Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyheter

Fuller twittrar första make-uptestet för Discovery

Av Aike , skriven 9 augusti 2016 kl. 16:54
Kategori(er): Discovery (2017)

makeup11_160809.jpg

Star Trek Discoverys producent Bryan Fuller twittrade igår den första bilden på make-up som kommer att användas i serien. Bilden tyder på en andorian eller annan art med horn.

Whoopi Goldberg vill vara med i Discovery

Av Aike , skriven 9 augusti 2016 kl. 16:33
Kategori(er): Discovery (2017)

Whoopi Goldberg vill vara med i den nya Star Trek-serien Discovery. På det nyss avslutade Star Trek-konventet i Las Vegas signerat Creation, sa hon att hon "försöker komma med". Det skriver Redshirtsalwaysdie.com.

Svårigheter i Star Trek-förenings styrelse

Av Pjotr'k , skriven 6 augusti 2016 kl. 15:56
Kategori(er): Aktiviteter: Svenska föreningar

Stockholm Trekkers, en av Sveriges 4 numera aktiva Star Trek-föreningar, är en av de mer aktiva om man tittar på antalet träffar per år. Föreningen har en god ekonomi, särskilt som att de efter den stora ekonomiska förlusten från Swecon 2004 med stort arbete lyckades vända minusresultaten till ett plus. De har, som många föreningar i Sverige, haft svårt att få engagerade människor att ställa upp i föreningsarbetet. Det är en trend som finns i samhället idag och som gör det svårt att upprätthålla traditionellt föreningsarbete. 

 

Problem i styrelsen?

Men under det senaste året har tre personer avgått ur styrelsen och det är nu enligt uppgift enbart 2 personer kvar, vilket gör det svårt att få föreningen att leva vidare om inget görs. Stefan "Lillis" Åkesson var den senaste som hoppade av och han skrev följande i ett öppet brev till Stockholm Trekkers diskussionslista den 17 juli:

Jag upplever att styrelsen under en längre tid inte fungerat som den ska och jag kan inte fullfölja mitt uppdrag som styrelsemedlem och mina ansvarsområden.

 

Min rekommendation utifrån mina erfarenheter, observationer och feedback från medlemmar och f.d styrelsemedlemmar är att föreningen väljer en helt ny styrelse, med styrelsemedlemmar som har tid att ge föreningen det engagemang den behöver, och i styrelsearbetet kommunicerar på ett sådant sätt ett föreningsarbete kräver.

 

Jag klagar inte på själva personerna i styrelsen, dom har gjort ett bra jobb utifrån de förutsättningar dom har haft. Men jag tycker att det nu behövs ny energi och förändring.

 

Min förhoppning är att valberedningen kan hitta lämpliga personer som kan jobba bra tillsammans i styrelsen.

 

Min förhoppning är att tillräckligt många medlemmar visar sitt intresse för att vara med i en helt ny styrelse.

 

Stefan har tidigare i interna utskick till styrelsen uttryckt en oro över att föreningen står och faller med att de inte får till en fungerande styrelse och en förening med aktiva medlemmar. Och detta är ju som sagt något som vi känner igen från andra föreningar. Då Peter varit ordförande i 20 år och även är grundare av föreningen skulle Stefans drömscenario vara att Peter fortfarande kan ha rollen som föreningens ansikte utåt (till media och förhandsvisningar, etc) samt att han får titeln som hedersordförande. 

 

Peter Söderlund, ordförande i Stockholm Trekkers under föreningens alla snart 20 år, har berättat att det varit svårt att få medhjälpare och styrelsemedlemmar, något som inte är nytt. De fysiska styrelsemötena är färre nuförtiden, för att underlätta allas deltagande. På frågan om han själv tänker avgå för att, som en av de avgående styrelsemedlemmarna uttryckte det "ge ny kraft och energi till föreningen", svarar han inte direkt på. Men han påpekar att alla är varmt välkomna att bidra, antingen genom styrelsearbete, att arbeta med trekdagarna eller bara genom att delta på trekdagarna - det finns många vänner där som bidrar till en mycket god stämning. Han säger även:

Det är inte självklart att man kan ändra på rutiner bara för att man vill hjälpa till. En del saker kan bli bättre men erfarenheten visar sig att det för det mesta inte blir så. Om man åtar sig en uppgift måste man lösa uppgiften annars måste man förklara vad man behöver hjälp med. När vi fördelar uppgifter blir det oftast att den som vill och kan får uppgiften. Problemet är att om det blir jobbigt så har man inte lust längre och "hoppar av". Det är ju enkelt.

 

Ny kraft och energi.. Om alla gör vad som behövs så räcker både kraft och energi till. Flera är mer än en. Det innebär att ensam gör inte lika mycket eftersom man får göra andras uppgifter.

Ulf Håård är en annan av de styrelseledamöter som avgått under det senaste året. Han har suttit med i styrelsen sedan 2004 var det för att han ville hjälpa föreningen som även då hade problem med flera avhopp i styrelsen. Föreningens ekonomi efter det ekonomiska bakslaget vid Swecon 2004 var det som låg honom närmast hjärtat. Det tog några år att lösa detta men styrelsen, mycket pga Ulf Håårds och Peter Söderlunds gemensamma arbete, lyckades att vända det negativa resultatet. När han slutade i styrelsen 2015 var det för att han upplevde att styrelsens arbete höll på att kollapsa. Han konstaterar även att den ekonomiska redovisningen för både 2013 och 2014 senarelades och att 2015 års redovisning inte är klarlagd eller godkänd än. Detta är något riktigt allvarlig för en förening som då inte bör kunna ge ansvarsfrihet till styrelsen för deras arbete. Han fortsätter:

Kommunikationen blev svårare och segare, stundom obefintlig. Det saknades helt enkelt ledning, vilja att se problemen, modet att åstadkomma förändringar och acceptera andras åsikter. Att kunna släppa sina egna revir. För vissa att se den gräns som ska finnas mellan person och förening. 

 

Idag skulle föreningen behöva en total revidering av styrelsen och dess arbete. Den behöver en aktiv ordförande, en annan som har koll på ekonomin och en sekreterare. Var och en ska kunna utföra sin del av arbetet med full respekt och acceptans från varandra.

 

Prognos för framtiden

Stefan "Lillis" Åkesson menar att det idag finns folk för en ny styrelse inklusive ordförandeskapet, som med stöd hos avgående styrelseledamöter och ordförande kan axla ansvaret för föreningen. Om de skulle kunna nå målet att skapa nytt liv i föreningen är ju aldrig säkert, för som Peter Söderlund säger är det lätt att försöka skapa något nytt, men också mycket svårt att faktiskt skapa en förändring som håller på ett positivt sätt. 

 

Ulf Håård menar att styrelsearbetet inte bör vara synonymt med trekdagsarbetet. För att en förening skall klara sig behöver styrelsemedlemmarna ha tydliga roller och att de inte körs slut på, för att de även är ensamma ansvariga fr trekdagarna. 

 

Peter Söderlund trycker på att det är viktigt att fortsätta som tidigare och få med fler medlemmar i arbetet, för att med gemensamma krafter lyfta den snart 20-åriga föreningen till nya utmaningar. Han håller med Ulf om att det inte behöver vara just styrelsemedlemmar som står för allt arbete. 

 

Styrelsen i Stockholm Trekkers består idag av två personer. Föreningen har inte heller slutfört det förra årets ekonomiska redovisning. Dessa två punkter gör att det idag finns stora hinder för att föreningen skall kunna fortsätta. 

 

Andra föreningar

Star Trek Databas har pratat med West Coast Trekkers som säger att de självfallet på vissa poster har svårt att finna engagerade medlemmar men att de i normalfallet inte har haft några egentliga problem. Treffarna, styrelsen och andra viktiga delar av föreningen ordnar sig med stöd av de många medlemmar som är med. 

 

Vi har inte talat med TSS och TÖS. Den sistnämnda föreningen är fortfarande en väldigt ny aktör i Star Trek-Sverige och den förstnämnda har under många år haft en en god ekonomi. 

 

Det som skiljer Stockholm Trekkers från andra föreningar är att de har flest träffar av föreningarna i landet - hela 10 stycken biografvisningar varje år. Motsvarande siffra hos de övriga är 4 hos WCT och en handfull hos TSS och TÖS. Biovisningar kräver mycket engagemang hos flera aktiva och kan säkert vara en bidragande faktor för att orken tryter. 

 

Vägval

Stockholm Trekkers verkar helt klart stå inför ett vägval. Antingen fortsätter de som tidigare och på något sätt lyckas lösa de problem som gång på gång lett till att föreningen förlorat engagerade styrelseledamöter. Eller så skapas en ny styrelse, möjligen med enbart tre personer, som i huvudsak arbetar med föreningens arbete i stort - därutöver tillsätts ett utskott som arbetar med det praktiska kring trekdagarna. Det är många i föreningen som vill ha en förändring och det visar sig inte minst när styrelseledamöter avgår medan de uttrycker starka åsikter om att ledningen i föreningen bör förändras, för föreningens bästa.

 

Det är ingen tvekan att samtliga inblandade vill sin förenings bästa, men under intervjuerna blir det allt mer tydligt att någon förändring måste ske, för att skaka liv i en av Sveriges mest aktiva Star Trek-föreningar. Vi på Star Trek Databas önskar självfallet att Stockholm Trekkers lyckas lösa de problem som idag finns i föreningen och de får leva i 20 år till. 

 

Vi har försökt att nå fler styrelseledamöter som avgått samt revisorn, utan någon större lycka. 

Pegg berättar varför Carol Marcus inte var med i Beyond

Av Aike , skriven 5 augusti 2016 kl. 14:02
Kategori(er): Filmer: 12 Into darkness, Filmer: 13 Beyond

Carol Marcus hade en stor roll i Into Darkness. Men i Beyond var hon inte med. Nu förklarar filmens manusförfattare Simon Pegg varför.

 

I den senaste delen av Star Trek Podcast, enligt Geeknation, säger Pegg följande:

 

"Vi tänkte att om inte Carol Marcus kommer att användas mycket, då är det bättre att inte ha med henne. Det är bättre att hon lever och kan komma tillbaka vid ett annat tillfälle."

 

Han fortsätter:

 

"Jag tror att vi hade lite dialog för att förklara hennes frånvaro i ett av de tidiga utkasten som sa att hon hade börjat arbeta med Genesisprojektet och skulle göra någon form av väldigt, väldigt tidig forskning om det. Men det var inte med i den slutgiltiga versionen."

Whoopi Goldberg har gjort sitt första konventframträdande

Av Aike , skriven 5 augusti 2016 kl. 12:15
Kategori(er): TNG, Övrigt: Personer

whoopi-11-1280x853_160805.jpg

Whoopi Goldberg, som spelade Guinan, har nu gjort sin debut på Star Trek-konvent. I torsdags äntrade hon scenen på Star Trek-konventet i Las Vegas. Du läser en rapport om hennes framträdande här på Trekmovie.com.

Star Trek Beyond möter hård konkurrens från Suicide Squad

Av Aike , skriven 5 augusti 2016 kl. 00:32
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Superhjältefilmen Suicide Squad förväntas slå USA-rekord för en augustipremiär nu i helgen. Star Trek Beyond kommer däremot bara hamna fyra på den amerikanska biotoppen, skriver Boxofficemojo.

 

Suicide Squad tros spela in 143 miljoner dollar nu i helgen, medan Beyond bara 12.

 

Det är dystra nyheter från den amerikanska marknaden där Beyond hamnade tvåa förra helgen med 24 miljoner dollar i intäkter, vilket var ett sämre resultat än väntat. Filmen har totalt spelat in 172 miljoner dollar runt om i världen, varav 115,6 miljoner kommer från USA. Siffrorna från resten av världen har dock inte uppdateras sedan den 31 juli, så det faktiska resultatet är något högre. I Sverige har Beyond sålt biljetter för 732 000 dollar.

Bryan Fuller pratar om USS Discoverys registreringsnummer

Av loghaD , skriven 2 augusti 2016 kl. 21:18
Kategori(er): Discovery (2017)

bryan_fuller_collider_2016-06-23_liten_160623.jpg

Vi vet fortfarande väldigt lite om Star Trek: Discovery, som börjar sändas i januari, men nu har Bryan Fuller pratat lite om vad huvudskeppets registreringsnummer innebär för serien. Hans kommentarer är ganska kryptiska, men om du vill veta så lite som möjligt om den nya serien så ska du kanske sluta läsa nu!

 

I en intervju med Ain't It Cool News berättar Bryan Fuller att skeppets registreringsnummer, NCC-1031 innehåller en stor ledtråd om när serie utspelar sig. Ain't It Cool News har två teorier om vad det skulle kunna innebära:

 

Den ena är att serien skulle involvera Sektion 31, en inofficiell säkerhetspolis som värnar om Federationens intressen. Bryan Fuller hade en något diffus reaktion till den teorin:

 

"Det finns vissa inslag i vår första säsong som man - beroende på hur mycket man vet om Federationens historia - skulle kunna tolka på det sättet ... eller inte."

 

/nyheter/bilder/discovery_160724.jpg

 

Den andra teorin är att serien utspelar sig innan originalserien, vilket skulle avspeglas i det faktum att 1301 är ett lägre tal än 1701, som är registreringsnumret för stjärnskeppet USS Enterprise ("inget jäkla A, B, C eller D").

 

På lördag kommer vi att få höra mer av intervjun i podcastprogrammet Nerd World Report, och Fuller avslöjade även att han kommer att börja berätta mycket mer om serien den 10 augusti, då han kommer att delta i en paneldiskussion om Star Trek under Television Critics Associations sommarturné.

Nästan 30 minuter klipptes bort ur Beyond

Av Aike , skriven 31 juli 2016 kl. 17:06
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Justin Lin klippte ner Star Trek Beyond rejält. Från början var filmen 2 timmar och 27 minuter, men när filmen visades på bio återstod 2 timmar och två minuter, skriver Collider.

 

Bland annat är det actionsekvenser, sekvenser med huvudfigurerna och scener med den tillfångatagna besättningen på Altamid som har försvunnit eller har klippts ner.

Lin är dock osäker om vi kommer att få de bortklippta scenerna och sekvenserna när filmen släpps på dvd och blu-ray. Orsaken är att effekter saknas och att han behöver få pengar från Paramount för att kunna göra scenerna rättvisa.

 

Lin berättar också i intervjun att han inte spelar Pokemon Go.

-Jag såg att en kille nästan blev påkörd när han spelade det. Det är livsfarligt.

Forbes: "Brutalt intäktsras för Beyond"

Av Aike , skriven 31 juli 2016 kl. 01:12
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Star Trek Beyond tappade 69 procent av intäkterna under fredagen den 30 juli i USA jämfört med premiärfredagen, skriver Forbes. Scott Mendelson vid tidningen kallar raset för "brutalt".

 

Han skriver vidare:

 

"Tro det eller ej, men det är inte det värsta raset för en Star Trek-film, då Star Trek: Nemsis dök galna 83 procent på sin andra fredag på grund av dåligt word of mouth samt brutal konkurrens från The Lord of the Rings: The Two Towers. Självklart var det Nemesis som dödade Next Generation-filmserien".

 

Mendelson fortsätter:

 

"Vi kan förvänta oss en helg som drar in 23,8 miljoner (-60 procent) vilket ger 105,5 miljoner under tio dagar för Parmounts/Viacoms film som kostat 185 miljoner dollar. Det är ett mindre ras än för Star Trek Insurrection (-62 procent) och Star Trek Nemesis (-78 procent), men det är inte särskilt bra. Och Star Trek Beyond kommer inte kunna dra nytta av julhelgen för att minska fallet vilket  de två nämnda TNG-filmerna kunde."

 

Totalt spelade Beyond in 6,8 miljoner på fredagen jämfört 22,3 miljoner dollar premiärdagen. Filmen hamnade på tredjeplats bland de mest sedda filmerna bakom Jason Bourne och Bad Mom.

Redlettermedia recenserar Beyond

Av Aike , skriven 29 juli 2016 kl. 21:25
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Redlettermedia har nu recenserat Star Trek Beyond. Som vanligt är det en lång genomgång när den populära Youtube-kanalen recenserar sci-fi-filmer. Så har du 51 minuter över så...

Star Trek: Discovery går redan med vinst

Av Mr Trek , skriven 29 juli 2016 kl. 10:35
Kategori(er): Discovery (2017)

I samband med CBS kvartalsrapport berättade igår företagets vd Les Moonves att den nya Star Trek-serien Discovery, efter försäljningen av rättigheterna för 188 länder till Netflix, redan är lönsam, fast själva produktionen inte ens börjat. Han pratade också om valet av Netflix och antydde att CBS tror att serien ska bli långvarig:

Anledningen till att Netflix-köpet var så hälsosamt (är för att Netflix) redan sett vad Star Trek gör för deras tjänst. Från dag ett presterade den extraordinärt bra. Det är en av anledningarna till att vi bestämde oss för att ha den på All Access, att bygga upp vår egen tjänst.

Nu kommer vi först göra tretton avsnitt av Star Trek, men vi är ganska säkra på att serien kommer att hålla på ett tag, även om vi inte påbörjat produktionen.

Vi har ju spin-offer på spin-offer. Det är ett väldigt, väldigt värdefullt varumärke som kan ge oss hundratals miljoner i inkomst.

Så skapades språken i Star Trek Beyond

Av loghaD , skriven 28 juli 2016 kl. 21:23
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

forsberg_okrand_160728.jpg

Det talas varken klingonska, romulanska eller vulcanska i Star Trek Beyond, men med 50 nya utomjordiska arter att porträttera fick Star Trek-veteranen ändå en del jobb att göra, tillsammans med en ny talang.

 

När jag senast träffade Marc Okrand hade han precis varit i Vancouver, där han hade besökt Fan Expo Canada. En lite intressant grej var dock att han hade varit där samtidigt som inspelningar för Star Trek Beyond pågick strax utanför staden, och jag frågade naturligtvis om han hade någonting med filmen att göra. Okrand är dock välbevandrad när det kommer till sekretessavtal, då han har jobbat bakom kulisserna på mer än hälften av alla Star Trek-filmer som har gjorts, och han gav sitt sedvanliga svar: "Antingen så vet jag ingenting, och då har jag ingenting att berätta. Eller så vet jag någonting, men i så fall får jag inte berätta någonting."

 

Men när Star Trek Beyond hade premiär i förra veckan upptäckte flera tittare att hans namn fanns med i eftertexterna, där han stod antecknad som "konsult". Exakt vad han hade konsulterat om stod inte, men givet att han tidigare hade bidragit med utomjordisk dialog till The Wrath of Khan, The Search for Spock, The Final Frontier, The Undiscovered Country, Star Trek XI och Star Trek Into Darkness så var det inte så svårt att gissa.

 

Ett smakprov av Star Trek Beyonds nya utomjordiska arter.

 

Okrand hade fått i uppdrag att skapa små bitar av utomjordisk dialog, bland annat till bakgrundskaraktärer på stjärnbasen Yorktown. Det mest detaljerade språket han skapade till den här filmen var dock det som Krall talar med sina kumpaner, vilket liksom klingonska är ett agglutinerande språk, där ord modifieras av olika prefix och suffix.

 

Han skapade även en del dialog åt Kalara, en utomjordisk kvinna som spelas av Lydia Wilson. Tanken var ursprungligen att vi bara skulle få höra några enstaka ord av hennes främmande modersmål innan hon fick en universalöversättare som översatte allt hon sa till engelska. Ni som har Star Trek Beyond minns dock kanske att hon hade betydligt mer än så att säga, och det finns en lite intressant historia bakom detta.

 

För drygt ett par år sedan spelade sverigefinskan Sara Forsberg in en YouTube-video där hon låtsas tala en massa olika språk. Videon blev enormt populär (den har i dagsläget fler än 17 miljoner visningar), och en av de som fick upp ögonen för den plötsliga YouTube-stjärnan var JJ Abrams, som var i full färd med att skapa regissera Star Wars: Episode VII - The Force Awakens. Star Wars-filmerna har en lång tradition av att skapa utomjordisk dialog genom att härma redan existerande språk, så Sara Forsberg bjöds in för att skapa ett språk åt den så kallade Kanjiklubben, som i filmen visade sig ha en gås oplockad med Han Solo.

 

Tydligen så var JJ Abrams nöjd med hennes arbete, för han lyckades finna ett uppdrag åt henne även i Star Trek Beyond. När produktionslaget insåg att de ville ha mer utomjordisk dialog för Kalara än vad Marc Okrand hades skapat åt dem så bjöd dem in Forsberg för att fylla i luckorna. Forsberg lyssnade till en början på Okrands tidigare arbete för inspiration, men valde istället att gå sin egen väg, med ett språk som var lätt baserat på den slaviska språkfamiljen. Hon fick vara försiktig så att hennes nyskrivna dialog matchade Lydia Wilsons redan inspelade läpprörelser, men hon försökte ändå ge språket en någorlunda konsekvent struktur, så att det skulle låta som ett riktigt språk.

 

kalara_160728.jpg

Kalara spelas av Lydia Wilson, men när hon talar sitt modersmål är det Sara Forsbergs röst vi hör.

 

Marc Okrand själv fick inte veta att hans dialog hade blivit ersatt förrän i förra veckan, då en journalist från Wall Street Journal hörde av sig till honom och frågade om hans och Forsbergs arbete. Okrand säger att Forsberg har gjort ett mycket bra jobb, och att det nya språket lades in i filmen på ett väldigt snyggt sätt.

Fler än 50 nya klingonska ord avslöjade på Klingonska Språkinstitutets årsmöte

Av loghaD , skriven 27 juli 2016 kl. 13:14
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

klingonska_ord_qepa23_160726.jpg

Den här bilden rymmer ungefär hälften av de nya klingonska ord som avslöjades i hegen.

 

Klingonernas språk är berömt inom populärkulturen, ofta som en del i något skämt om hur töntig någon är eller hur obegripligt hen talar. Men det finns en skara människor som både begriper språket och tar det på purpurblodigt allvar, och under den gångna helgen samlades många av dem på ett hotell utanför Chicago för årets qep'a'.

 

Under det senaste året har det diskuterats kring huruvida det klingonska språket tlhIngan Hol är ett levande språk, och de flesta skulle nog svara nekande; med omkring 30-50 flytande talare och helt utan modersmålstalare uppfyller klingonska de flesta definitionerna av ett utdött språk, eller kanske snarare ett som aldrig fötts.

 

Det är dock svårt att kalla det för ett dött språk när man är omringad av folk som med stor entusiasm snackar, skämtar och sjunger på språket. Tyvärr är det väldigt sällan man har tillgång till ett sådant sällskap, men vill man råda bot på det så får man åka på ett qep. Ordet qep är klingonska för "möte", och ett av de största är qep'a' ("stormötet"), som är namnet på Klingonska Språkinstitutets årsmöte. Under tre dagar samlas både nybörjare och erfarna talare för att lära sig om språket eller slipa sina rostiga kunskaper, och flera av de mest erfarna svär en ed att inte tala något språk annat än klingonska, antingen under en hel dag eller under hela mötet.

 

qepa_23dich_160726.jpg

Årets stormöte var lite större än vanligt, tack vare ett besök från Klingon Assault Group. Språkets skapare Marc Okrand syns längst ut till höger. (bild via Facebook)

 

Men en av höjdpunkterna vid varje qep'a' är chansen att träffa och lyssna på språkets skapare Marc Okrand, som är den enda som är auktoriserad att bidra med nya ord till språket. Varje år brukar de närvarande på qep'a' ge Okrand en önskelista - eller chabal tetlh - med ord och uttryck som de behöver hjälp med att översätta till klingonska. I år valde dock KLI (Klingon Language Institute) att låta alla sina medlemmar bidra med förslag via internet, och sedan rösta på vilka spörsmål som skulle föras vidare till vår ärade språkgud.

 

Vi hade väntat oss att vi kanske skulle få 4-5 nya ord att arbeta med, eller kanske ett dussin om vi hade tur. I år valde dock Dr. Okrand att överträffa sig själv rejält, och gav oss hela femtio nya ord i sex av de toppvalda kategorierna:

 

 • Tidsuttryck: Vi fick lära oss ord för "dåtid" (pa'logh) och "framtid" (tuch), och även verbet vIb ("resa framåt i tiden"), samt dess motsatsord vIbHa' ("resa bakåt i tiden").
 • Väder: Klingoner är inte lika förtjusta i att prata om väder som vi människor är, såvida det inte är av strategiskt värde. Vi fick dock äntligen ett ord för "regnbåge" (Har'ey) och ett för "årstid" (qImroq), samt lite tips på hur man kan prata om till exempel soliga och mulna dagar.
 • Växter: Det klingonska språket har länge haft ord för "träd" (Sor) och "växtlighet" (tI), men inget ord för "blomma" eller "gräs". Det ändrades den här veckan när vi fick orden 'InSong ("blomma") och magh ("gräs"), samt 'uma' ("kronblad"), Qechjem ("stjälk") och Suntay' ("pollen") och några till.
 • Vetenskap: Har du alltid velat diskutera partikelfysik på klingonska? Nu blir det betydligt enklare, tack vare ord såsom valtIn ("proton") och yomIj ("neutron"). Vi fick även lära oss ord som är viktiga för läkare och biologer, såsom HanDI' ("cell") och roSghaH ("DNA").
 • Heminredning: Klingoner har som bekant inte så mycket till övers för mjuka sängar, men en del möbler hjälper dem ändå att tjäna imperiet mer effektivt. I år har vi fått lära oss ord såsom DeSwar ("garderob"), yorgh ("bokhylla") och DoQmIv ("handfat"). Ordet quSlab kan betyda antingen "soffa" eller "bänk", och på Qo'noS är det nog inte så stor skillnad.
 • Kroppsdelar och kroppsfunktioner: Den första utgåvan av The Klingon Dictionary innehöll väldigt få referenser till klingonernas undergärden, och under de senaste 30 åren har klingonisternas nyfikenhet bara växt och växt. Marc Okrands klingonska informatör Maltz var för generad för att berätta för oss om hur klingoner fortplantar sig, men han gav oss ändå några ord för att beskriva matsmältning.

 

tuvok_blommor_160726.jpg

Om Tuvok talade klingonska så skulle han kanske säga «chum 'IngSongmeyvam.» ("Dessa blommor är färgglada.")

 

Orden var många och varierade, men när alla dessa hade avslöjats så fick vi ändå veta att det inte riktigt var över. Det var nämligen fyra personer som skulle installeras i Maltz' vänner-orden. Denna orden består av personer som har utmärkt sig genom att främja det klingonska språket och dess talare, och varje ny medlem får begära ett ord från Marc Okrand. En av de nyinstallerade var en klingonist som kallas Qov, som faktiskt redan var medlem i orden, men som fick hedersutnämningen en gång till för att hon hade utformat Klingonska Språkinstitutets internetkurs. Hennes belöning blev de nya orden Dem ("vara genomskinlig") och chum ("vara färgglad").

 

En annan som installerades var Quvar, även känd som "the Klingon teacher from Germany". Han belönades bland annat för att han anordnar det årliga mötet qepHom i Tyskland. qepHom betyder bokstavligen "lillmöttet", men ibland lockar det fler besökare än stormötet qep'a'. Därför kallas det ibland för qepHom'a', vilket är ogrammatiskt men ungefär betyder "stora lillmötet".

 

Men han belönades även eftersom han har skrivit en klingonsk lärobok som kommer att ges ut av Klingonska Språkinstitutet senare i år. Boken, som kommer att finnas tillgänglig både på tyska och på engelska, påminner om de skolböcker som de flesta svenska elever har träffat på i moderna språkundervisningen; varje kapitel inleds med en berättelse, och sedan får eleven öva på dialoger och glosor som har med berättelsen att göra.

 

klingonisch_fa_r_die_neuburgers_160726.jpg

Det tredje kapitlet i Klingonisch für Einsteiger bereder eleverna på att klingonska sängar är väldigt hårda.

 

Allt som allt blev det ca. 58 nya ord (beroende på hur man räknar) som avslöjades på årets qep'a', vilket gör detta till det största avslöjandet på nästan 20 år. De första 50 orden finns att läsa om här, och alla ord finns också samlade i Klingonska Språkinstitutets lista över nya ord.

 

Hela händelsen kan dock sammanfattas med bara ett ord: Qapla'!

Amazon släpper speciell samlarbox för Star Trek Beyonds bluray

Av Aike , skriven 26 juli 2016 kl. 20:20
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond, Quarks: Blu-ray

amazon_160726.jpg

Brittiska shoppingsajten Amazon släpper en samlarutgåva för Star Trek Beyond. Med följer en modell av USS Franklin. Priset för samlarutgåvan är 60 pund och ännu finns inget släppdatum.

Så här var det att vara statist som besättningsman i Beyond

Av Aike , skriven 26 juli 2016 kl. 19:58
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

statist_160726.jpg

Trekkern Natascha Youngs dröm gick uppfyllelse. Hon var nämligen statist som besättningsman ombord på Enterprise i Star Trek Beyond. I en längre text beskriver hon hur det var att arbeta med Chris Pine, Zachary Quinto och inte minst Krall och alla utomjordingar samt de övriga stjärnorna förra sommaren i Vancouver när filmen spelades in. Du läser texten här på Trekcore.

Paramount: "Värmeböljan i Europa skadade Beyonds intäkter"

Av Aike , skriven 26 juli 2016 kl. 13:15
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Värmeböljan i Europa förra veckan minskade Star Trek Beyonds förväntade intäkter internationellt, och var en orsak till att premiärhelgen gick sämre än för Star Trek Into Darkness, hävdar Paramount, skriver Deadline.

 

Star Trek Beyond sålde färre biljetter i länder som Storbritannien, Tyskland och även här hemma i Sverige än Into Darkness. Ökningar syntes dock i Ryssland och Asien samt i biljettförsäljningen för imax-biljetter utanför USA. Into Darkness sålde imax-biljetter för 2,8 miljoner dollar, medan Beyond sålde för 3,2 miljoner dollar.

 

Deadline uppskattar att Beyond kommer spela in drygt 200 miljoner dollar på den internationella marknaden och en avsevärd del av intäkterna kommer att komma från Kina, där filmen har premiär den 2 september.

 

Boxofficemojo har tidigare i veckan förutspått att filmen kommer sälja biljetter för 180-190 miljoner dollar i USA och Kanada. Således antas Beyond totalt spela in 380-390 miljoner dollar.

Into Darkness slutresultat var 467 miljoner dollar.

Längre intervju med Nimoy om Nimoy

Av Aike , skriven 26 juli 2016 kl. 00:35
Kategori(er): Övrigt: Personer

Adam Nimoy släpper i september dokumentären For the love of Spock. I en längre intervju med The Verge berättar han om filmen samt sin relation till fadern Leonard Nimoy. Och det var inte alltid en positiv sådan kommer det fram. Men under de sista fem åren av Leonard Nimoys liv försonades de.

Du läser intervjun här.

Kadin: Kvinnor och minoritetsgrupper kommer att finnas representerade i Star Trek: Discovery

Av loghaD , skriven 25 juli 2016 kl. 17:20
Kategori(er): Discovery (2017)

När Bryan Fuller och ett gäng Star Trek-veteraner introducerade Star Trek: DiscoveryComic-Con stod mångfald och framtidstro högt på agendan. Nu har en av seriens verkställande producenter, Heather Kadin, gett oss en lite djupare inblick av vad det kommer att innebära för den kommande TV-serien.

 

Heather Kadin är ett nytt namn för TV-tittare, men hon är inte någon gröngöling. I många år arbetade hon som inom chefspositioner på ABC, där hon bland annat arbetade som dramachef för JJ Abrams' TV-serie Alias. I den egenskapen fick hon samarbeta med manusförfattarna Alex Kurtzman och Bob Orci, och när duon år 2009 startade sitt egna produktionsbolag, K/O Paper Products, rekryterade de Kadin som chef för TV-enheten.

 

Sedan dess har Kadin arbetat som verkställande producent för några av bolagets största TV-satsningar, såsom Matador, Sleepy Hollow och Limitless. Därmed var det kanske inte så konstigt att Alex Kurtzman rekryterade henne som verkställande producent för hans och Bryan Fullers nya Star Trek-serie, Star Trek: Discovery.

 

Än så länge vet vi väldigt lite om vilka som kommer att medverka i serien, men av det dryga tjog namn som har offentliggjorts så är Kadin en av bara tre kvinnor, och den enda bland åtta verkställande producenter. Under en presskonferens ställde TrekMovie frågan om hon känner ett ansvar för att se till att kvinnor finns representerade i TV-serien, och det svarade hon att hon gör.

 

"Någonting jag har märkt när jag har hållit i Comic-Con-paneler och dylikt för Sleepy Hollow är att det finns väldigt många kvinnliga fans som ser på mig och känner att wow, det är en fantastiskt att ha kvinnliga skådespelare i vår genre, men det är även viktigt att ha kvinnor bakom kulisserna i den här genren, och det är någonting som jag bär med mig. Så det är någonting jag tar på stort allvar, och som tur är gör även Bryan [Fuller] det, [...] och det är någonting som ni kommer att märka av när ni får veta mer om serien."

 

 

Efter presskonferensen hade TrekMovies korrespondent en kort intervju med Kadin, där hon beskrev sin syn på dagens TV-landskap och vad hon vill göra annorlunda.

 

"Det är sorgligt nog så att om man ser på TV idag så är det framför allt vita personer som syns, och jag har haft nöjet att arbeta med Sleepy Hollow, och i första säsongen hade vi fler afroamerikaner bland våra skådespelare än vad det fanns vita, och det var någonting som blev väldigt omtalat. Jag tror att det ansågs vara ganska banbrytande just då, vilket är rätt sorgligt, eftersom det var en balanserad skildring av dagens samhälle, så i någon mån lever dagens TV-program inte upp till Gene Roddenberrys ursprungliga vision. Så förhoppningsvis så kommer vår serie att påminna folk om att det är så det ska vara, och vi förhoppningsvis går mot en framtid där vi alla kan vara en del i samma gemenskap."

 

TrekMovie frågade även om serien HBTQ-personer kommer att finnas representerade i TV-serien, på vilket Kadin svarade att det är någonting som hon tar på stort allvar, och som ligger TV-seriens medskapare Bryan Fuller mycket nära om hjärtat. Hon syftar sannolikt på det faktum att Bryan Fuller själv är öppet homosexuell, och tidigare har stött på motgångar när han har försökt inkludera HBTQ-personer i sina produktioner.

 

Hela intervjun finns att se på TrekMovie.com, där Kadin även pratar mer om sitt arbete med serien och om stjärnskeppet USS Discovery. Där finner man även intervjuer med Michael Dorn, Rod Roddenberry och Trevor Roth.

Star Trek Beyond bara tvåa på svenska biotoppen

Av Aike , skriven 25 juli 2016 kl. 11:05
Kategori(er): Filmer: 13 Beyond

Star Trek Beyond hamnade på andra plats för den gångna helgens biotopplista över de mest sedda filmerna i Sverige, skriver Bioguiden.se. Etta blev i stället Legenden om Tarzan med Alexander Skarsgård i huvudrollen.

 

Beyonds andraplats får ses som en liten besvikelse eftersom både Star Trek (2009) och Star Trek Into Darkness toppade biotoppen under sina respektive premiärhelger. Dessutom hade Tarzan premiär en vecka före Beyond.

 

Således är det osannolikt att Beyond kommer att kunna slå Into Darkness drygt 100 000 sålda biljetter när filmens bioresa summeras.

Star Trek Beyond spelade in 89,6 miljoner dollar första helgen

Av Aike , skriven 25 juli 2016 kl. 00:53
Kategori(er): Filmer: 11 Star Trek, Filmer: 12 Into darkness, Filmer: 13 Beyond

Star Trek Beyond uppskattas ha spelat in 89,6 miljoner dollar första helgen runt om i världen, skriver Boxoffice.mojo.

 

Filmen landade på 59,6 miljoner dollar i USA , vilket var ungefär vad många hade förväntat sig. Beyond blev även som väntat bioetta. Noterbart var att hela fem filmer spelade in mer än 20 miljoner dollar under en helg. Något som bara hänt sex gånger tidigare.

 

Biopubliken i USA såg ut på följande vis:

 • 57 procent män
 • 43 procent kvinnor
 • 73 procent var äldre än 25 år

 

Beyond förväntas spela in 180-190 miljoner dollar i USA vilket är betydligt lägre än Star Treks 257,7 miljoner dollar samt Into Darkness 228,7 miljoner dollar.

 

I övriga världen spelade filmen in 30 miljoner dollar. Alltså 89,6 miljoner dollar totalt.

Som jämförelse spelade Star Trek Into Darkness in 101,4 miljoner dollar (70 miljoner dollar i USA respektive 31,4 miljoner dollar internationellt). Det vill säga 12 miljoner dollar mer. Star Trek sålde biljetter för 110 miljoner dollar första helgen (75 miljoner i USA och 35 miljoner internationellt). Med andra ord för drygt 20 miljoner dollar mer än Beyond.

 

Så här gick det för Beyond i några av de 37 länder filmen hade premiär i den gångna helgen:

 

 • Storbritannien 6,1 miljoner dollar (tvåa på biotoppen)
 • Tyskland 4,5 miljoner dollar (etta på biotoppen)
 • Ryssland 3,3 miljoner dollar (etta på biotoppen)
 • Australien 3 miljoner dollar

 

Inga siffror har ännu släppts från den svenska marknaden.

Senast i forumet

Bokutgivningar

Mars 2017:
April 2017:
Maj 2017:

Aktuella träffar

Det finns inga aktuella träffar just nu.

RSS

Vi har lagt ut våra senaste nyheter och uppdateringar i RSS-format.
Vad är RSS?

Laddar... Laddar...
Facebook Google+ Twitter