mars

4: DIS 4.11 - om den inte redan visats i ett dubbelavsnitt veckan före. 

4: PIC (Picard) 2.1 - säsongspremiär!

11: PIC 2.2

18: PIC 2.3

25: PIC 2.4

 

April

1: PIC 2.5

8: PIC 2.6

15: PIC 2.7

22: PIC 2.8

29: PIC 2.9

 

Maj

6: PIC 2.10

6: SNW (Strange New Worlds) 1.1 - äntligen premiär!

13: SNW 1.2

20: SNW 1.3

27: SNW 1.4

 

Juni

3: SNW 1.5

10: SNW 1.6

17: SNW 1.7

24: SNW 1.8

 

Juli

1: SNW 1.9

8: SNW 1.10

 

Senare under 2022

Under sommaren, troligen efter den 8 juli, kommer Lower Decks med sin tredje säsong och 10 avsnitt. Först senare under 2022 får vi åter se Prodigy, denna gång med de sista 10 avsnitten av den första säsongen. 

 

Förnyanden

Det som på engelska kallas "Renewals", alltså att en serie får löfte om pengar för en tredje säsong, har vi dessutom fått positiva besked om för dessa serier: 

 1. Picard har redan påbörjat inspelning av säsong 3. 
 2. Discovery får en femte säsong.
 3. Strange New Worlds har också blivit garanterad säsong 2. 
 4. Lower Decks har fått en fjärde säsong godkänd, även denna med 10 avsnitt. 

Radiodrama om Picard ges ut

Av Pjotr'k , skriven 14 januari 2022 kl. 16:33
Kategori(er): PIC

no-man-s-land---picard_220114.jpgDen 22 februari får vi se premiären av en ovanlig sak i Star Trek-världen, nämligen ett inspelat radiodrama med många skådespelare. Det här är något som annars är vanligt i andra genrer, såsom Doctor Who som varit väldigt framgångsrika med att skapa nya berättelser utan att behöva använda sig av TV-mediet. 

 

I radiodramat No Man's Land (som inte ska sammanblandas med Voyager-boken med samma namn från 2001) får vi se Raffi och Seven of Nine utveckla den kärleksrelation vi såg börja gry i det sista avsnittet av Picards första säsong, Et in Arcadia Ego, del 2.  De befinner sig på Raffis avlägset liggande gömställe och mottar en nödsändning från en planet som vill ha hjälp att evakuera från sin planet. 

 

Boken är alltså ett radiodrama, där vi får höra många skådespelare anta rollerna i boken. Utöver Michelle Hurd och Jeri Ryan (som spelar Raffi och Seven of Nine) får vi även höra Jack Cutmore-Scott, John Kassir, Fred Tatasciore, Chris Andrew Ciulla, Lisa Flanagan, Gibson Frazier, Lameece Issaq, Natalie Naudus, Xe Sands och Emily Woo Zeller i olika roller. 

Aktuell TV-serie med Star Trek-anknytning

Av Pjotr'k , skriven 13 januari 2022 kl. 13:44
Kategori(er): Övrigt: SF

station-eleven-_220113.jpgTV-serien Station Eleven som hade premiär på HBO Max idag, har flera anknytningar till Star Trek. Station Eleven utspelar sig i en postapokalyptisk framtid där större delen av världens befolkning har dött under en pandemi. Så om ni tycker att vår nuvarande pandemi är jobbig att hantera så kanske denna TV-serie inte skall rekommenderas. Men för alla er övriga som älskar postapokalyptiska filmer och TV-serier, är den verkligen något att bita i!

 

Den tydligaste kopplingen till Star Trek är att Lori Petty har en av huvudrollerna i dirigenten Sarah. Henne såg vi både tillsammans med Kate Mulgrew i den omtalade och uppskattade serien Orange is the new black, men framför allt såg vi henne i en stark rollkaraktär som Noss i Voyager-avsnittet Gravity från 1999. 

 

Sedan såg och hörde vi i avsnitt 4 glimtar ur TOS-avsnittet The Consciense of the King från 1966, ingen lång bit men det var så tydligt att det var från Star Trek. Utöver detta finns flera småsaker, där den roligaste är en replika i avsnitt 8 av USS Enterprise (originalet, inte något A, B, C eller D...). 

 

Hittar ni något mer? Svara i diskussionen på vårt forum eller i diskussionen i Facebookgruppen Star Trek: Universe (Nordics).

Inspelningen av Star Trek: Picard pausas - pga Covid-19

Av Pjotr'k , skriven 7 januari 2022 kl. 06:53
Kategori(er): PIC

Inspelningen av Star Trek: Picard är i full gång, men nu har ett utbrott av corona drabbat truppen. 

 

Nästan en hel arbetsveckas stopp från i måndags blir det nu på inspelningen efter att mer än 50 personer har konstaterats vara positiva i Covid-19. Det är alltså mer än var 10:e person på området, då de är ungefär 450 personer som arbetar med att spela in säsong 3. 

 

Ett avbrott av den här storleken är besvärlig, men kommer troligen inte leda till någon jättestor försening, då premiären av säsong 3 ligger en bit framåt i tiden. Februari eller mars i år är det ju ändå säsong 2 som vi kommer att få se först. 

Bjo Trimble har vårdats på sjukhus för covid

Av Aike , skriven 1 januari 2022 kl. 19:12
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, TAS, TOS, Övrigt: Personer

Trekkernas trekker Bjo Trimble, 88, är sjuk i covid och lunginflammation. Hon har vårdats på sjukhus, skriver Facebook-sidan John & Bjo Trimble. Igår fick hon dock återvända till det äldreboende där hon bor sedan i höstas.

 

Bjo är, tillsammans med maken John, mest känd för att ha legat bakom brevkampanjen för att rädda Star Trek från nedläggning inför säsong tre på 1960-talet. Hon har även skrivit memoaren On the Good Ship Enterprise: My 15 Years with Star Trek samt det första uppslagsverket om TOS och TAS: Star Trek: Concordance.

Discovery tar 6 veckors paus i utgivningen

Av Pjotr'k , skriven 26 december 2021 kl. 15:43
Kategori(er): DIS, PIC, PRO - Prodigy

Discoverys fjärde säsong är i full gång och det sjunde avsnittet (...But to Connect) har nordisk premiär på nyårsafton. Veckan efter drar andra halvan av Prodigys första säsong igång och då kommer Discovery ta en paus på 6 veckor. Detta meddelade Star Treks officiella sociala kanaler dagen före julafton. 

 

Detta betyder att vi får se avsnitt 8 den 11 februari med ytterligare 3-5 avsnitt efter det. Hur det då blir med Picards förmodade återkomst i februari är inte klart i nuläget, men om vi får gissa så lär den andra säsongen av Picard inte starta förrän i mars. Här nedan ser ni det planerade schemat och även det förmodade: 

 

 • 31 dec: DIS 4.7 ..But to Connect 
 • 7 jan: PRO 1.6
 • 14 jan: PRO 1.7
 • 21 jan: PRO 1.8
 • 28 jan: PRO 1.9
 • 4 feb: PRO 1.10
 • 11 feb: DIS 4.8
 • 18 feb: DIS 4.9
 • 25 feb: DIS 4.10
 • 4 mar: DIS 4.11 (troligen finalavsnitt, men det kan vara 1 eller 2 avsnitt till)
 • 11 mar: PIC 2.1
 • 18 mar: PIC 2.2
 • 25 mar: PIC 2.3
 • 1 apr: PIC 2.4
 • 5 apr: First Contect Day - specialgrejer via webben
 • 8 apr: PIC 2.5

Senast i forumet

Bokutgivningar

Det finns inga aktuella utgivningar just nu.

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter