Gå till innehåll

Rymduppdrag under 2013


Nyhet

Rekommenderade inlägg

Föregående år har varit ett framgångsrikt år inom rymdfarten, och det här året verkar inte bli sämre.

 

Här tittar vi på sex mer betydelsefulla uppdrag för 2013:

 

1) Ballistiska testflygningar: Flera rymdflygningar av privata företag planeras att ske under 2013. Virgin Galactic med SpaceShipTwo beräknas nå upp i rymden under det här året, och XCOR Aerospace planerar att testa sin Lynx-farkost senare under året.

 

2) Första flygningen med Cygnus: BildDet privata företaget Orbital Sciences Corp. är ett av två företag (det andra är SpaceX) som har kontrakt med Nasa om att transportera last till ISS. I februari ska företaget sända upp raketen Antares med den automatiserade rymdfarkosten Cygnus (se bilden).

 

3) SpaceX flygningar med Dragon: SpaceX kommer att fortsätta med sina lyckade turer till ISS med två nya planerade lastleveranser under mars och september. Senare är det tänkt att vissa flygningar kommer att bli bemannade.

 

4) Flera leveranser av besättningar och last till ISS: Under året sker tre rymdfärder till ISS ombord på det ryska rymdskeppet Soyuz TMA-M. Flera fraktskepp kommer att leverera last och förnödenheter till besättningen ombord, däribland europeiska ATV, ryska Progress och japanska HTV.

 

5) Kina dockar återigen med sin rymdstation Tiangong 1: Kina siktar på att ha en komplett rymdstation inom ett par år. Som ett led i detta skickas rymdskeppet Shenzhou 10 med tre astronauter (varav en kvinna) upp till rymdstationen i år.

 

6) Flera obemannade satelliter och rymdfarkoster skickas upp från jorden under året: Den indisk/franska satelliten SARAL/AltiKa ska studera havsnivåerna. Kanadensiska Cassiope skickas upp med SpaceX Falcon 9-raket, och ska undersöka hur solstormarna växelverkar med laddade partiklar i jordens jonosfär. ESA:s satellit SWARM ska studera hur jordens magnetfält förändras över tiden. Nasa:s satellit Iris ska analysera energiflödet i vår sols atmosfär och heliosfär. Nasa:s Ladee ska gå in i en kretsbana runt månen för att studera dess atmosfär och markyta. Nasa:s Mars Maven når den röda planeten 2014 och går in i en kretsbana runt planeten.

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Nyhet
Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...