Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Star Trek 50 år i svenska tidningar

Av Aike , skriven 8 september 2016 kl. 13:54
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar, Allmänt om Star Trek

I dag firar Star Trek 50 år och svenska tidningar uppmärksammar förstås jubileumet. Här är några artiklar.

 

 • GP intervjuar West Coast Trekkers redaktör Louise Löwenspets angående årsdagen. (+)
 • TT har intervjuat Jerry Määttä, filosofie doktor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet som säger följande om att Star Trek fyller 50: "Den röda tråden är optimismen och humanismen, att man tror på tekniken, samhällsutvecklingen och det goda i människan. Särskilt nu när dystopier och postapokalyps har haft ett sådant genomslag de senaste 15 åren så känns "Star trek" fortfarande fräscht. Även om serier som "Deep space nine" gick mot det mörka så finns det fortfarande en optimism i grunden."  ( +)
 • DN har skrivit en lång artikel under rubriken "Star trek är ljuset i en svartsynt rymd", där man bland intervjuar Roger Wilson. (+)
 • Sydsvenskan har skapat ett Star Trek-quiz. ( +)

There be whales here - Knölvalen blir allt mindre utrotningshotad

Av loghaD , skriven 8 september 2016 kl. 11:43
Kategori(er): Filmer: 04 Voyage Home

kna_lvalsfinish_160908.jpg

Det är inte bara Star Trek: Originalserien som jubilerar i år: Den 26 november är det 30 år sedan premiären av Star Trek IV: The Voyage Home, det vill säga filmen där de räddar valarna. Men vi behöver inte vänta på 2200-talet för att rädda jordens utrotningshotade arter, och nu finns det nya siffror som tyder på att vi kan göra det riktigt väl.

 

Star Trek IV: The Voyage Home är mångas favorit bland Trek-filmerna, och det är inte så svårt att förstå varför. Filmen var Leonard Nimoys andra omgång i regissörsstolen, och den här gången hade han fått betydligt friare tyglar. Tillsammans med Harve Bennett och Nick Meyer skapade han en berättelse helt utan någon egentlig antagonist, som istället lade fokus på samarbete och samtidskritik. Det är också en film där samtliga medlemmar av Enterprise-besättningen får någonting att viktigt att göra, och med ett humorspäckat manus som har lämnat ett tydligt avtryck på vår tids populärkultur.

 

 

Den fjärde Star Trek-filmen såg över människans förödande inverkan på moder natur och ställde sig frågan: Vad händer om vi förstör idag vad vi förlitar oss på imorgon?

 

Mer specifikt rörde det sig om knölvalar, vars unika sång behövdes för att rädda jorden från en främmande rymdsond med en något problematisk kommunikationsstrategi. Dessvärre skedde detta år 2268, och i Star Treks annars framtidsoptimistiska framtid hade knölvalar varit utrotade sedan någon gång på 00-talet. Som tur är hade våra hjältar tillgång till en klingonsk Bird-of-Prey och en beprövad metod för att resa i tiden, så det var möjligt för dem att resa tillbaka i tiden, hämta 2½ knölvalar och rädda världen ännu en gång.

 

resan_hem_timewarp_160908.jpg

Let's do the time warp agaaaain!

 

I verkligheten är det dock än så länge oklart om det finns vare sig klingoner eller sätt att resa bakåt i tiden, men faran i att förstöra jordens ekosystem och minska vår världs biologiska mångfald är precis lika verkligt. För att vara på den säkra sidan borde vi därför ta steg för att försäkra att färre arter utrotas, så att vi slipper skicka någon stackars testpilot rakt in i solen och hoppas att det funkar.

 

Därför är det så glädjande att just knölvalarna ser ut att leva längre och frodas bättre än vad Nimoy och kompani hade befarat. I tisdags offentliggjorde nämligen den amerikanska myndigheten National Marine Fisheries Service (NMFS) en rapport som säger att av de 14 identifierade knölvalspopulationerna på våran jord så är det 9 som inte längre är att betrakta som utrotningshotade.

 

Det har länge varit känt att knölvalar som art har återhämtat sig en hel del sedan 1966, då antalet knölvalar var nere på så lite som 5000 individer, men att se att det finns flera i stort sett självständiga populationer kommer ändå som en glädjande nyhet. Denna mångfald inom arten gör bland annat knölvalen mer säker från utrotning på grund av sjukdomar, miljöförstöring och andra ekologiska faror, eftersom en population kan överleva faror som är förödande för andra, och det är även enormt intressant från ett forskningsperspektiv att se hur olika populationer anpassar sig till sina olika miljöer. NMFS:s assisterande fiskeriadministratör Eileen Sobeck kallar den nya datan för en "sann ekologisk framgångshistoria", och säger att identifieringen av flera friska populationer kommer att hjälpa naturvårdare att skräddarsy deras planering av knölvalsskyddsprojekt i olika delar av världen.

 

kna_lvalar_karta_160908.jpg

NMFS:s kartläggning av 14 olika knölvalspopulationer visar på problem i områden mer höga befolkningstätheter och en stor mängd fiske, framför allt i norra Stilla Havet.

 

Sammanlagt uppskattar man att det finns omkring 80 000 knölvalsindivider i världens vatten, och de nio populationer som har visats vara trygga kommer inte längre att täckas av USA:s Endangered Species Act, som bland annat reglerar jakt och transport av hotade arter och populationer samt hur myndigheter ska ta hänsyn till deras naturliga miljöer. Knölvalar som art kommer dock fortfarande att täckas både av nationella och internationella lagar och konventioner, såsom International Whaling Commissions förbud mot all knölvalsjakt i kommissionens 88 medlemsländer. Ett förbud som förresten också fyller femtio år i år!

 

Trots allt detta så finns det många faror - såsom fisknät, klimatförändringar, vattenföroreningar och tjuvjakt - som utöver att skada de fem sårbara populationerna också skulle kunna torpedera de framsteg som har gjorts under de senaste 50 åren.

 

Star Trek IV förutspådde att människans girighet och kortsynthet skulle förorsaka knölvalarnas totala utrotning innan år 2100. Det är ännu 84 år kvar tills vi får veta om den förutsägelsen kommer att gå i sanning, men om vi lär oss av valräddarnas outtröttliga kamp så vore det ett tecken på att vi en dag kan uppnå - eller kanske till och mer överträffa - Star Treks optimistiska framtidsvision; en framtid som präglas av respekt, lärande och oändlig mångfald i oändliga kombinationer.

Star Trek 50 år uppmärksammas i Ulricehamn

Av Pjotr'k , skriven 8 september 2016 kl. 08:54
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar, Allmänt om Star Trek: Star Trek 50 år

Vår chefredaktör och storamiral Pjotr'k jobbar som skolbibliotekarie i Ulricehamn. Ett 50-årsfirande av Star Trek kunde självklart inte gå tyst förbi utan en utställning fick ordnas fram. Se alla bilderna på Facebook - om ni själva vill ordna en utställning så kan Star Trek Databas pdf-utställning vara en bra grund. Bara att tanka hem och skriva ut!

 

Om ni vill lyssna på en av våra andra redaktörer, Mr Trek, så kommer han att prata om Star Trek i P4 Extra vid kl 14:20 idag, tillsammans med Anna från styrelsen i West Coast Trekkers, där han också sitter med.

 

utsta_llning_om_star_trek_50_a_r_(0)_160908.jpg

Så fick Thatcher rollen som punkaren i Resan Hem

Av Aike , skriven 7 september 2016 kl. 22:21
Kategori(er): Filmer: 04 Voyage Home

Det är inte bara TOS som jubilerar i år, utan även Star Trek IV: Resan Hem som fyller 30 år senare i höst. En av de mest minnesvärda scenerna i filmen är när Spock utför en "nerve pinch" på en aggressiv punkare som inte vill sänka musiken på sin bergsprängare. Nu berättar skådespelaren Kirk Thatcher om hur han fick rollen som punkare för Wired.

 

Kuriosa är att Thatcher även var regissören Leonard Nimoys assistent under inspelningen av filmen, spelade den vulcanska datorrösten i testet som Spock utför i början av filmen på Vulcan samt att han även skrev och sjöng punklåten "I hate you" punkaren lyssnar på i filmen. Hela intervjun, som avslöjar den rätt osannolika historien om hur Thatcher fick rollen, läser du här. Nedan kan du njuta av den klassiska scenen.

 

De hundra mest viktiga besättningsmedlemmarna listade

Av Aike , skriven 7 september 2016 kl. 22:08
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DS9, ENT, TNG, TOS, VOY

Wired har listat de hundra mest viktiga besättningsmedlemmarna i Star Trek. Listan innehåller en del överraskningar, som du i sin helhet läser här.

 

Topp tio ser du nedan:

10. Commander T’Pol (ENT)
9. Captain Jonathan Archer (ENT)
8. Captain Kathryn Janeway (VOY)
7. Colonel Kira Nerys (DS9)
6. Commander William Riker (TNG)
5. Dr. Leonard “Bones” McCoy (TOS)
4. Captain Spock (TOS)
3. Captain Jean-Luc Picard (TNG)
2. Captain Benjamin Sisko (DS9)
1. Captain James T. Kirk (TOS)

Specialavsnitt i P1 Kultur om Star Trek

Av Pjotr'k , skriven 6 september 2016 kl. 19:06
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek 50 år

Med anledning av femtioårsfirandet hade radioprogrammet P1 Kultur igår ett specialavsnitt på 15 minuter om just Star Trek. Roger Wilson intervjuar manusförfattaren Fred Bronson och vi får även en rapport från det stora Star Trek-konventet i New York den föregående helgen. 

Star Trek 50 år - en utställning att ladda hem

Av Pjotr'k , skriven 6 september 2016 kl. 14:47
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek 50 år

Om ni vill sprida nyheten om Star Treks 50 årsfirande på er skola eller er arbetsplats, får ni gärna använda den enkla pdf-utställning som Star Trek Databas tagit fram. Självklart helt fri att använda. 

 

Pdf-filen är på 5 sidor och beskriver Star Treks historia med start i originalserien 1966, därefter en kort resumé av alla serier och filmer och en liten teaser om den nya serien Discovery. Sist men inte minst en beskrivning över vilka svenska Star Trek-föreningar som är aktiva idag. 

Lyckad premiärhelg för Star Trek Beyond i Kina

Av loghaD , skriven 5 september 2016 kl. 02:21
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

beyond_kina_160902.jpg

Det har nu gått en och en halv månad sedan Star Trek Beyond hade premiär, men trots positiva recensioner har filmen dragits med  låga biljettintäkter både i USA och i många andra länder. Kina ser ut att kunna bli avgörande för filmens finansiella framgångar, och lyckligtvis har filmen fått en fantastisk premiärhelg i mittens rike.

 

Sedan sin premiär i fredags har Star Trek Beyond sålt biljetter för 31,3 miljoner amerikanska dollar (drygt 200 miljoner kinesiska yuan). Detta innebär att filmen har dragit in 7% mer under sin premiärhelg än Star Trek Into Darkness, till skillnad från i många andra marknader där filmen har sålts sämre än sin föregångare.

 

 

Totalt så Star Trek Beyond dragit in 37 miljoner dollar i 40 olika marknader under helgen, uppger The Hollywood Reporter, vilket innebär att filmen har dragit in totalt 285,4 miljoner dollar sedan sin premiär. Då filmens produktionsbudget låg på 185 miljoner dollar verkar detta ha blivit en lönsam affär för Paramount Pictures, men man ska komma ihåg att den siffran inte inkluderar marknadsföringsutgifter, som kan påverka filmens lönsamhet drastiskt. Dessutom måste filmen jämföras med Star Trek Into Darkness, som drog in 467,4 miljoner dollar på samma budget.

 

Förhoppningsvis visar sig filmen ändå vara lönsam nog för att motivera Paramount Pictures att fortsätta utveckla filmens uppföljare, som redan är i förproduktionsstadiet.

NASA firar Star Treks 50-årsjubileum

Av loghaD , skriven 4 september 2016 kl. 19:03
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

Det är nu bara fyra dagar kvar till den 8 september, vilket kommer att markera Star Treks 50-årsjubileum. Detta kommer att firas på flera olika sätt, såväl i Sverige som i resten av världen. NASA deltar just nu i Star Trek: Mission New York, och idag har de även släppt en video där hundratals astronauter, forskare, ingenjörer och administratörer hyllar Star Trek för den optimistiska och vetenskapsdrivna framtidsvision som har inspirerat miljontals människor i snart ett halvt sekel.

 

Videon finns att se här. Rymdintresserade Star Trek-fantaster (vilket väl torde utgöra sisådär 99,7% av våra läsare) kan även spana in NASA:s temasida om deras relation med Star Trek.

Beyer avslöjar ytterligare saker om Discovery

Av Aike , skriven 4 september 2016 kl. 13:34
Kategori(er): Discovery (2017)

Manusförfattaren Kirsten Beyer avslöjade igår att Star Trek Discovery även kommer att bli en serietidning från IDW samt en romanserie från Simon and Schuster. Det berättade hon på Mission: New York, skriver Trekmovie.com.

 

Första romanen skrivs av David Mack.

Andra småavslöjanden som framkom på Mission: New York var:

 

-Det kommer att finnas nya utomjordingar och intressanta livsformer som är en del av den ordinarie ensemblen. 

-Serien kommer att vara en kombination av följetong och fristående avsnitt. 

-Progressiva värderingar kommer att finnas med i serien.

Nytt avsnitt av Star Trek Continues - "Embracing the Winds"

Av loghaD , skriven 4 september 2016 kl. 01:30
Kategori(er): Filmer (av trekkers)

stc_embrace_the_winds_160904.jpg

De nya riktlinjerna för fanfilmer har tvingat många fanproduktioner att lägga ner eller göra andra stora ändringar. Exempelvis har skaparna av fanserien Renegades bestämt sig för att fortsätta serien fast utan Star Trek-relaterade inslag, medan skaparna av Starship Valiant, Starship Saladin och Farragut m.fl. har bestämt sig för att färdigställa de avsnitt de redan har påbörjat och sedan lägga ner.

 

Även skaparna av Star Trek Continues planerar att lägga ner serien, men först vill de använda de pengar de har samlat in för att ge serien ett värdigt slut. I ett blogginlägg skriver huvudmannen Vic Mignogna att serien kommer att avslutas med en fantastisk berättelse som sträcker sig över flera avsnitt.


Kanske är seriens sjunde avsnitt, Embracing the Winds, det första ledet i den här berättelsen. I det nya avsnitt står kapten Kirk framför ett svårt beslut samtidigt som resten av Enterprise-besättningen står inför ett mysterium, och när eftertexterna börjar får man en känsla av att det finns det en hel del kvar att fundera över på bägge fronterna.

 

Mer än så tänker jag inte säga! Avsnittet finns att se på Vimeo och YouTube.

Roddenberry Vault - kommande Blu-ray med tidigare opublicerat material

Av Pjotr'k , skriven 2 september 2016 kl. 22:00
Kategori(er): Quarks: DVD, TOS

The Roddenberry Vault är en ny blu-ray på 3 skivor som innehåller över 10 timmars material. Utgivningen presenteras som en unik produkt, och vi kan inte annat än hålla med. Det lilla vi har fått se av innehållet ger mersmak. Så många scener som aldrig tidigare visats för någon större publik. 

 

I materialet finns bland annat bortklippta scener, dialoger som ändrats, originalspecialeffekter som ändrades innan sändning samt tre helt nya dokumentärer med intervjuer med skådespelare, producenter, kända Star Trek-fans och andra som arbetat med Star Trek.

 

Den ges ut på den svenska marknaden den 5 december och det är redan nu möjligt att boka den på exempelvis  Cdon för 299 kr. Se längre ner för två videoklipp.

roddenberry_vault_160902.jpeg

7 vinnare i 8 september-tävlingen

Av Pjotr'k , skriven 2 september 2016 kl. 21:17
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek 50 år

Vi vill härmed gratulera sju vinnare i tävlingen som ordnades av Star Trek Databas i samarbete med Fox Paramount Home Entertainment. Samtliga har vunnit antingen två biljetter till Star Trek-eventet i Göteborg, Stockholm eller Malmö, eller en Completebox med samtliga avsnitt i en Star Trek-serie. 

 

Vinnarna (som dessutom precis har fått vinnarmejl) är Tomas Olsson, Daniel Hendin, Per-Erik Johansson, Björn Ehrby, Helena Riihiaho, Thomas Rydén och Patrick Zacarias. Grattis till samtliga!

 

Nya affischer för Beyonds kinapremiär

Av loghaD , skriven 2 september 2016 kl. 15:09
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

beyond_kina_160902.jpg

Idag hade Star Trek Beyond premiär i Kina. Den kinesiska marknaden har över de senaste åren blivit mer och mer avgörande för filmers finansiella framgång, och i Star Trek Beyonds fall kan det bli räddningen efter filmens överraskande låga biljettintäkter i Europa och Nordamerika.

 

Filmen har haft en bra premiärdag, då den redan har dragit in mer än 50 miljoner yuan (7,5 miljoner amerikanska dollar), men dess verkliga framgång kommer att avslöja sig under de kommande fem dagarna, då den måste öka sina intäkter till 25,8 miljoner dollar för att nå upp till samma nivå som Star Trek Into Darkness. En sådan framgång skulle kunna bidra till en säkrare framtid för Star Trek XIV, som redan är inne i förproduktionsstadiet.

 

 

Oavsett hur det går för Star Trek Beyond i Kina så har premiären bjudit på några riktigt snygga affischer, bland annat den som syns lverst i artikeln. Ytterligare två finns att skåda i två Twitter-inlägg (detta och detta) av kontot @StarTrekChina.

 

Den kinesiska versionen av filmen kommer även att ha en ny sång som ersätter Rihannas Sledgehammer. Den nya låten, Lost in the stars, framförs av den kinesiske popstjärnan Zhang Jie och finns att lyssna på här.

Star Trek Beyond har premiär i Kina

Av Aike , skriven 2 september 2016 kl. 10:22
Kategori(er): Filmer: 11 Star Trek, Filmer: 12 Into darkness, Filmer: 13 Beyond

I dag har Star Trek Beyond premiär i Kina. Mittens rike kommer att avgöra huruvida filmen blir en besvikelse eller åtminstone en någorlunda framgång.

 

Paramount, Bad Robot och Skydance är namn trekkers känner igen från förtexterna för Kelvinfilmerna. I Beyond fick trion även sällskap av Alibaba Picture och Huahua, två kinesiska bolag som har investerat i filmen. Något som är ett tidens tecken, då den kinesiska biomarknaden har exploderat under 10-talet. Star Trek (2009) spelade in 8,9 miljoner dollar i Kina, medan Into Darkness sålde biljetter för hela 57 miljoner dollar fyra år senare, skriver Boxofficemojo.

 

Nu hoppas Paramount och filmbolagets kinesiska partners på att Beyond skall fortsätta trenden och välta biokassorna i Kina.

Det är något som skulle vara välbehövligt för filmen som har underpresterat, både i USA och Europa så här långt. I princip alla viktiga marknader har tappat rejält jämfört med Star Trek (2009) och Into Darkness

 

I dag står Beyond på 244 inspelade miljoner dollar, enligt Boxofficemojo. Mycket pengar för all del, men med tanke på att filmen kostade 185 miljoner dollar att filma och att biografer, partners samt distributörer också skall ha sin del av kakan så har Paramount knappast tjänat några pengar på filmen ännu.

 

Dessutom om Beyond ens skall bryta 300 miljoner inspelade dollar behövs en framgång i Kina i paritet med Into Darkness. Paramount har i alla fall valt ett bra datum för Beyond, då filmen är ensam ny blockbuster nu under början av september i Kina. 

 

Fotnot. Skydance är också ett produktionsbolag som investerar i filmer. Bakom bolaget står skådespelaren David Ellison, vars far är Oracles grundare och ägare Larry Ellison. Så om vi får gissa så är det fadern som står för kulorna som har roat trekkers de senaste tio åren.

Beyond kan släppas redan 20 september på dvd och blu-ray

Av Aike , skriven 1 september 2016 kl. 11:20
Kategori(er): Filmer: 12 Into darkness, Filmer: 13 Beyond

Star Trek Beyond kan komma att släppas rekordtidigt på dvd och blu-ray, skriver Thedigitalbits.com.

Enligt uppgifter sajten har tagit del av kan filmen släppas redan den 20 september.

 

Uppgifterna gäller i första hand för USA. Ännu listar emellertid inga stora shoppingsajter som Amazon eller våra svenska motsvarigheter något releasedatum för Beyond.

 

En sak som kan tala emot ett såpass tidigt datum är att filmen har kinesisk premiär imorgon den 2 september. Frågan är därmed om Paramount vill riskera att piratkopior av hög klass skall finnas i Kina, som var föregångaren Into Darkness näst bästa marknad.

 

Uppdatering: Enligt Trekcore är uppgifterna om den 20 september inte sanna. 

Star Trek: Originalserien är tillbaka på Netflix

Av loghaD , skriven 30 augusti 2016 kl. 23:25
Kategori(er): TOS

netflix_tos_160830.png

Det var en sorglig dag när Star Trek: The Original Series försvann från Netflix, men nu är det dags att torka tårarna; serien som startade det hela är tillbaka, vilket bådar gott för framtiden. Som bekant har Netflix ingått i ett avtal med CBS om att sända alla tidigare Star Trek-serier (eventuellt med undantag för den animerade) samt den kommande serien Star Trek: Discovery. Således kan vi nog vänta oss att även The Next Generation, Deep Space Nine, Voyager och Enterprise gör originalserien sällskap innan året är slut.

Fuller avslöjar mer detaljer om Discovery

Av Aike , skriven 29 augusti 2016 kl. 15:37
Kategori(er): Discovery (2017)

Star Trek Discoverys skapare Bryan Fuller har nu avslöjat ytterligare detaljer om serien, skriver Trekcore.com.

 

Här följer dessa:

 • Huvudfiguren, som är en kvinna ombord på Discovery, kommer att kallas för "Number One" efter Majel Barrett Roddenberrys rollfigur i TOS-piloten The Cage och vara försteofficer ombord på skeppet. Om hon kommer att ha ett annat namn är ännu oklart.
 • Serien kommer att ha flera andra rollfigurer som har viktiga roller utöver Number One.
 • Handlingen i Discovery kunde lika gärna ha utspelats i Kelvintidslinjen, men Fuller och seriens medskapare Alex Kurtzman ville skilja serien från de nya filmerna. Därför valdes den gamla tidslinjen.
 • Gamla kända utomjordiska arter kommer att omtolkas utseendemässigt.
 • Premiäravsnittet blir ett dubbelavsnitt. Det första avsnittet skrivs av Alex Kurtzman, medan Nicholas Meyer skriver det andra avsnittet.
 • Fuller ville inte göra 26 avsnitt utan bara tio avsnitt för Discoverys första säsong. CBS valde till sist att beställa tretton avsnitt. Anledningen till att Fuller vill göra färre avsnitt än tidigare serier är för att han inte vill trötta ut publiken.
 • Man har inte ännu bestämt hur musiken för serien skall låta.
 • Fuller har träffat skådespelare som kan komma att vara med i serien, men mer än så vill han inte säga om castingen.

 

(Tack till Joakim Ekdahl)

Beyond visas bara i Stockholm nu på bio

Av Aike , skriven 29 augusti 2016 kl. 12:08
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Star Trek Beyond visas numera bara på SF:s biografer i Stockholm.

 

Filmens bioresa är över huvud taget betydligt kortare än föregående filmer. Till exempel i Göteborg och Malmö visades Beyond bara i en månad vilket kan jämföras med nästan två månader för Star Trek (2009).

 

Fram till den 21 augusti hade Beyond spelat in 924 000 dollar i Sverige, skriver Boxofficemojo. Det är också en rejäl minskning jämfört med föregående filmer.

Ny tävling - du kan vinna Star Trek-boxar och biljetter till 8 september!

Av Pjotr'k , skriven 23 augusti 2016 kl. 18:30
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar, Databasen & forumet

Tävlingen görs i samarbete med Fox Paramount Home Entertainment. Du har chansen att vinna en av sex boxar med Star Trek eller en biljett till Star Trek-eventet den 8 september i någon av städerna Stockholm, Göteborg eller Malmö. Det finns även något tröstpris!

 

Du hittar alla svar någonstans på Star Trek Databas, men den inbitne trekkern sätter säkert alla svar direkt. 

 

Tävlingen är öppen till den 1 september!

Senast i forumet

Aktuella träffar


Alla årets träffar »

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Google+ Twitter