Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Deep Space Nine

Worf

Worf var den första klingonska krigaren som gick med Starfleet.

Worf, Moghs son, föddes på klingonernas hemvärld år 2340.

 

Uppväxt

År 2346 så följde Worf med sina föräldrar till utposten Khitomer. Han blev senare under det året föräldralös i den brutala Khitomermassakern, en romulansk attack då 4.000 klingoner dödades. Worf räddades av Sergey Rozhenko, en människa som var besättningsmedlem på USS Intrepid. Sergey och hans fru, Helena Rozhenko, adopterade Worf och uppfostrade honom som sin egen, då det ansågs att han inte hade några släktingar kvar på hemvärlden (Sins of the Father).

 

Han bodde med sin nya familj på jordbruksplaneten Gault och senare på Jorden. Där han hade problem med att passa in i dessa utomjordiska världar bestående av människor och var ofta en bråkstake (Family).

Worf uppfostrades tillsammans med sin adoptivbror, Nikolai Rozhenko, Rozhenkos biologiska son (Homeward).

 

Intressen

Av någon anledning så smakade aldrig Worf på katrinplommonsjuice, men när Guinan serverade honom det, så utbrast han "a warrior´s drink" (Yesterday's Enterprise).

 

Karriär (2361-2375)

Efter att han gått ut Starfleet Academy år 2361, med ranken löjtnant, så tjänstgjorde han ombord på USS Enterprise-D som flygkontrollör (conn). Han befordrades till säkerhetschef och kapten efter att Natasha Yar dog på planeten Vagra II i slutet på 2364 (Skin of Evil).

 

Efter att Enterprise-D hade förstörts så studerade Worf vid klostret på Boreth under ett år, innan han accepterade placeringen på Deep Space 9 som strategisk operationsofficer. (The Way of the Warrior)

På Deep Space 9 så trivdes inte Worf riktigt med att bo på stationen, så han flyttade istället in i en hytt på USS Defiant. (Bar Association) Han tog tillvara på sin tid i ensamhet genom att spela klingonsk opera högt i skeppets interna ljudsystem. Han gillade speciellt sångaren Barak-Kadan. (Looking for par'Mach in All the Wrong Places)

 

När damen Grilka under 2373 besökte stationen så kände sig Worf attraherad till henne, men Grilka föredrog Quarks sällskap. Hans attraktion till Grilka fick honom att inte se att Jadzia Dax var intresserad av honom. Det var först när de tillsammans i en holosvit såg en opera framförd av Kahless och Lukara som de tillkännagav sina känslor för varandra. (Looking for par'Mach in All the Wrong Places)

 

Under Dominionkriget så tjänstgjorde Worf på det klingonska skeppet IKS Rotarran under general Martok. Martok var så nöjd med Worf att han gjorde honom medlem i Martoks hus. (Soldiers of the Empire)

 

Worf hade aldrig någon bra relation med sin son Alexander och han blev arg när Alexander gick med de klingonska försvarsstyrkorna. Båda två tjänstegjorde på IKS Rotarran och när Alexander gick med på att gå med i Martoks hus, så började deras relation att bli bättre. (Sons and Daughters)

Worf gifter sig med Jadzia

 

Worf och Jadzia förlovade sig i slutet på 2373. (Call to Arms)

Sedan han var liten så hade Worf alltid villat ha ett traditionellt bröllop, möjligtvis för att kompensera för att han växte upp bland människor. Han fick sin önskan uppfylld när han och Jadzia gifte sig i en traditionell klingonsk ceremoni. Hans son Alexander var Worfs Tawi'Yan (svärdbärare) i denna ceremoni. (You Are Cordially Invited...)

 

På stjärndatum 51597.2 kommenderade Worf, tillsammans med Jadzia, ett uppdrag till Dominionterritorium för att hämta ut en av stjärnflottans hemliga agenter. Jadzia blev allvarligt skadad under detta uppdrag och agenten dödades av jem'hadarerna för att Worf valde att sköta om sin fru istället för att rädda agenten.

Kommendör Sisko förde in en allvarlig reprimand i Worfs tjänstepapper pga detta. Antagligen så gav detta Worf en väldigt liten chans att någonsin få ett eget befäl inom stjärnflottan. (Change of Heart)

 

Worf var djupt förälskad i Jadzia och hans dröm var att skapa en familj med henne, men hans dröm krossades när Jadzia tragiskt dog under 2374. Hon dödades av en pha'wraith som bebodde Gul Dukats kropp. (Tears of the Prophets)

 

Efter Jadzias död så var Worf orolig över att hon inte hade dött i strid och därför inte skulle få komma till Sto'Vo'Kor (klingonernas version av himmelriket). (Image in the Sand) Därför valde han att frivilligt ta ett farligt uppdrag och tillägna deras ärofyllda seger till henne. På det viset låta henne få en plats bland de hedrade döda. Vännerna Julian Bashir, Miles O'Brien och Quark följde också med på uppdraget och riskerade sina liv för att hedra Jadzia. (Shadows and Symbols) När han återvände från detta uppdrag så mötte han en helt annan utmaning, det känslomässiga mötet med den nya värden till Dax-symbioten. Worf var så obekväm med Ezri Dax att hon funderade på att ta en annan kommendering. Hon gick med på att stanna kvar först när Worf indikerade att han ansåg att Jadzia skulle ha velat att han accepterade Ezri som den nya värden. (Afterimage)

 

Under de sista veckorna av Dominionkriget så började Worf anse att Gowron vårdslöst slösade på klingonska krigare för sina egna politiska vinningar. Worf bad kanslern att ändra sina strategier, men Gowron vägrade att ändra sig. Snart insåg Worf att Gowrons politiskt motiverade beslut hotande imperiets överlevnad. Worf utmanade Gowron i en bat'leth-kamp och vann. Genom denna vinst så tjänade han rätten att leda det högsta rådet, men Worf ansåg att imperiet skulle tjäna mest på att ha Martok som deras ledare, så Worf steg åt sidan och lät Martok bli kansler. (Tacking Into the Wind)

 

Karriär (2375-)

Efter att Dominionkriget var slut så accepterade Worf att bli federationens ambassadör till Qo'noS (What You Leave Behind) och hans första uppdrag i den skepnaden var att lösa konflikten mellan al'Hmattierna och klingonerna på den av klingonerna besegrade planeten taD. Han ordnade detta på ett sätt som kunde tilltala både klingonerna, al'Hmattierna och Federationen och grundlade där sin diplomatiska styrka som ambassadör (Diplomatic Implausibility).

 

År 2379 är han återigen i tjänst hos Jean-Luc Picard ombord USS Enterprise NCC-1701-E och han blev då erbjuden platsen som försteofficer, något som han vid detta tillfälle avböjde. (Resistance)

 

År 2387 är han general i det klingonska imperiet och hans styrka av attackskepp var de som ställde Nero inför hot om död när denne var på väg med sitt borgförstärkta skepp till planeten Vulcan för en hämndaktion. (Star Trek: Countdown)

Informationen om denna karaktär kommer från två eller flera serier och/eller filmer.
Text markerad med denna färg är ej kanon

Rank: Löjtnant (2364) : Kapten (2365) : Örlogskapten (2371)

Befattning: Säkerhetschef (TNG), Strategisk operationsofficer (DS9)

 

Födelseår: 2340

Hemvärld: Qo'noS (födelse), Gault (uppväxt)

Föräldrar: Mogh (biologisk far), Sergey och Helena Rozhenko (fosterföräldrar)

Syskon: Kurn (biologisk bror), Nikolai Rozhenko (fosterbroder)

Barn: Alexander Rozhenko

 

Spelas av: Michael Dorn

 

Bilder på Worf från TNG

Bilder på Worf från DS9

 

Diskutera: Worf

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter