Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Universalöversättare

Kategori: Handburen
Serie(r): TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Universalöversättaren översätter utomjordiska språk till användarens egna språk.

2150-talet
Universalöversättaren uppfanns före år 2151. Denna tidiga version kunde endast användas för kommunikation mellan två skepp och det tog oftast flera sekunder att översätta. När man skulle prata direkt med en annan art eller läsa text så var man tvungen att ha med sig en egen tolk, som tex Hoshi Sato på Enterprise NX-01. (ENT: Broken Bow)

2200-talet
Vid denna tid så hade universalöversättaren blivit betydligt mindre och kunde nu bäras i handen. Kommendör Kirk använde en för att kommunicera med en utomjording i Gamma Canaris-systemet. (TOS: Metamorphis)

2300-talet
Under 2300-talet så hade teknologin utvecklats ännu mer. Nu var universalöversättaren så liten att den kunde integreras i stjärnflottepersonalens kombrickor.
Text markerad med denna färg är ej kanon
En vetenskaplig kommentar

De flesta av oss har säkert kommit i kontakt med diverse översättare på nätet. I handeln finns både sofistikerad mjukvara och hårdvara för översättningar mellan ibland ett flertal språk.

En av de mer lovande modellerna - som i mycket liknar Star Treks egen universella talöversättare - är VoxTec Phraselator P2. Apparaten har ungefär samma mått som en stor tändsticksask och väger under ett halvt kilo. Den kan översätta från ett otal talade språk till engelska och omvänt. Ursprungligen utvecklades Phraselator av det militära forskningsinstitutet DARPA, men produkten har vidareutvecklats och används nu även av den amerikanska polisen och andra krisverksamheter (ambulansväsendet, brandförsvaret, etc.). Tanken är att den skall förbättra kommunikationen med människor som talar andra språk än engelska, och därmed ibland kan ha en avgörande betydelse för att rädda liv.Nyheter: 080505

Nyheter: 090701

Nyheter: 100302
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter