Skådespelaren Alan Rickman har avlidit efter en tids sjukdom. Rickman är för trekkers mest känd som rollfiguren Alexander Dane i Galaxy Quest från 1999.
Bland Rickmans andra kända roller märks Severus Snape i Harry Potter-filmen samt rollen som sheriffen i Prince of Thieves, där Kevin Costner spelade Robin Hood. Rickman blev 69 år.
I Liftarens parlör till galaxen berättas historierna bakom 101 konstgjorda språk som finns inom populärkulturen. Författare är svenske klingonisten Yens Wahlgren. Boken släpps i slutet av november, skriver HD.se.
– Hängivenheten fascinerar mig. Att man lägger så mycket tid och vikt på att göra något som bara ska vara en mening. Jag gillar nörderiet som är inne i dagens samhälle, säger Yens Wahlgen.
Bland språken som boken behandlar finns bland annat klingonskan och språken i Stjärnornas Krig. Själv är dock Wahlgren ingen hejare på språken han skriver om.
- För att vara så intresserad är jag ganska dålig på språken, men jag brukar säga att jag talar köksklingonska, säger Yens Wahlgren.
I nedanstående klipp från Aktuellt på 90-talet ses Wahlgren studera klingonska.
De första fyra Stjärnornas krig-filmerna finns alla med på listan över de tjugofem mest sedda filmerna på bio i USA. Flest besökare har A New Hope på andra platsen bakom Borta med vinden. Men på den svenska listan finns ingen Stjärnornas krig-film med alls, visar Nöjesbladets sammanställning från fredagen den 9 oktober.
Faktum är att science fiction inte har lockat svenskar till biograferna över huvud taget som i USA. Bara en film på den svenska listan jämfört med sju på den amerikanska kan klassas som sf. Och den enda sf-filmen på den svenska listan, Avatar, hamnar först på sista plats med knappa 1,5 miljoner besökare.
Vad gillar då svensken att se på bio som inte amerikanen uppskattar i lika hög grad?
Tolkien, Astrid Lindgren, Stig-Helmer, James Bond och Disney är det korta svaret.
Alla tre Sagan om ringen-filmerna finns med liksom tre filmer baserade på Astrid Lindgrens verk (noterbart dock inte Pippi Långstrump). Lasse Åbergs första Sällskapsresefilm hamnar på fjärde plats och tre Bond-filmer lyckas ta sig in på listan.
Men mest sedd i Sverige? Jo, det är ingen mindre än Djungelboken. Hela 4,9 miljoner biljetter har filmen sålt på bio.
Stjärnornas krig då? Den första filmen sågs 1977-78 av 609 000 besökare, vilket är nästan en miljon för få biljetter för att nå listan. Således har den nya Stjärnornas krig-filmen som kommer i december något att bita i...
Inför premiären på nya Terminator Genisys får den första filmen från 1984 nypremiär i fem städer, skriver SF.
Städerna där Terminator visas är Stockholm, Göteborg, Uppsala, Malmö och Umeå. Datumet är den 22 juni.
Terminator Genisys har premiär den 25 juni i Sverige.
Scotland Yard hade ett hemligt dokument om Star Trek, X-files, Roswell, Dark Skies och andra kända amerikanska sciencefiction-shower under slutet av 1990-talet. Orsaken var att den brittiska polismyndigheten var rädd för att fans i Storbritannien skulle begå självmord, göra uppror mot samhället eller att starta en kult, skriver The Telegraph.
Bakgrunden till att det hemliga dokumentet upprättades var att kulten Heaven´s gate i Kalifornien begick massjälvmord sommaren 1997. Detta i kombination med rädsla för konspirationsteorier om millenniumskiftet fick Scotland Yard att oroa sig att nya kulter med ufon och utomjordingar från USA skulle få fäste eller uppstå i Storbritannien.
Enligt The Telegraph vägrar Scotland Yard att kommentera uppgifterna.
Simon Pegg sågade i veckan fantasy- och science fictionfilmstrenden som pågått sedan slutet av 1970-talet.
-Innan Star Wars så var de största kassakorna filmer som The Godfather, Taxi Driver, Bonnie and Clyde och The French Connection – realistiska, amoraliska filmer med en konstnärlig ambition. Sedan plötsligt så skiftade det till spektakelfilmer och allt ändrades ... jag vet inte om det är en bra sak, sa han i en intervju med Radio Times, som The Guardian refererar till.
-Uppenbarligen är jag en självutnämnd sf-fantast och en fan av andra genrefilmer, men en del av mig tittar på samhället som det är nu och tänker att vi har infantiliserats av vår egen smak. Nu konsumerar vi rakt ut sagt väldigt barnsliga saker – serietidningar, superhjältar. Vuxna ser på den här typen av saker, och tar det på allvar.
Han tillade:
-Det är en sorts fördummning, på ett sätt, eftersom det tar vårt fokus från verkliga och viktiga ämnen i världen. Filmer brukade handla om utmanande, emotionella resor eller moraliska frågor som fick dig att gå i från bion och ändra hur du kände om ... ja, vad som helst. Nu promenerar vi ut från biografen, utan att verkligen tänka på något annat än att Hulken har vunnit en strid med robot.
Pegg uttryckte också i intervjun en vilja att pensionera sig från nördkulturen och i stället satsa på mer dramatiska och seriösa roller.
Reaktionerna från sociala medier och andra tyckare var stora angående hans utspel. Pegg kände sig därför manad att förklara och förtydliga sig i ett inlägg på sin blogg under rubriken: "Big mouth strikes again".
"Nu är det kanske så att jag agerade lite som ett troll, jag kan ta den motsatta åsikten i intervjuer ibland. När du gör många av dem så blir du trött på dina egna åsikter och börjar föra fram andras. Efter ha sagt detta, så är idéen om vår förlängda ungdom något som jag har varit intresserad av väldigt länge. Det är vad "Spaced" [film skriven av Pegg och hans fru Jessica på 1990-talet] handlade om, åtminstone till en del.
En av de saker som inspirerade Jessica och mig själv, för alla de åren sedan, var den aldrig tidigare skådade förlängda ungdomstid som vår generation tilläts i kontrast med tidigare generationer, som verkade bli mogna långt tidigare. Barnen av 70- och 80-talen var den första generationen som det inte var livsnödvändigt att växa upp för efter man slutat skolan. Varför detta hände är en helt annan sociologisk diskussion: ett större antal universitetsstudenter, mer jämställdhet mellan könen, bristen på ett världskrig; allt detta och mer bidrog till social utveckling.
Vad som fascinerade Jess och mig var hur vi använde denna tiden. För Tim och Daisy, som inte behövde växa upp på samma sätt som sina föräldrar gjorde, innebar det en fortsättning av deras barndom.
Daisy fortsatte att följa sina flickdrömmar. Tim kanaliserade sina barndomspassioner in i sitt eget vuxna liv, och brydde sig lika mycket om det, och investerade i dem med lika mycket tid, vikt och känsla. Hans hobbies och intressen definierade vem han var, snarare än hans professionella status. Sedan vi skrev Spaced för 18 år sedan så har denna förlängda ungdom fått marknadskrafter att vakna och identifiera denna relativt nya demografi som en enormt lukrativ källa för konsumtion. Plötsligt har vi en hel generation som konsumerar samma saker som de gjorde när de var barn."
Roland Emmerich, regissör till den kommande Independence day 2, skrev igår på sitt twitterkonto att Brent Spiner har skrivit avtal för filmen.
Filmen kommer att ha premiär 2016, lagom till 20-årsjubileet av den första Indepence day-filmen, och i den första filmen hade Brent Spiner rollen som den minst sagt excentriska doktor Brakish Okun. Men visst får man stora frågetecken - det kan ju knappast vara med samma roll som han återkommer? Ni som sett filmen vet ju att han inte överlevde utomjordingarnas attack.
Så min gissning är väl att det är en ny roll för Spiner, om det inte handlar om en återupplivning av något slag.
Gillar ni idén med Brent Spiner i filmen?
