Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Voyager

Doktorn

Doktorn

Doktorn, även kallad EMH (Emergency medical hologram), är en holografisk figur skapad av stjärnflottans programmerare.

När skeppets ursprungliga läkare och all medicinsk personal dödades i Caretakerns "displacment wave", blev Doktorn av nödvändighet den permanenta läkaren ombord USS Voyager, först assisterad av Kes och sedan av Tom Paris.

 

Det första doktorn säger när han aktiveras är "Please, state the nature of the medical emergency"; detta ändrades så att doktorn kunde välja ett eget, men doktorn föredrog den gamla öppningsfrasen framför att skapa en egen. Initiering av programmet är automatiskt vid högsta beredskap. Vid kris har doktorn för säkerhets skull ett eget kraftnät som är separerat från holodäcksystemet.

 

Under ett uppdrag, då Voyager och dess besättning skickas tillbaka till Jorden år 1996, får doktorn av Henry Starling en apparat som kallas för "mobil holografisk sändare". Denna apparat är teknologi från 2800-talet och gör så att doktorn inte längre är fast i sjukhytten eller hologramdäcken. Han kan nu röra sig fritt i och utanför skeppet.

 

Efter Voyagers återkomst till Jorden blev Doktorn rådgivare till en s.k. tänke-tank (eng. think-tank) med syfte att hjälpa Federationsrådet. Han tjänar där tillsammans med Seven of Nine. Han fortsätter att skriva holonoveller, bl.a. en fortsättning till "Fotoner är fria" (eng. "Photons are free") kallad "Fotoner, kräv rättvisa" (eng. "Photons, claim justice"). (Old Wounds, m.fl.)

 

I en alternativ tidslinje gifte sig Doktorn med en kvinna vid namn Lana år 2404. Namnet fick de från hennes farfar. (Endgame)

Text markerad med denna färg är ej kanon

Filnamn: Emergency Medical Hologram AK-1 (EMH)

Befattning: Chefsläkare ombord Voyager (2371-2378), civil rådgivare (2379-)

 

Aktiveringsdatum: SD 48308.2. (2371)

Återinitieringsdatum: SD 50252 (2373)

Programmets ursprung: Holoprogrammeringscentrat ombord Jupiterstationen

Programmerare: doktor Lewis Zimmerman vid stjärnflottan

Programmet: Taget från 3,000 kulturer och 47 specifika kirurger

Tjänsterum: Angränsande till sjukhytten på däck 5

 

Spelas av: Robert Picardo

 

Bilder på "Doktorn" EMH

 

Diskutera: Doktorns namn

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter