Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Deep Space Nine

Martok

Martok

Martok var en klingonsk krigare som under 2372 kommenderade den klingonska försvarsstyrkan. Han ledde försvarsstyrkan mot Cardassia, från sitt flaggskepp Negh'var, då klingonernas högsta råd misstänkte att den cardassiska regeringens Detapa råd kontrollerades av Dominionagenter. Denna attack misslyckades då Sisko ombord på USS Defiant lyckades rädda Detapa rådet. Martok vände då sina styrkor i en attack mot Deep Space 9. Gowron valde senare att avbryta attacken för att rädda det klingonska imperiet. (The Way of the Warrior)

Vad ingen då visste var att när Martok jagade sabelbjörn vid "Kangs Summit" så tillfångatogs han av Dominionagenter. (In Purgatory's Shadow) Han ersattes av en formskiftande changeling och ingen misstänkte bytet. Under en introduktionsceremoni till Bat'leth ordern i början på 2373 så upptäckte Sisko, Odo, O'Brien och Worf, som hade infiltrerat ceremonin, att Martok var en changeling. Han dödades av flera klingoner som var med vid ceremonin. (Apocalypse Rising)

Den riktiga Martok hade fängslats i ett Dominioninterneringsläger i gammakvadranten. (In Purgatory's Shadow) Med hjälp av Worf och Garak så lyckades han dock under 2373 fly från lägret.

 

När han återvände till Deep Space 9 så fick han ta kommandot över den klingonska styrka som hade placerats där. (By Inferno's Light)

I slutet av 2373 så fick general Martok kommandot över IKS Rotarran av klingonernas högsta råd. Han fick i uppdrag att rädda besättningen på IKS B'Moth. Worf och Jadzia Dax följde med Martok på uppdraget, Worf som förste officer och Jadzia som vetenskapsofficer. När skeppet var på väg till IKS B'Moth senaste kända koordinater så var de tvungna att ändra kurs för att inte stöta på jem'hadarerna. Martoks ovilja att gå i strid gjorde besättningen bara mer missnöjd.

Rotarran hittade senare B'Moth, men skeppet fanns 500 000 kellicams innanför cardassiansk territorium. Martok hade fått order om att inte åka in på cardassianskt territorium och ville inte åka över gränsen för att rädda en besättning som kanske inte levde. Detta beslut gjorde Rotarrans besättning ännu mer missnöjd och ledde nästan till myteri. Kort därefter så dök ett jem'hadariskt skepp upp och Rotarran besegrade det triumferande. Efter detta så lyckades Rotarran rädda 35 överlevande från B'Moth. (Soldiers of the Empire)

Martok accepterade Worfs son, Alexander Rozhenko, in i Martoks hus då han redan hade gett den äran till Worf. (Sons and Daughters)

 

På stjärndatum 51247.5 befordrades han till överbefälhavare av den nionde flottan, som var stationerad vid Deep Space 9 för att försvara den sektorn mot Dominion och cardassiska styrkor. Martok gillande inte sin nya position då det var alldeles för mycket pappersarbete och byråkrati. (You Are Cordially Invited..., Once More Unto the Breach)

Martok ledde den klingonska delen av den allierade styrkan som tog Chin'toka-systemet från Dominion kontroll under 2374. (Tears of the Prophets)

 

Martok blev väldigt populär för sina hjälteslika segrar mot Dominionstyrkor. Han blir så populär att kansler Gowron blir rädd för att Martok ska kunna bli en så stor rival att han tar över ledarskapet i det högsta rådet. Gowron tog över kommandot av flottan och skickade Martok på flera dåraktiga uppdrag som gjorde att Martok fick flera nederlag. Martok visste att Gowron skickade honom på dessa uppdrag för att misskreditera honom, men han ville inte konfrontera Gowron. Worf tog då saken i egna händer och anklagade Gowron för att vara feg och att slösa med dyrbara resurser. I det slagsmål som skedde efter det så dödades Gowron av Worf. Då Worf hade dödat den nuvarande kanslern så skulle han själv bli kansler, men han utnämnde istället Martok till positionen. (Tacking Into the Wind)

 

Efter att kriget var över så återvände Martok till Qo'noS för att leda imperiet. (What You Leave Behind)

 

 

Konfederationens tidslinje

I konfederationens tidslinje besegrades och dödades han av Picard i väpnad kamp efter att ett biotillverkat virus decimerat Qo'noS. (Penance)

Text markerad med denna färg är ej kanon

Rank: General : Överbefälhavare (2374) : Kansler (2375)

Maka: Sirella

 

Spelas av: J G Hertzler

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter