Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Vinn en dejt med Idris Elba

Av Pjotr'k , skriven 13 januari 2017 kl. 10:29
Kategori(er): Övrigt: Personer

idris_elba_170113.jpgIdris Elba, för trekkers mer känd som Krall i Star Trek: Beyond, anordnar nu ett lotteri där vinsten är en dejt med dig - om du vinner alltså. Ja, det stämmer, en dejt med dig och ingen annan...

 

Pengarna går till Omaze, en välgörenhetsorganisation som arbetar för att flickor över hela världen skall få en utbildning. Omaze var med redan under lanseringen av den senaste Star Trek-filmen och det är väl troligt att Elba då fann att det var en organisation som han ville stödja. 

 

Förutom att du måste betala din egen flygbiljett till USA (en pyttesak i sammanhanget - det handlar ju ändå om en dejt med Idris Elba) så behöver du också ha turen när du köper lotterna. 10 USD ger 100 lotter och 25 USD ger 250 lotter, och så vidare. Läs mer på Omaze.com om hur du deltar!

Star Trek: Discovery-skådespelarna anländer i Toronto

Av loghaD , skriven 12 januari 2017 kl. 20:42
Kategori(er): Discovery (2017)

yeoh_fanpost_januari_2017_170112.jpg

Det är januari, vilket innebär att vi närmar oss Star Trek: Discoverys tidigare satta premiärdatum. Vi vet sedan tidigare att det premiärdatumet sköts upp till maj för att säkerställa seriens kvalité, och planen blev istället att inleda inspelningarna nu i januari. Många hyllade serieskaparnas prioriteringar, men många har även yttrat oro över förseningarna. Den som är orolig kanske dock finner en del tröst i nyheten att den nya tidsplanen ser ut som hålla, åtminstone av skådespelarnas Instagram-flöden att döma!

 

Spoiler-nivå: Låg - Nämner namnen på flera skådespelare och deras karaktärer. Denna information har spridits genom officiella marknadsföringskanaler (t.ex. StarTrek.com) utan några spoiler-varningar.

 

Sociala medier har gett oss många nya sätt att fans och medieskapare att interagera med varandra, dels genom att öppna upp för personlig kommunikation mellan leden, men även genom att möjliggöra enkel och vitt utbredd spridning av allt från färdiga trailers till smärre glimtar bakom kulisserna. Det visar sig att skaparna av Star Trek: Discovery omfamnar båda av dessa aspekter, vilket bland annat har gett oss inblickar i Mary Chieffos språkstudier, Anthony Rapps åsikt om klassiska Star Trek-avsnitt och Aaron Harberts' kreativa process. Ja, till och med Nick Meyers hund Stella har ett eget Twitter-konto, där hon till synes skriver om sina utflykter med husse.

 

 

Ett spännande ögonblick kommer till oss via Chris Obi, som spelar T'Kuvma i Star Trek: Discovery. I ett videoklipp som skådespelaren lade upp på sitt privata Instagram-konto i förrgår får vi se honom sitta i en bil, glad och uppspelt över att han precis ska besöka inspelningsplatsen på Pinewood Toronto Studios för första gången.

(Eftersom kontot är privat har vi valt att inte visa några bilder från klippet. Du kan dock se klippet genom att logga in på Instagram och skicka en förfrågan om att följa hans konto; han verkar godkänna alla förfrågningar han får.)

 

Även Michelle Yeoh antyder att hon är på plats, i ett Instagram-foto där hon visar upp vad som ser ut att vara en desserttallrik med Star Trek: Discovery-tema, komplett med seriens logotyp och makroner som bär ett kärt emblem. Yeoh avslöjar inte riktigt var hon är, men kommentaren "So excited to be here" tyder starkt på att även kommendör Georgiou är i Toronto med sina kollegor.

 

Igår lade hon även upp en bild på Facebook med en hög kuvert, med kommentaren "Första dagen på 'kontoret'  och jag har redan fått beundrarbrev! Underbart!! Tack så mycket all kärlek och stöd!"

Skarpsynta läsare kommer kanske att märka att ett av kuverten har flera stycken Star Trek-frimärken på sig. Själv är jag dock mer nyfiken på pappershäftena i bakgrunden. Är det manus, karaktärsbeskrivningar eller kanske bara en användarmanual till projektorn? Det vet vi inte än, men de till synes censurerade bilderna med vad som ser ut att vara en diagonal text över sig får mig att misstänka att detta är hemligstämplat material.

 

Detta säger oss förstås inte så mycket om vad vi kan vänta oss av den kommande TV-serien, men i dessa längtans tider är det en glädjande tanke att skådespelare och fans kan dela på känslan av undran och förväntan som en ny Star Trek-serie innebär.

 

...och sedan så säger det oss ju faktiskt någonting om var produktionen ligger i förhållande till tidsschemat. Det faktum att skådespelarna är på plats och att det finns kulisser för dem att besöka tyder ju i alla fall på att det finns sanning bakom uppgifterna om att scenbyggena skulle stå klara i januari och att inspelningarna skulle börja samma månad, och att den tidsplanen ser ut att hålla. Sannolikt så kommer skådespelarna att ha fullt upp med sminktester, klädprovningar och repetitioner under de kommande veckorna, men det verkar som att Star Trek: Discovery officiellt är igång!

Här går Beyond lika bra som Rogue One

Av Aike , skriven 12 januari 2017 kl. 16:52
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond, Övrigt: Star Wars

Star Wars Rogue One har i överljushastighet susat om Star Trek Beyond när det gäller biointäkter på alla marknader världen runt. Förutom i Kina, skriver Thewrap.

 

Premiärhelgen för Rogue One stannade på 31 miljoner inspelade dollar. Samma siffra som Beyond hade i höstas.

Förklaringen till varför Rogue One inte går så bra i Kina som i övriga världen är att originaltrilogin inte hade biopremiär i mittens rike och därmed saknas intresset för Star Wars-världen bland landets biobesökare, skriver samma sida.

David Macks Star Trek: Discovery-roman släpps den 23 maj

Av loghaD , skriven 11 januari 2017 kl. 10:45
Kategori(er): Discovery (2017), Quarks: Litteratur

david_mack_discovery_23_maj_170111.jpg

I maj får vi äntligen se det första avsnittet av Star Trek: Discovery. Planen är att släppa kommande avsnitt veckovis, men frågan är om det schemat drar igång direkt eller om första avsnittet blir en tidigt sänd specialare. Oavsett hur det blir så kommer otåliga trekkies att ha material att tillgå, då vi redan samma månad får en roman kopplad till serien, skriven av David Mack.

 

Med 726 avsnitt och 13 filmer finns det mycket Star Trek att sluka även för de mest ihärdiga av sci-fi-fans, och i maj får vi som sagt se det första avsnittet av Star Trek: Discovery. Men för den som ändå vill ha mer finns det hundratals Star Trek-böcker att tillgå, från romaner och novellsamlingar till reseguider och kursböcker. I denna mångfald finner vi bland annat fler än berättelser 30 av David Mack, en minst sagt produktiv författare som bland annat ligger bakom Destiny-trilogin och den efterföljande Typhon Pact-serien. Dessutom skrev han manus till det populära Deep Space Nine-avsnittet Starship Down och pitchade även en synopsis som resulterade i avsnittet It's Only A Paper Moon, i bägge fallen tillsammans med John J. Ordover.

 

Med ett sådant CV är det inte så svårt att förstå varför just David Mack fick hedersuppdraget att skriva den första romanen som är direkt kopplad till Star Trek: Discovery. Än så länge vet vi nästan ingenting om boken - inte ens om den utspelar sig före, efter eller under det första avsnittet - men i ett Facebook-inlägg i morse avslöjade David Mack en spännande detalj om boken: Den släpps den 23 maj. I inlägget berättar han även att han har fått godkännande för sin synopsis till boken, vilket innebär att han kan komma igång med att skriva själva brödtexten.

 

Utöver denna bok så har han ytterligare två Star Trek-romaner som snart är redo att lanseras. Den första av dessa, Section 31: Control, släpps den 28 mars, medan Titan: Fortune of War ska släppas vid ett ännu obestämt senare datum under 2017.

 

Dessa datum avser sannolikt boksläpp i USA. Boksläppsdatum ligger i regel uppemot en månad efter i Sverige, men det händer även att man kan finna dem i fysiska bokaffärer redan innan det annonserade datumet.

 

Uppdatering 2017-01-11

David Mack är även med i årets första avsnitt (#33) av Engage, den officiella Star Trek-podcasten. Avsnittet spelades in i torsdags, det vill säga innan hans synopsis blev godkänd, men han berättar lite om processen, och bland annat om hans samarbete med Kirsten Beyer, som samordnar samarbetet mellan skaparna bakom TV-serien, litteratur, serietidningar och annan media. I förbifarten bekräftar han vem som spelar huvudrollen i Star Trek: Discovery, och att inspelningarna ska inledas nu i januari.

 

Observera de första 43 minuterna innehåller många SPOILERS från David Macks tidigare böcker. 53 minuter in börjar diskussionen om Star Trek: Discovery, och sedan diskuteras David Macks övriga kommande böcker, och hans kärlek till rockbandet Rush.

Tony Todd kommer till Star Trek Online

Av loghaD , skriven 10 januari 2017 kl. 22:25
Kategori(er): Quarks: Spel: Star Trek Online

tony_todd_sto_170110.jpg

Star Trek Online tillåter Star Trek-fans att uppleva hur galaxen har utvecklats sedan Star Trek: Nemesis och i efterdyningarna av Hobus-supernovan. För att bidra till inlevelsen gör flera Star Trek-veteraner röstframträdanden i spelet, bland annat Leonard Nimoy som Spock och Michael Dorn som Worf. Nu kommer även Tony Todd till STO-universumet, men vilken av hans många roller kommer han egentligen att spela?

 

Spoiler-varning: Hög (Deep Space Nine säsong 4) - Artikeln tar upp en överraskande karaktärsutveckling.

 

När vi först träffade Tony Todd spelade han Worfs långt åtskilda bror Kurn, Moghs son. Tillsammans lyckades bröderna rädda Mogh-dynastin från sju generationers vanära och i processen avgjorde de det klingonska imperiets framtid. Deras dynastis ställning skulle dock åter komma att hotas ännu en gång under det politiska blåsvädret som följde den klingonska invasionen av Cardassia, och för Kurn blev förnedringen till slut för mycket att utstå.

 

För att rädda sin brors liv och psyke fattade Worf då ett drastiskt beslut: Tillsammans med Dr. Julian Bashir ändrade han sin brors minne och utseende, så att han kunde få ett nytt liv som Rodek, Noggras son. Det är under det namnet som Tony Todd kommer att träda in i STO-universumet, mer specifikt som General Rodek.

 

Star Trek Online utspelar sig mestadels under år 2409, det vill säga nästan 40 år efter Kurns transformation till Rodek. Det är ännu okänt vad som har hänt honom under alla dessa år, men det är sannolikt att karaktären kommer att vara åtminstone någorlunda konsistent med hans roll i sentida Star Trek-litteratur. Den som vill veta mer om Rodek kan därför med fördel läsa IKS Gorkon-trilogin (A Good Day to Die, Honor Bound och Enemy Territory), samt uppföljaren Klingon Empire: A Burning House.

 

Star Trek Onlines hemsida finner du mer information om General Rodeks utveckling, samt en kort intervju med Tony Todd själv. Där antyds även att karaktären tills vidare enbart kommer att gå att träffa i PC-versionen av spelet, men sannolikt kommer han även att dyka upp i konsolversionerna allteftersom den episodiska handlingen utvecklas.

 

Star Trek Online är gratis att spela på PC, Xbox One och PlayStation 4. Mer information finner du på spelets officiella hemsida.

Chris Hemsworth om Star Trek XIV: Jag har pratat med JJ Abrams

Av loghaD , skriven 9 januari 2017 kl. 20:39
Kategori(er): Filmer: 14

Spoiler-varning: Låg - Ingen information som inte framgick i pressmeddelandet som tillkännagav arbetet med Star Trek XIV.

 

hemsworth_mtv_star_trek_xiv_170109.jpg

Redan i dagarna innan biopremiären avslöjade Paramount att man arbetade på en fjortonde film i serien, med Chris Hemsworth tillbaka i rollen som George Kirk. Många har varit oroliga för att detta mest var en PR-manöver, men innan Golden Globes-galan igår kom Hemsworth själv med en del betryggande besked.

 

När filmkritikern Scott Mantz först twittrade om Star Trek XIV var det många som misstänkte att han hade fått någonting om bakfoten. Ett par dagar senare fick vi dock se JJ Abrams bekräfta uppgifterna i egen hög person, vilket i sin tur följdes av ett pressmeddelande.

 

Det står således klart att Paramount, Skydance och Bad Robot gärna vill producera ytterligare en Star Trek-film med Chris Pine och besättning, men det betyder inte nödvändigtvis att det kommer att bli än. Trots insinuationer om att Simon Pegg och Doug Jung arbetar hårt med manuset så har många pekat på Star Trek Beyonds något ringa biljettintäkter och ifrågasatt om planerna verkligen kommer att gå igenom. Det är trots allt inte helt ovanligt för en filmstudio att utlysa en uppföljare till en film för att visa förtroende för den filmen och sedan ställa in uppföljaren om den inte ser ut att bli lönsam.

 

Simon Pegg och Doug Jung är mitt uppe i att skriva ... någonting.

 

Just hur hängivna Star Treks ställföreträdare på jorden är till uppföljarplanerna lär vi inte bli varse om på ett bra tag, men en som verkar inställd på att filmen inte blir inställd är Chris Hemsworth, som hade följande att säga när MTV News frågade honom om han trodde att filmen skulle bli av:

 

"Javisst, javisst. Jag vet inte riktigt vilka datum, men jag har pratat med JJ Abrams och han hade en riktigt bra pitch om det hela, så ..."

 

Det är ännu oklart hur George Kirk ska kunna figurera i samma film som hans vuxna som James T. Kirk, då den förstnämnde dog samma dag som den första föddes. Även Hemsworth själv uppger att han inte vet hur det ska gå till, men han säger att det kommer att dröja ett tag innan han behöver oroa sig över det. I dagsläget är han fokuserad på Avengers: Infinity War, till vilken inspelningarna påbörjas om ett par veckor. Den massiva superhjältefilmen, som kommer att vara uppdelad i två delar, kommer nog att hålla Hemsworth upptagen i ett bra tag framöver, och sedan börjar det bli dags för vår käre åskgud att åka på turné för att marknadsföra Thor: Ragnarok, där även Star Trek-alumner såsom Idris Elba och Karl Urban medverkar.

Chris Obi tränar järnet inför rollen i Star Trek: Discovery

Av loghaD , skriven 3 januari 2017 kl. 23:45
Kategori(er): Discovery (2017)

Spoiler-nivå: Låg - Innehåller Chris Obis karaktärs namn.

 

 

Har du avlagt ett nyårslöfte att börja gymma, eller träna mer än vad du gör i dagsläget? Då kanske du kan dra inspiration av Chris Obi, som idag lade upp en video på Twitter där han tränar så att han dryper av svett, till synes på ett löpband. Ja, eventuellt har han skvätt en del vatten på sig för att svalka sig också; jag har inte kommit så långt med mina nyårslöften, så fråga inte mig! Blöt är han i alla fall, och det vet till och med jag brukar vara ett tecken på att man tar sin träning på allvar.

 

2017 ser ut att bli ett viktigt år i Chris Obis karriär, med viktiga roller både i Star Trek: Discovery och i American Gods (skapad av Bryan Fuller), samt biopremiär för storfilmen Ghost in the Shell, en spelfilmstolkning av den populära mangaserien av samma namn. Det är oklart om T'Kuvma och hans besättning kommer att vara med i varje avsnitt eller bara ha en betydande gästroll (kanske i stil med Gul Dukat i Star Trek: Deep Space Nine eller Shran i Star Trek: Enterprise), men oavsett så verkar Obi ivrig att komma igång.

 

 

 

Det är ännu oklart vilket produktionsskede Star Trek: Discovery ligger i just nu, men om allt går som det ska får vi se T'Kuvma och hans hejdukar på Netflix om ca. fyra månader.

Marc Okrand talar om språks födelse och död

Av loghaD , skriven 31 december 2016 kl. 19:34
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

Året 2016 står för dödens port, och 2017 väntar ivrigt på att födas. Lägligt nog så har talcirkeln School of Thought i dagarna lagt upp ett föredrag av Marc Okrand, där han också talar om födelse död och nytt liv, fast i fråga om språk.

 

Marc Okrand har haft en synnerligen unik karriär. I vår artikel om honom kan du läsa berättelsen om hur han år 1982 fick i uppdrag att skapa vulcansk dialog till Star Trek II: The Wrath of Khan, vilket sedan blev språngbrädan till att skapa det klingonska språket, tlhIngan Hol.

 

Vid det här laget hade han dock redan avlagt en doktorsexamen i lingvistik, medan den här berättelsen har sin början just under hans doktorandstudier på 70-talet. Okrand hade nämligen fått i uppdrag att studera språket mutsun, som vid det laget hade varit utdött i flera årtionden. I det här talet pratar han om likheterna mellan att studera ett dött språk och att skapa ett nytt, och de oväntade vändningarna som bägge dessa arbeten har tagit.

 

På talcirkelns YouTube-sida kan man även finna ett intressant föredrag av Christine Schreyer, som bland annat har skapat ett kryptonskt språk till Stålmannen-filmen Man of Steel och dess uppföljare. Till vardags sysslar hon dock framför allt med utbildning och språkpreservering, och under sina fältstudier så har hon ägnat mycket tanke åt hur vi kan dra lärdom av konstgjorda språk och deras fans för att skapa entusiasm för och gemenskap kring världens tusentals utrotningshotade språk.

 

Vad gäller att hålla språk vid liv så har 2016 varit ett gott år för klingonska. På klingonska språkinstitutets årsmöte, qep'a', avslöjades fler än 50 nya kanoniska ord, och under året som gått har språket använts till allt från museiguider till ställningstaganden mot mobbning.

 

Under det årliga europeiska mötet, qepHom, i Tyskland, avslöjades ytterligare ett femtiotal ord, bland annat ord för museum ('angweD), krom (velSo') och magi ('IDnar). Detta är utöver de fler än 30 platsnamnen som avslöjades för jordiska länder och platser såsom Syrien (Surya'), Burma/Myanmar (mIyama) och Georgien (SaQatvelo'). Allt som allt så har språket växt med ca. 150-200 ord i år, beroende på hur man räknar.

 

På qepHom fick deltagare även möjlighet att införskaffa en förtittsutgåva av den klingonska läroboken Klingon For Beginners (eller Klingonisch für Einsteiger, som det står på mitt exemplar, eftersom förtidsutgåvorna var på tyska).

 

klingonisch_fur_einsteiger_161231.jpg

Bra anledning att lära sig klingonska #114: Man kan använda det för att lära sig tyska.

 

Vi hoppas att världens alla språk - från de utrotningshotade till de knappt ens födda - kommer att frodas under år 2017, och önskar er alla ett säkert och lyckligt nyårsfirande.

 

Qapla'!

Captain America var mest sedda filmen 2016

Av Aike , skriven 31 december 2016 kl. 13:29
Kategori(er): Filmer: 11 Star Trek, Filmer: 12 Into darkness, Filmer: 13 Beyond, Övrigt: Fantasy, Övrigt: SF

Captain America: Civil War var 2016:s mest framgångsrika film. Superhjältefilmen spelade in 1,2 miljarder dollar över hela världen. Star Trek Beyond hamnade först på 23:e plats med 343,5 miljoner dollar, visar Boxofficemojos sammanställning.

 

Topp tio domineras av superhjältefilmer och animerade barnfilmer. Det enda undantaget är Star Wars: Rogue One som på bara två veckor spelat in 688 miljoner dollar och just nu ligger på tionde plats. Fortsätter filmen i samma takt kanske den till och med kan peta ned Captain America från första platsen.

 

På den amerikanska marknaden, där Star Trek (2009) lyckades placera sig på topp tio-listan och Into Darkness på en hedrande elfteplats, slutar Star Trek Beyond först på en fjortonde plats. Inte ett resultat som Paramount lär vara helt nöjda med nu när Star Trek fyllde 50 år under 2016.

 

Man får förmoda att en del chefer på Paramount nu funderar på vad som har gått snett med Star Trek på bio, och varför den förhållandevis okända superhjälten Captain America kan bli bioetta på världens biografer. I synnerhet då Star Trek (2009) spelade in 385 miljoner dollar, medan Captain America: The First Avenger "bara" sålde biljetter för 370 miljoner dollar 2011. 

 

För många år mellan Star Trek-filmerna? För lite marknadsföring? För få spinoff-filmer? För hård konkurrens från andra sf- och fantasyfilmer? För låg kvalitet? Vad tror du är orsaken till att intresset för Star Trek-filmer har minskat mellan 2009 och 2016?

 

Du ser hela listan för 2016 här.

Star Trek: The Next Generation på Netflix

Av Mr Trek , skriven 31 december 2016 kl. 11:45
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek på svensk TV, TNG, Webbplatser och tidningar

Igår rapporterade vi att Enterprise, Voyager och den animerade serien blivit tillgängliga på svenska Netflix. Idag kan vi rapportera att även Star Trek: The Next Generation lagts till på Netflix. I och med detta finns nu alla Star Trek-serier på Netflix, samt de flesta av långfilmerna. Rättigheterna till serierna ingick i Netflix avtal om att visa den nya Star Trek-serien, Discovery, i Sverige och 187 andra länder. Star Trek: Discovery har premiär i maj.

Star Trek: Enterprise, Voyager och den animerade serien nu på Netflix

Av Mr Trek , skriven 30 december 2016 kl. 15:46
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek på svensk TV, ENT, TAS, VOY, Webbplatser och tidningar

När Netflix i våras köpte rättigheterna till Star Trek: Discovery i nästan hela världen ingick på samma gång alla de tidigare serierna. Av dessa var originalserien först att uppenbara sig på svenska Netflix, sedan lades också Deep Space Nine till. De senaste dagarna har Enterprise, Voyager och den animerade serien dessutom dykt upp. Nu är det alltså bara The Next Generation som saknas bland Star Trek-serierna i Netflix utbud. Netflix har dessutom för närvarande tio stycken av långfilmerna. Det är endast de två senaste, samt First Contact, som saknas.

Är drottning Elisabeth en trekker?

Av Aike , skriven 28 december 2016 kl. 13:23
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, Övrigt: Personer

Drottning Elisabeth höll traditionsenligt sitt årliga jultal på juldagen. Men i år har eftersnacket handlat om huruvida den brittiska drottningen är en trekker, skriver Radiotimes.com. Orsaken till varför spekulationerna har startat ser ni i videon nedan.

Star Wars-stjärnan Carrie Fisher är död

Av loghaD , skriven 27 december 2016 kl. 23:35
Kategori(er): Övrigt: Star Wars

leia_star_wars_161227.jpg

Carrie Fisher har gått ur tiden. Skådespelerskan är känd bland sci-fi-fans världen över som prinsessan Leia Organa, som hon spelade i Star Wars-episoderna IV, V, VI och VII, samt i den ännu osläppta Episod VIII.

 

Carrie Fisher föddes i Beverly Hills i Kalifornien den 21 oktober år 1956. Hennes föräldrar, Debbie Reynolds och Eddie Fisher, var båda kända framträdare, och som barn upplevde Carrie ofta att hon hindrades från att vara med dem, dels på grund av deras karriärer och på grund av deras problem med substansmissbruk. Carrie Fisher har beskrivit hur hon "gömde sig i böcker".

 

År 1973, när Fisher var 16 år gammal, gjorde hennes mor Broadway-debut med den titulära huvudrollen i musikalen Irene. Även Fisher själv gjorde Broadway-debut som sångare och skådespelare i samma pjäs, där hon lämpligt nog spelade just en debutant, fast i bemärkelsen av en ung flicka från en överklassfamilj som anses mogen nog att introduceras till societeten. Detta blev början på en mycket framgångsrik skådespelarkarriär, men det kom även i vägen för den tonåriga Fishers studier, och hon avlade aldrig high school-examen (det vill säga den amerikanska motsvarigheten till svenska "studenten").

 

Redan samma år blev hon dock antagen till Central School for Speech and Drama, en prestigefylld dramaskola i London. Året därpå fick hon sin första filmroll som Lorna Karpf i den oscarsbelönta komedifilmen Shampoo, som hade premiär den 11 februari 1975.

 

År 1975 gick hon på sin livs viktigaste provspelning, nämligen för rollen som prinsessan Leia Organa i sci-fi-filmen Star Wars, där hon konkurrerade mot flera blivande filmstjärnor, bland annat Amy Irving, Karen Allen och Cindy Williams. Rollen hade ursprungligen gått till den redan väletablerade skådespelerskan Jodie Foster, som dock behövde tacka nej till rollen på grund av en schemaläggningskonflikt. Rollen gick då istället till Fisher, med kriteriet att hon gick ner 5 kg innan inspelningarna började, vilket hon gjorde.

 

Carrie Fishers provspelning för rollen som prinsessan Leia, tillsammans med Harrison Ford.

 

Med risk för att säga det uppenbara så blev filmen (numera känd som Star Wars: Episode IV - Ett nytt hopp) en enorm succé, och tillsammans med de kommande två episoderna blev detta det riktiga startskottet till strålande karriär i film och TV, med fler än 90 framträdanden i film och TV. Bland annat har hon synts som April i komedidramafilmen Hannah and Her Sisters, Marie Fisher i nyårsklassikern When Harry Met Sally... och Carol Peterson i komediskräckfilmen The 'Burbs. Hon nominerades även för en Primetime Emmy Award för bästa kvinnliga gästskådespelare för sin roll som Rosemary Howard i ett avsnitt av 30 Rock, och är känd bland Family Guy-tittare som rösten till Peter Griffins chef Angela.

 

I fjol återvände Fisher till rollen som Leia Organa i filmen Star Wars: Episod VII - The Force Awakens. I den filmen var Leia en general i motståndsrörelsen, som tillsammans med resten av staben planerade en attack mot Starkiller Base.

 

leia_the_force_awakens_161228.jpg

Carrie Fisher som general Leia Organa i Star Wars: Episod VII - The Force Awakens.

 

Under en stor del av sitt liv kämpade Fisher med mental ohälsa och substansmissbruk. Hon hade börjat använda marijuana redan vid 13 års ålder, och slutade använda det först som 20-åring, under hennes arbete med den första Star Wars-filmen, då hon upplevde att drogen började ta upp en större och större del av hennes liv och hindrade henne från att prestera under inspelningarna. Under många år präglades hennes liv av perioder av nykterhet avbrutna av återfall till substansmissbruk, som bland annat inkluderade alkohol, LSD, kokain och receptbelagda läkemedel.

 

Det var först vid 29 års ålder som Carrie Fisher diagnostiserades med bipolär sjukdom (även känd som manodepressiv sjukdom), vilket gav henne ett nytt perspektiv på hennes relation med alkohol och droger. I en intervju med Psychology Today beskriver hon sitt substansmissbruk som en form av självmedicinering för de maniska episoder som bipolär sjukdom kan ge upphov till: "Droger fick mig att känna mig normal. De tyglade mig."

 

Fisher har själv skildrat sitt missbruk i semisjälvbiografiska verk, bland annat romanen Postcards from the Edge, som utgavs år 1987. Hon omvandlade även boken till ett filmmanus, vilket ledde till en film med samma titel, som hade premiär år 1990 med Meryl Streep, Shirley MacLaine och Dennis Quaid i huvudrollerna. Filmen blev rosad av kritiker och ledde till en oscarsnominering för bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare till Meryl Streep, samt en oscarsnominering för bästa sång till Shel Silverstein, som skrev filmens avslutande sångnummer I'm Checkin' Out. Fisher själv nominerades för en BAFTA Award för bästa manus efter förlaga. När hon fick frågan om varför hon gav huvudrollen som Suzanne till Meryl Streep istället för att spela den själv så svarade hon helt enkelt: "Jag har redan spelat Suzanne."

 

 

År 2008 började Fisher turnera med sin självbiografiska enpersonsföreställning Wishful Drinking, som bland annat hade en lyckad uppsättning på Broadway. I föreställningen driver Fisher hänsynslöst med sig själv och med sin familj, med resonemanget att "om mitt liv inte vore skrattretande så skulle det bara vara sant, och det är fullkomligt oacceptabelt." År 2010 sände HBO en inspelning av föreställningen, vilket resulterade i Fishers andra Emmy-nominering.

 

I våras delade Harvard College-föreningen The Humanist Hub ut sitt tioende årliga pris för enastående livsverk inom kulturell humanism till Fisher. I motiveringen nämns dels hennes skådespelar, men även att "hennes uppriktiga aktivism och frispråkighet om beroende, mental sjukdom och agnosticism har främjat offentlig diskussion om dessa ämnen med kreativitet och empati".

 

I fredags drabbades Fisher av en hjärtinfarkt under en flygresa från London till Los Angeles. Hon avled i morse, blott 60 år gammal, på UCLA Medical Center i Los Angeles, där hon hade fått behandling sedan i fredags. Enligt People.com bekräftade Fishers dotter Billie Lourd moderns död i ett pressmeddelande via familjens talesman Simon Halls:

 

"Det är med en mycket djup sorg som Billie Lour bekräftar att hennes älskade mor Carrie Fisher gick bort kl. 8.55 i morse. Hon var älskad av många och kommer att saknas oerhört. Hela vår familj tackar för era tankar och böner."

 

Carrie Fisher sörjs även av sin mor, underhållaren Debbie Reynolds. I ett inlägg på Facebook skriver Reynolds:

 

"Tack till alla som har tagit till sig av min älskade och fantastiska dotters begåvningar. Jag är tacksam för era böner som nu ledsagar henne till nästa hållplats. Från Carries mor, med kärlek"

 

Förutom mor och dotter efterlämnar Carrie Fisher en bror, Todd Fisher, och två halvsystrar, Joely Fisher och Tricia Leigh Fisher.

 

 

 

Ja, och så hennes hund, Gary. Vi kan förstås inte veta exakt vad som pågår i hans huvud, men många har berörts av en bild som lades upp på Fishers hunds officiella Twitter-konto på julafton, där den franska bulldoggen syns väntandes på att matte ska komma hem.

 

 

Även många av Fishers medarbetare har uttryckt sin sorg över hennes bortgång. Här följer några av reaktionerna från Twitter:

 

 

 

 

JJ Abrams, som regisserade The Force Awakens, hyllade Fisher på sedvanligt vis, i en handskriven lapp delad via Bad Robots Twitter-konto:

 

fisher_jj_abrams_bad_robot_161228.jpg

 

Även William Shatner, som har haft en lång (men till synes mestadels vänskaplig) fejd med Fisher om vilken franchise som är bäst, uttryckte sina kondoleanser:

 

 

Det har även hållits en minnesstund för skådespelerskan i onlinespelet Star Wars: The Old Republic.

 

 

Star Wars-fans väntas få en sista chans att se Carrie Fisher i rollen som Leia Organa i Star Wars: Episod VIII, som ska ha planeras ha premiär i december nästa år. Filmen är just nu i postproduktionsstadiet, och enligt Deadline uppger källor nära produktionen att Leias roll i Episod VIII är större än den hon hade i Episod VII. Det var även planerat att Fisher skulle återvända i den rollen i Star Wars: Episod IX, men det är än så länge oklart hur hennes bortgång kommer att påverka hennes rollfigurs utveckling i de filmerna.

 

Uppdatering 29-12-2016

Just nu rapporterar flera källor, bland annat Variety och LA Times, att Carrie Fishers mor Debbie Reynolds har avlidit på sjukhuset Cedars-Sinai i Los Angeles efter ett slaganfall (även kallat stroke), bara ett drygt dygn efter Fishers död. Detta bekräftas även till synes av källor nära familjen, såsom Reynolds' dotter och Fishers halvsyster Joely Fisher.

 

 

Det är oklart vem det är som ansvarar för Carrie Fishers hunds konto, @Gary_TheDog, men även där bekräftas nyheten.

 

 

 

Debbie Reynolds blev 84 år gammal.

Star Trek-skådespelare går ihop mot mobbning

Av loghaD , skriven 21 december 2016 kl. 00:30
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

pchc_be_kind_161220.jpg

Från vänster: Max Grodénchik (Rom), Casey Biggs (Damar), Terry Farrell (Jadzia Dax), Chase Masterson (Leeta), Hana Hatae (främre raden; Molly O'Brien), Nana Visitor (Kira Nerys), Jeff Combs (Weyoun, m.fl.), Armin Shimerman (Quark)

 

Det har gått tre år sedan Chase Masterson startade organisationen Pop Culture Hero Coalition, som har för vision att sätta stopp för mobbning. Nästa år lanserar PCHP sitt största projekt hittills, och nu tar Masterson hjälp av sina Star Trek-kollegor för att sprida budskapet.

 

Det kan vara svårt att tänka sig att Chase Masterson nästan inte fick någon roll i Star Trek: Deep Space Nine. År 1994 ansökte den tämligen nykläckta skådespelaren om rollen som Jake Siskos flickvän Mardah i tredjesäsongsavsnittet The Abandoned, men man gjorde bedömningen att trots hennes unga utseende så var hon lite för gammal för att spela ett trovärdigt kärleksintresse till den sextonårige Jake. Producenterna var dock så imponerade av Mastersons provspelning att de valde att skapa karaktären Leeta åt henne, och efter ett kort framträdande i avsnittet Explorers så valde man att göra den bajoranska dabo-flickan till en återkommande karaktär, vars roll i den utvecklande handlingen blev större och större för varje säsong.

 

Sedan dess har Masterson varit med i några dussin olika film- och TV-produktioner, framför allt inom sci-fi-genren. Samtidigt så volontärarbetade hon som mentor i organisationen Homeboy Industries, som erbjuder arbetsutbildning och vägledning till tidigare brottsdömda som försöker få sina liv på rätt bana igen. I konversationer med tidigare gängmedlemmar så märkte hon att en väldigt stor andel tidigare hade varit utsatta för mobbning, vilket också var en viktig komponent av gängkulturen på många håll. När hon år 2010 fick höra historien om den 7-årige Katie, som utsattes för mobbning i skolan på grund av sitt intresse för Star Wars, såg Masterson möjligheten att använda sin synlighet och sitt inflytande som skådespelerska för att göra skillnad.

 

Masterson öppnade en dialog med Katies mor, Carrie Goldman, och år 2013 bildade de Pop Culture Anti-Bullying Coalition, en ideell förening som verkar mot mobbning, rasism, misogyni, trakasserier mot HBTQ-personer och näthat. I detta syfte tar de hjälp av personer kända för sitt arbete med populärkultur, såsom skådespelare och serietecknare, dels för att inspirera barn och ungdomar som utsatts för mobbning eller trakasserier, men även för att samla in pengar till antimobbningsprogram i underfinansierade skolor som inte själva har råd med sådana. År 2014 bytte organisationen namn till Pop Culture Hero Coalition, och utbildaren Matt Langdon tillkom som medgrundare.

 

Under 2017 kommer PCHC att lansera sin officiella läroplan, som innefattar 30 lektioner riktade till barn och ungdomar, och tar inspiration från populärkultur för att utforska bland annat implicita fördomar, måltavlor, hur man blir en allierad, empatibyggande, självmedkänsla, identitet, psykologisk resiliens och reparativ rättvisa. Läroplanen beskrivs som forskningsbaserad och sätts ihop av medgrundarna Goldman och Langdon tillsammans med ett arbetslag av tre kliniska psykologer: Dr. Andrea Letamendi, Dr. Janina Scarlet och Dr. Ali Mattu.

 

Som en del av marknadsföringen av det här pilotprojektet har Masterson tagit hjälp av flera av sina medskådespelare från Star Trek: Deep Space Nine, som i titelbilden syns iförda tröjor från insamlingskampanjen #BeKind. Även William Shatner har visat sitt stöd för kampanjen på Twitter, och lingvisten Marc Okrand hjälpte organisationen att översätta sitt budskap till klingonska.

 

phcp_shatner_och_klingonska_800px_161221.jpg

Till vänster: William Shatner visar sitt stöd för kampanjen #BeKind.

Till höger: Marc Okrand översatte ett meddelande till klingonska åt organisationen. En detaljerad genomgång av översättningen finns att läsa på Klingon Language Wiki.

 

Om du vill veta mer om Pop Culture Hero Coalitions arbete och hur du kan bidra så kan du besöka deras hemsida. Om du är intresserad av arbete mot mobbning här i Sverige så kan du bland annat kolla in information från friends, Rädda Barnen och Barnens Rätt i Samhället (BRIS).

 

Har du själv några tips på vad vi inom fandomen kan göra för att motverka mobbning? Hojta till på vårt forum!

Laddar... Laddar...
Facebook Google+ Twitter