Nu avslutar vi tillbakablicken på 2014 med Star Trek Databas årskrönika del 2. Och det hände mycket mer än det vi hann med i årskrönikans första del. Astronauten Christer Fuglesang blev förra årets vinnare av Star Trek Databas-priset. Nya jordliknande planeter upptäcktes, William Shatner fick Nasas finaste pris och mannen som skapade klingonernas språk kom till Stockholm. Och från en galax långt, långt borta kom den första trailern för nästa Star Wars-film. Mer jordnära så försökte Darth Vader bli president i Ukraina, och här hemma släpptes den omtalade fanfilmen Star Wars: Threads of Destiny. Dessutom innehåller krönikan den årliga besöksstatistiken för Databasen, som tyvärr pekar nedåt.
Klicka här för att komma till del 2 av vår årskrönika.
Booth Colman är avliden
Booth Colman, som skådespelade under 56 år, avled den 15 december i sitt hem i Los Angeles, USA. Han blev 91 år. Han var mest känd för sin roll som apforskaren doktor Zaius i TV-serien Apornas planet från 1974, men hade roller i filmer och tv-serier från 1952 ända fram till 2008. År 1997 hade han en liten men mycket viktig roll i Star Trek: Voyager-avsnittet Nemesis, som morfadern till Karya i hologramrepresentationen av en vorisk by.
Vila i frid! [+]
Ny science fiction flörtar med vilda västern
J.J. Abrams är en av producenterna bakom HBOs nya TV-seriesatsning Westworld. Om det är något HBO är kända för så är det att de satsar järnet och det verkar även bli så denna gång. I en (nära?) framtid kommer turister vallfärdandes till en temapark som innehåller allt man kan önska sig (romerska imperier, vilda västern, futuristiska miljöer, etc) - och även vi som älskar science fiction skall alltså få det mesta som vi kan önska oss.
Även om den grundar sig på samma idé som Michael Crichton hade i sin film med samma namn från 1973 där androider hotar allt och alla i temaparken, så är denna gång manusryktena helt frånvarande. Det blir troligen inte samma förvecklingar som i den klassiska filmen, men att det kommer hända mycket under TV-seriens gång lär vara ett löfte. (+)
Pepparkakshus, nej hus är det ju inte...
Tycker ni inte att de svenska pepparkakshusen är lite för lite arbete med? Varför inte satsa på en kopia av USS Enterprise? Eller är kanske Downton Abbey mer din grej? Hypable.com har samlat några av de mest omtalade nörd-pepparkaksbyggena denna jul och bland dessa hittade vi även tronen i Game of thrones, skapad av ett gäng svenskar till science fiction-bokhandelns tävling nu i december. Njut av kreationerna - och få kanske lite idéer inför julen 2015? (+)
Att Star Trek 13 skall släppas i samband med att Star Trek fyller femtio år 2016 är allmän vetskap vid det här laget. Men först nu bekräftar Paramount det, skriver Firstshowing.net.
Andra filmer som filmbolaget lanserar samma år är Transformers 5, Paranormal Activity 5, GI Joe 3 samt nyinspelningar av Snuten i Hollywood och Ben Hur.
Gillar du Science Fiction Bokhandeln? Ja, är man trekkie och bosatt i Sverige så är det ju svårt att låta bli! I 30 år har den här butikskedjan betjänat fans av science-fiction, fantastik, anime, rollspel, brädspel och mycket mer, och bjudit in till allt från boksigneringar och filmvisningar till temakvällar och kostymtävllingar. Det är inte undra på att våra läsare i fjol valde att tilldela dem Star Trek Databas årliga pris!
När jag säger "30 år" så menar jag just 30 år: Verksamheten drog igång år 1984, och i augusti ska alla vår favoritbokhandel fira jubileumet uti dagarna sju, med målet att "varje fandom ska hyllas genom roliga evenemang som passar dess inriktning". Det hela avslutas med en jubileumsbal på Nordiska Museet i Stockholm, där klädkoden beskrivs som "uppklädd eller utklädd".
De planerar även att ge ut en jubileumsbok, och då vill de gärna ha med några av sina kunders favoritminnen från butiken. Har du själv något SF-boksminne som sticker ut? Kanske någon signering du har varit på, eller någon inhandlad bok som har hängt med dig i flera år? Var du kanske en av de som köade utanför butiken för att köpa biljetter till The Day of the Doctor i fjol?
"Search your feelings" och skicka sedan in ditt bästa minne till fragor@sfbok.se!
Klicka här för fler detaljer.
Nichelle Nichols provistter kaptensstolen på den delvis restaurerade kommandobryggan.
De räddade kommandobryggan. Nu siktar föreningen New Starship ännu högre, och lanserar projektet The Hollywood Sci-Fi Museum. Utöver att ge ett permanent hem åt deras delvis återställda kommandobrygga ska det nya muséet även husera rekvisita från Star Wars, Doctor Who, Godzilla och dussintals andra licenser, samt erbjuda en interaktiv och lärorik upplevelse för barn och vuxna i alla åldrar.
Många av oss har följt projektet i flera år, sedan dess att bilder på den nedmonterade bryggan först dök upp på Facebook. Sedan kom IndieGogo-kampanjen, som drog in mer än 14 000 dollar till att påbörja restorationen. Projektet var dock långt ifrån sitt ursprungliga budgetmål på $240 000, och därför startade man även en Kickstarter-kampanj. Kampanjen drog in hela 68 611 dollar, och sedan dess har projektet verkligen tagit fart. På senare tid har gruppen turnerat med en delvis färdigställd brygga för att dryga ut kassan, och bryggan syns även i Star Trek: Renegades.
Kapten Jack Sparrow stjäler rekvirerar ett stjärnskepp.
Gruppen har dock en hel del arbete kvar att göra innan restaurationen kan kallas komplett, och därefter återstår även en fråga: Var ska de göra med den när den står klar?
En ambitiös grupp hade sökt lov att ställa den på ett museum, men New Starship tar det steget längre: De vill bygga ett museum runt den.
Så föddes idén att bygga The Hollywood Sci-Fi Museum, som marknadsförs som det första museet i världen som ägnar sig helt åt att visa upp science-fiction-historia med hjälp av kulisser och rekvisita. Det är även tänkt att detta ska vara ett interaktivt museum, där barn och ungdomar på ett lekfullt sätt får lära sig om vetenskap och teknologi.
Konceptskiss för museets Hall of Starships. Kan du namnen på alla de här farkosterna?
Gruppen - vars styrelse är något utav ett science-fiction-museum bara den - har nu dragit igång ytterligare en Kickstarter-kampanj, med målet att samla in 82 300 dollar för att få museet på fötter. Om de överskrider det målet vill de först och främst lägga de extra pengarna på att färdigställa sin kära kommandobrygga, och just nu ser det tämligen hoppfullt ut: Med en dryga vecka förgången och 29 dagar kvar av insamlingen har projektet än så länge dragit in $22,169.
Vill du veta mer? Spana då in gruppens kampanjvideo och hemsida för mer information.
Star Trek eller Firefly? Star Wars eller Battlestar Galactica? Cthulhu eller Frankenstein? Det är några av frågarna som läsare ställs inför i den andra ronden av io9's March Madness.
I fjol förlorade Star Trek: The Original Series mot Doctor Who i kampen om att utses till tidernas bästa sci-fi-serie. Årets tävling innefattar både science-fiction och fantastik, och på starfältet ser vi allt från Godzilla och Terminator till The Lord of the Rings och 1984.
Trekkie, warsie, whovian eller browncoat? Oavsett hur du introducerar dig själv på sci-fi-konvent så har du nog något att se fram emot i BBC Americas nya dokumentärserie The Real History of Science Fiction. I fyra avsnitt får tittarna möta mer än två dussin science-fiction-profiler på en resa genom vår favoritgenres historia.
Bland namnen finner vi bland annat två kända Star Trek-kaptener (William Shatner och Scott Bakula), två stycken Uhura (Nichelle Nichols och Zoe Saldana), två filmskurkar (Christopher Lloyd och Peter Weller) och sist men inte minst författaren och producenten Ronald D. Moore.
Känner du hur det vattnas i munnen? Det första avsnittet sänds i USA den 19 april, och vi får väl hoppas att serien hittar hit så småningom.