Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Strange New Worlds

Varning! Denna sida kan innehålla spoilers.

Spock

Spock är son till lärarinnan Amanda Grayson och diplomaten Sarek.

 

Hans blandade härkomst har gjort att han under hela livet plågats mellan logik och känsla, vulcan eller människa. Han skämdes för att han trodde att han inte var "vulcansk" nog i sin faders ögon (Journey to Babel, Star Trek V: Final frontier) . Dessa mentala spörsmål som plågat honom kom till sitt slut när Spock mentalt sammansmält med en levande maskin vid namn V'Ger år 2271 och senare när han avled och föddes igen 2286. (Star Trek II: Wrath of Khan)

 

Spock växte upp på Vulcan och hade som liten ett husdjur som kallas Sehlat. Det är ett björnliknande djur med klor och huggtänder. Att låta ett barn ha ett sådant husdjur förefaller för en människa helt befängt men hör till vanligheterna på Vulcan. Han var inte ett ensamt barn i familjen utan hade en äldre bror vid namn Sybok (Star Trek V: The Final Frontier). Dock skildes deras vägar åt under deras uppväxt eftersom Sybok vägrade att följa Suraks lära om logik. Han lämnade Vulcan för att söka Sha Ka Ree, den vulcanska motsvarigheten till det kristna himmelriket. År 2292 återförenades bröderna igen men Sybok avled under ett möte med en varelse i galaxens centrum (Star Trek V: The Final Frontier). Spock hade även en fostersyster vid namn Michael Burnham (Brother).

 

När Spock nått 7 års ålder ingick han ett telepatiskt band med en vulcansk flicka vid namn T'Pring. Deras telepatiska band skulle dra dem samman när tiden var mogen, vart sjunde år under Pon Farr. Ett tillstånd som drabbar vulcanska män och tvingar dem att försöka para sig eller om det inte är möjligt, avlida. År 2267 visade det sig dock att T'Pring valt en man vid namn Stonn istället för Spock. Det var det året han skulle gift sig med T'Pring men han återvände till USS Enterprise utan maka (Amok Time) . Det skulle gå lång tid tills han gifte sig men när han gjorde det var ingen mindre än en ung Jean-Luc Picard med och bevittnade bröllopet. (Sarek)

 

När Spock var ung valde han att gå med i stjärnflottan istället för att gå med i den vulcanska vetenskapsakademien. Detta gjorde hans far Sarek mycket besviken och en 18 år lång spricka bildades mellan dem (Journey to Babel) . Han var i och med sitt val den förste vulcanen som någonsin tagit värvning i stjärnflottan och han tjänstgjorde under två olika kaptener på USS Enterprise, både kommendör Christopher Pike och James T Kirk.

 

Redan i ung ålder upptäckte han Röda ängeln, långt innan Federationen fick kontakt med arten. År 2257, vid vuxen ålder, fick han ett mentalt sammanbrott och rymde från det sjukhus han själv hade lagt in sig på. (Light and Shadows)

 

Efter femårs-uppdraget under kommendör Kirk bestämde sig Spock att återvända till Vulcan för att försöka uppnå Kolinahr, den perfekta logiken. Han misslyckades dock med sitt slutprov på grund av de känslor som maskinvarelsen V'Ger rört upp inom honom under året 2271. (Star Trek: The Motion Picture) Efter mötet med V'Ger gick han åter med i stjärnflottan och blev då kommendör över USS Enterprise när det skeppet blev ett av akademiens övningsskepp.

 

År 2285 offrade Spock sig själv för att rädda USS Enterprise. Han reparerade en trasig plasmaledning vilket gjorde att skeppet hade möjlighet att undkomma detonationen av en apparat känd som projekt Genesis (hemligstämplat). Han avled som följd av reparationen och begravdes på den nyformade Genesisplaneten. Hans kropp regenererades dock av de krafter som genesisexperimentet släppt loss och hans Katra (den vulcanska motsvarigheten till levande själ) fanns inuti Dr. McCoys sinne efter en kort sinnessammansmältning innan Spock avled. Hans kropp och själ sammanförenades genom Fal Tor Pan (en urgammal religiös ritual) när Kirk och hans närmaste besättning hämtat Spocks kropp från genesisplaneten och fört den till Vulcan. (Star Trek II: The Wrath of Khan, Star Trek III: The Search for Spock)

 

Under hans senare levnadsår var han mer diplomat än vetenskapsman och var ansvarig för de diplomatiska förbindelser Federationen hade med det klingonska imperiet under dess ekonomiska kris under året 2293. De efterföljande årtiondena spenderade han som civil och det var inte förrän året 2368 som han på eget bevåg åkte till Romulus för att försöka att ytterligare ena de vulcanska och romulanska folken. (Unification, del I & del II)

 

Spock hade ett livslångt intresse för konst, musik, litteratur och poesi från en mängd olika världar men kanske i synnerhet alster från Jorden. Han spelade ofta tredimensionellt schack och spelade olika vulcanska instrument som luta och harpa.

 

2380-talet

År 2382 blir Spock, som ambassadör för Federationen, laglig invånare i Romulus, med nästintill samma rättigheter som en romulan. Han allierade sig med Nero när Spock inte lyckades övertyga den romulanska senaten om allvaret i hotet från den kommande supernovan i Hobussystemet. De lyckas inte heller övertyga den vulcanska senaten om att hjälpa dem, trots vulcanernas teknologiska möjligheter, och Romulus med flera planeter förstörs när supernovan kort därefter är ett faktum. Nu när Federationen istället är i fara beslutar sig vulcanerna för att hjälpa till och Spock åtar sig att ombord prototypskeppet Jellyfish ta sig till supernovans kärna för att avlossa det ultimata vapnet - skapandet av ett svart hål med hjälp av röd materia utvunnen ur decalitium. (Star Trek: Countdown)

 

 

 

2258 och framåt

I ett försök att stoppa Nero följer Spock med Jellyfish efter Nero och hans superskepp och hamnar då i år 2259 (Star Trek: Countdown). Han tillfångatas av Nero som sedan använder resurserna ombord Jellyfish att förstöra planeten Vulcan (Star Trek). Efter att Nero stoppats tog Spock på sig ansvaret att hitta en ny planet där vulcanerna kunde leva och något år senare hade arbetet med att bosätta sig på en planet, kallad Nya Vulcan, påbörjats. (Star Trek Into Darkness)

Informationen om denna karaktär kommer från två eller flera serier och/eller filmer.
Text markerad med denna färg är ej kanon

Rank: Fänrik (2253) : Örlogskapten (ca 2265) : Kommendörkapten (2267) : Kommendör (2277) : Federationens ambassadör (2370-talet och fortfarande år 2387)

Befattning: Försteofficer ombord USS Enterprise

 

Födelseår: 2230

Föräldrar: Amanda Grayson och ambassadör Sarek

Syskon: Halvbrodern Sybok

 

Citat:

"I object to intellect without discipline; I object to power without constructive purpose." (The squire of Gothos)

 

 

Se även: Spock (alternativ verklighet)

 

Spelas av:

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter