Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Voyager

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (1452-1519) var ett italienskt mångsidigt geni som anses som den sanna formen av en "renässansman" och han uppvisade stor kunskap inom ett stort antal studieområden, både inom bl.a. konst, arkitektur och anatomi. Han är mest känd för sina målningar, som till exempel Mona Lisa och Nattvarden, men han är också en erkänd vetenskapsman, ingenjör och uppfinnare.

 

Bland de historiska personprofilerna ombord på USS Voyager fanns även Leonardo da Vinci och Doktorn studerade honom för att försöka utöka sina personlighetssubrutiner. Faktum är att Doktorn ansåg sig själv som expert på Alfakvadrantens stora konstnärer, inte minst Leonardo da Vinci. (Darkling)

 

Kapten Janeway hade för vana att besöka Leonardo på holodäck och det blev en fristad för henne under stressiga tider. Bland annat försökte dom flyga ett glidflygplan Leonardo konstruerat men flygturen slutade i katastrof då planet störtade i en flod. Efter det lämnade Leonardo många av sina verk oavslutade.

 

Voyager attackeras av rymdpirater under ledning av Tau som med hjälp av högenergitransportörer stjäl en hel del teknisk utrustning, bland annat skeppets huvudterminal. Leonardo da Vincis program blev också stulet och Tau nyttjade Leonardo till att utveckla vapen som sedan såldes till högstbjudande.

Voyagers besättning lyckades lokalisera energistrukturen från den stulna utrustningen till en planet vars norra del hyste en stor samlingsplats för handel. Janeway och Tuvok strålade, förklädda till handelsmän ner till handelsplatsen och träffade på Leonardo som var övertygad om att han var i Amerika och att Tau var prins där. Han njöt av sina äventyr och alla de uppfinningar han utvecklade men gick till slut med på att återvända till Europa eftersom Janeway behövde hans hjälp som rådgivare. Tau fångade Janeway men Leonardo lyckades frita henne och tillsammans flydde de med Leonardos glidflygplan och när de kommit  tillräckligt långt upp i luften strålades de tillbaka till Voyager. (Scorpion, del I, The Raven, Concerning Flight)

 

Kathryn Janeway har en kopia av Leonardo da Vincis berömda självporträtt i röd krita i befälsrummet ombord på USS Voyager.

Text markerad med denna färg är ej kanon

 

Spelas av: John Rhys-Davies

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter