Gå till innehåll

Rapport: Viacom och CBS överväger att återförenas


Nyhet

Rekommenderade inlägg

cbs-viacom-montage_180114.jpg

I mer än 10 år har Star Trek-franchisen varit uppdelad mellan två olika parter. Nu tyder en ny rapport på att mediajättarna kan vara på väg in i fusionsupphandlingar, men vägen dit kan bli lång.

 

Finner du felet i bilden ovan? Nej, jag syftar inte på att skuggorna och ljuseffekterna inte stämmer överens. Nej, inte de olika kornupplösningarna heller. Och nej, jag pratar inte om greenscreen-artefakten i kanterna...

Men det är inte mina begränsade bildredigeringsförmågor som jag syftar på, utan på det faktum att kommendör Kirk - spelad av Chris Pine - verkar ha tagit sig ombord stjärnskeppet Enterprise, iförd sin överlevnadsuniform från Star Trek Beyond. Ett sådant möte skulle resor i tiden, mellan olika universa och - svårast av allt - genom upphandlingar om licensrättigheter.

 

När CBS år 2005 skiljde sig från Viacom delades rättigheterna till Star Trek i två delar: Viacom Corporation behöll filmrättigheterna (under förvaltning av dotterbolaget Paramount Pictures) medan CBS Corporation behöll rätten att producera TV-serier, böcker, accessoarer och dylikt. Bolagen har ofta samarbetat för att främja sina gemensamma intressen, men ibland uppstår fortfarande frågor om vem som får göra vad, vilket kan leda till att projekt läggs ner för att undvika kostsamma överläggningar.

 

Nu eftersträvar CBS Corporations vice-ordförande Shari Redstone en fusion mellan de två bolagen, enligt uppgifter som The Wrap har tagit del av. Enligt rapporten anser Redstone att CBS inte är stora nog på egen hand för att konkurrera på dagens mediemarknad; CBS storsatsar just nu på streamingtjänsten CBS All Access, men med deras begränsade utbud av filmer och TV-serier är det svårt att konkurrera med giganter såsom Netflix och Amazon. En fusion med Viacom skulle ge dem möjlighet att kombinera sin nuvarande katalog med material från bland annat barnprogram från Nickelodeon, populära humorprogram från Comedy Central och filmer från Paramount Pictures.

 

sumner-och-shari-redstone_180114.jpg

Sumner och Shari Redstone, som äger 80% respektive 20% av National Amusements, Inc.

 

Shari Redstone är dotter till Sumner Redstone, och tillsammans äger de paraplybolaget National Amusements, som äger en beslutsmässig andel av både Viacom och CBS. Om de två familjemedlemmarna är eniga i sin åsikt att bolagen bör återförenas har de således sannolikt makten att driva igenom ett sådant beslut, men det betyder inte att det lär bli ett snabbt eller enkelt beslut; att slå samman två stora företag är en komplicerad process, både juridiskt och logistiskt, och om den genomförs på fel sätt kan det bli väldigt kostsamt för alla involverade.

 

Varken CBS eller Viacom har gett någon officiell kommentar om uppgifterna, men likväl har aktier i bägge företagen stigit i värde: CBS Corporations aktier ökade med 1,85% i fredags, medan Viacom Corporations aktier ökade med nästan 10%.

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...