Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv - December, 2017

Star Trek Continues avslutas, ger ut hela serien på digitalt DVD/Blu-Ray-format

Av loghaD , skriven 17-12-31, kl: 21:36
Kategori(er): Filmer (av trekkers)

Året går stadigt mot sitt slut, och med det ber vi även farväl till en av Star Treks mest hyllade fanserier. Star Trek Continues överraskade många med sina höga produktionsvärden när det första avsnittet kom ut år 2013, och med proffsigt producerade avsnitt och påtagliga kärlek till originalserien blev det snabbt en favorit bland fanfilmsentusiaster, och uppskattades även av en del trekkies som tidigare inte hade brytt sig om fanproduktioner.

 

Sedan dess har det blivit totalt 11 avsnitt, varav vissa har varit helt fristående medan andra har anknutit direkt till något klassiskt TOS-avsnitt (exempelvis avsnittet Fairest of Them All, där handlingen liksom titeln tar vid precis där Mirror, Mirror slutade). I sann Star Trek-anda har serien även försökt skildra samtidsfrågor med hjälp av futuristiska analogier, och under seriens lopp har vi bland annat fått ta del av berättelser med anspelningar till människohandel, positiv särbehandling och flyktingpolitik.

 

fairest-of-them-all-mirror-mirror-jamforelse_171231.jpg

Fairest of Them All är en direkt uppföljare till det klassiska avsnittet Mirror, Mirror.

 

Ingenting vara dock för evigt, och det är inte minst sant för fanserier, som med sina långa produktionscykler och volontärbaserade arbetslag ofta faller på att någon i produktionen flyttar, får mindre fritid eller helt enkelt tappar intresset. I Star Trek Continues påskyndades dock nedläggningen sannolikt av CBS/Paramounts nya riktlinjer för fanfilmer, som gjorde det omöjligt för serien att fortsätta som förut, bland annat på grund av begränsningar av fanproduktioners längd och finansiering.

 

En annan begränsning som sattes av riktlinjerna var ett förbud mot att ha med skådespelare eller medverkande som tidigare hade varit anställda av några officiella Star Trek-produktioner. Star Trek Continues har haft sådana gästskådespelare ända sedan första avsnittet, då Michael Forest återvände i sin roll som Apollo, Marina Sirtis gjorde rösten till skeppsdatorn och Doug Drexler spelade en holografisk cowboy. Bland de återkommande skådespelarna fann vi även Chris Doohan som Scotty, Larry Nemecek som Bones och Kipleigh Brown som Barbara Smith.

 

Ibland lyckades serien till och med gå händelserna i förväg: År 2014 spelade Fiona Vroom den orionska slavflickan Lolani i ett avsnitt med samma namn, och år 2016 spelade hon en orionsk kvinna i Star Trek Beyond. Tidigare i år upprepade de fenomenet genom att visa oss Rekha Sharma i rollen som Avi Samara i Still Treads the Shadow, ett halvår innan vi fick se henne som kommendörkapten Landry i Star Trek: Discovery.

 

rekha-sharma-continues-discovery_171122.jpg

Innan hon fick rollen som Ellen Landry i Star Trek: Discovery gästskådespelade Rekha Sharma i Star Trek Continues.

 

Trots detta tog seriens skapare de nya riktlinjerna med ro, och meddelade att de planerade att lägga ner serien i enlighet med dem, men först ville de ge fanserien ett ordentligt avslut. Detta gjorde de i form av en säsongsavslutning i två delar, kallad To Boldly Go, där besättningen reflekterar över det femåriga uppdragets slut under en resa tillbaka dit det började.

 

Hela serien finns nu tillgänglig för nedladdning på digitalt DVD/Blu-Ray-format (med tillhörande box art) för den som vill ha ett fysiskt exemplar till sin samling.

Nu kan du spela Star Trek: Bridge Crew utan VR-glasögon

Av loghaD , skriven 17-12-29, kl: 15:43
Kategori(er): Quarks: Spel

image_171229.png

I juni släpptes Star Trek: Bridge Crew till virtual reality-konsolerna Oculus Rift, HTC Vive och PlayStation VR. Nu har spelet släppts även för oss utan VR-glasögon, men frågan är om spelet kan hålla huvudet högt utan dem.

 

Star Trek: Bridge Crew är en kooperativ stjärnskeppssimulator där upp till fyra spelare kan samarbeta för att utforska det ultimata gränslandet. Spelet erbjuder en helomslutande virtuell miljö, röstkommunikation och även spårning av spelares hand- och huvudrörelser, vilket har gjort den sociala interaktionen till ett av spelets mest hyllade inslag och bidrog till ett allmänt positivt mottagande från recensenter.

 

VR-konsolmarknaden är dock fortfarande ganska begränsad, både vad gäller konsolernas tillgänglighet och utbudet av bra spel, vilket i sin tur leder till ett underskott av spelare, vilket i sin tur minskar incitamentet för att göra någonting åt problemet. Skapare har länge kämpat för att övervinna denna onda cykel av bristande tillgång och bristande efterfråga, men trots många framgångar återstår faktumet att många som vill prova på Star Trek: Bridge Crew inte har utrustningen att göra det.

 

För att råda bot på detta släppte Ubisoft nyligen en ny patch som gör det möjligt att spela spelet på en vanlig skärm, både till PC och till PlayStation 4. Patchen introducerar även stöd för Microsoft Mixed Reality, samt ett antal grafiska uppdateringar som är anpassade för VR-lösa spelare och VR-spelare med hög datorprestanda.

 

 

Jag har själv provat på PC-versionen (tillgänglig via Steam), och kan intyga att det fungerar. Jag har bara spelat ett par korta ronder än så länge, och fann upplevelsen rolig men något oimponerande. Att styra skeppet med mus och tangentbord känns lite slött och klumpigt, och röstkommandon verkar inte fungera för tillfället. Dessutom känner man av att spelet var till för att spelas med 3D-glasögon, och det kan vara lite svårt att få en ordentlig överblick på kommandobryggan på en vanlig skärm.

 

Jag bör dock påpeka att jag hittills bara har spelat i enspelarläget, vilket kanske inte är spelets starkaste kort. I enspelarläget övergår fördelningen av arbetssysslor från att vara ett inlevelserikt samspel till att skapa en massa merarbete, och kräver ofta bokstavligen att spelaren sitter på flera stolar. För att underlätta det här problemet finns ett antal kortkommandon som minskar behovet av detaljstyrning, men därmed försvinner också en del av tjusningen med spelet.

 

Med så många knappar och skärmar att hålla reda på hjälper det att använda bägge händerna, vilket tyvärr kan vara svårt utan en VR-konsol.

 

En del av dessa problem kan säkert lösas eller lindras med hjälp av framtida uppdateringar baserade på spelares upplevelser, men kontentan är kanske att om du planerar att spela på egen hand och utan en VR-konsol så går du miste om två av spelets stora lockelser.

Om du trots detta känner dig ivrig att se USS Aegis' kommandobrygga med egna ögon så kan jag tipsa om att spelet just nu är rabatterat både på Steam och på PlayStation Network. Dessa reor är dock ganska vanligt förekommande, så om plånboken svider efter julhandeln så behöver du inte fatta några förhastade beslut.

 

Om du vill vänta och se vad andra har att säga om upplevelsen så kan du kanske stilla begäret med hjälp av det äldre spelet Star Trek: Bridge Commander, som är utformat just för ensamma spelare med vanliga datorer. Spelet kommer från 2002, men har många spelarskapade modifikationer som förbättrar allt från grafiken till utbudet av skepp. Personligen kan jag rekommendera modifikationen Kobayashi Maru, som senast uppdaterades år 2011.

Dessvärre finns Bridge Commander inte tillgängligt via digitala spelbutiker, utan man får ge sig ut och leta efter ett begagnat exemplar.

Deadline: Mark L Smith skriver manus till Tarantinos Star Trek-film

Av loghaD , skriven 17-12-29, kl: 02:37
Kategori(er): Filmer: 14

smith-star-trek-xiv_171229.jpg

En producent, en manusförfattare och en regissör. Är det dessa tre som styr över Star Trek XIV?

 

Det har nu gått snart en månad sedan uppgifter avslöjades om att Quentin Tarantino hade pitchat en synopsis om en Star Trek-film till Paramount. Tanken är att Tarantino själv ska regissera filmen, men till skillnad från de flesta av hans tidigare verk planerar han inte att skriva manuset själv.

 

Vi har tidigare fått veta att Tarantino och Paramount hade intervjuat flera potentiella manusförfattare, och att Mark L Smith var förhandstippad att få jobbet. Nu verkar det som att den tippningen stämde, enligt uppgifter som Deadline har tagit del av.

 

Smith är en relativ nykomling i filmbranschen: Hans första film kom ut 2006, och IMDb listar bara sex avslutade filmprojekt som manusförfattare. De flesta av dessa har varit lågbudgetfilmer med varierande framgång bland kritiker, men den sjätte filmen var ingen mindre än den trefaldigt oscarsbelönta The Revenant.

På senare tid har Smith även skrivit manus till andravärldskrigsfilmen Overlord, som just nu är i postproduktionsfasen och beräknas ha premiär i oktober 2018. Filmen produceras av Bad Robot och Paramount Pictures, och sannolikt är det på grund av detta som Smith lyckades få en fot innanför dörren.

 

 

Paramount har fortfarande inte bekräftat dessa uppgifter, eller att de har något samarbete med Tarantino över huvud taget, men det ser mer sannolikt ut för varje dag som går. John Cho uppger att han är medveten om ryktena, men att han inte har hört någonting officiellt. Även Patrick Stewart har uppmärksammat ryktena, och säger att han vore villig att återvända i rollen som Jean-Luc Picard om Tarantino regisserar, då han är en stor beundrare av filmskaparens tidigare verk.

God Jul & Gott nytt år

Av Jocke , skriven 17-12-24, kl: 04:29
Kategori(er): Databasen & forumet

god-jul-2017_171224.jpg

Redaktionen önskar alla en god jul & ett gott nytt år

Svensk kanal sänder The Orville

Av Pjotr'k , skriven 17-12-08, kl: 21:22
Kategori(er): Övrigt: SF

img-allshows-theorville-v2-1-_171208.jpgThe Orville, en science fiction-serie med tydliga drag av Star Trek, men med mer humor, har gjort stor succé i USA på Fox Channel. Nu kommer den på den svenska motsvarigheten Fox Sverige! Med start någon gång i januari får vi se det första avsnittet , enligt vad Fox själva avslöjat - håll utkik efter exakt datum när januari närmar sig!

Deadline: Tarantinos eventuella Star Trek-film kan få 17-årsgräns i USA

Av loghaD , skriven 17-12-08, kl: 04:46
Kategori(er): Filmer: 14

Nyheten att Quentin Tarantino kanske kommer att regissera nästa Star Trek-film har knappt hunnit sjunka in, men det verkar allt troligare att det kommer att bli av. Enligt nya uppgifter som Deadline har tagit del av har regissören suttit i långa möten med tre manusförfattarkandidater: Mark L. Smith, Lindsey Beer och Drew Pearce. Än så länge verkar Smith - som skrev manuset till The Revenant - vara förhandstippad för uppdraget.

 

Vanligtvis skriver Tarantino sina egna filmmanus, men i det här fallet verkar han alltså bara stå för synopsisen och eventuellt regin. Således lär den här filmen skilja sig rätt mycket från tidigare Tarantino-filmer, men hans medverkan torde göras känd på minst ett sätt: Filmskaparen har tydligen satt som krav att filmen ska få en "R-rating", vilket vill säga att biografer i USA avråds från att låta barn under 17 se filmen utan vuxet sällskap.

 

I Sverige brukar åldersgränser för filmer sättas något lägre än i USA, och på SF Bio kan filmer som mest få en 15-årsgräns, vilket innebär att filmen är förbjuden för barn under 11 år och att barn mellan 11 och 15 års ålder enbart får se filmen i vuxens sällskap.

 

 

Tidigare Star Trek-filmer har fått någon av de lägre rubriceringarna PG eller PG-13, vilket inte innebär någon direkt åldersbegränsning men tillråder föräldrars uppsikt. Filmstudior siktar ofta på dessa lägre rubriceringar för att maximera den potentiella publiken, men samtidigt har sentida storsäljare såsom Deadpool och Logan visat att R-rubricerade filmer kan var precis lika lukrativa.

 

Om Paramount går med att göra en R-rubricerad Star Trek-film så kan vara ett tecken på att de vill locka en ny publik efter Star Trek Beyonds något besvikande biljettintäkter. Samtidigt kan det också ses som ett sätt att ge filmskaparna friare tyglar, utan att behöva oroa sig för att någon enskild scen kommer att behöva klipps därför att den annars skulle höja hela filmens rubricering.

 

Även om det skulle bli den första Star Trek-filmen med en så hög åldersgräns så är den inte helt ensam: Star Trek: Discovery  har åldersrekommendationen TV-MA i USA, vilket innebär att FCC har gjort bedömningen att serien är specifikt avsedd för en vuxen publik och kan vara olämplig för barn under 17 år.

Flera källor uppger att Paramount överväger Star Trek-filmpitch av Quentin Tarantino

Av loghaD , skriven 17-12-05, kl: 03:44
Kategori(er): Filmer: 14

Quentin Tarantino har vunnit två Oscars-priser, och nominerats för ytterligare tre.

 

Det har länge varit tyst om Star Trek XIV, den tänkta uppföljaren till Star Trek Beyond. I juli förra året gav Paramount ut ett pressmeddelande där de uppgav att författarduon J.D. Payne och och Patrick McKay redan jobbade på manuset till den fjärde filmen i Kelvin-tidslinjen, och att Thor-skådespelaren Chris Hemsworth skulle återvända i rollen som George Kirk. Tidigare i år beskrev Viacom Star Trek som "en hörnpelare" i sin filmorganisation, men i övrigt har vi sett väldigt få konkreta livstecken som skulle kunna tyda på att produktionen kommer att leda någon vart.

 

Många har undrat om det verkligen är möjligt för reboot-filmerna att samexistera med Star Trek: Discovery, eller om det skulle bli för förvirrande att ha två parallella Star Trek-produktioner, som utspelar sig i två olika universa och skapas av två olika produktionsföretag. Nu har det dock skett en ganska stor utveckling som skulle kunna tyda på att vi kommer att få en ny film ombord stjärnskeppet USS Enterprise:

 

Deadline och The Hollywood Reporter rapporterar att Paramount just nu sätter ihop en skrivargrupp som ska utvärdera och vidareutveckla en Star Trek-filmpitch av ingen mindre än Quentin Tarantino, känd för sådana filmer som Pulp Fiction, Inglourious Basterds och Django Unchained. Av uppgifterna framgår även att Tarantino överväger att regissera filmen, medan JJ Abrams är tänkt att återvända som producent.

 

Paramount har inte bekräftat uppgifterna, men The Hollywood Reporter uppger sig ha "bekräftat" storyn medan Deadline citerar "källor". Både är tillförlitliga nöjessidor som vi har förlitat oss på tidigare, men uppgifterna bör fortfarande tas med en nypa salt. Det är ännu oklart om en eventuell film skulle ersätta den tidigare synopsisen för Star Trek XIV eller om den skulle tjäna som en uppföljare till densamme.

 

Tarantino brukar vanligtvis skapa fristående filmer, snarare än att ge sig in i etablerade franchiser, men han har tidigare sagt att han tycker att det vore "värt att ha ett möte" med Paramount för att diskutera möjligheten att regissera en Star Trek-film.

 

VIDEO: I en intervju från 2015 pratade Quentin Tarantino om hur han skulle vilja göra en Star Trek-film.

 

Beslutet att slå ihop den kultförklarade filmskaparen med Star Trek skulle nog dra många nya tittare, men eventuellt skulle det också bli kontroversiellt; Tarantino har i sina filmer skildrat känsliga ämnen såsom slaveri, nazism och seriemord på ett sätt som många anser vara allt annat än känsligt. Hans grova filmspråk (och grova språk i allmänhet) har resulterat i anklagelser om glorifiering av våld och rasism, medan försvarare menar att hans ovördsamhet är att betrakta som subversiv och kritisk till det han gestaltar.

 

Om filmen blir av är frågan om det blir en annorlunda typ av Tarantino-film ... eller en väldigt annorlunda Star Trek-film.

Dakota Fanning spelar en hängiven trekkie i Please Stand By

Av loghaD , skriven 17-12-05, kl: 00:52
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

För många trekkies räcker det inte att bara titta på Star Trek: Vi vill vara med och skapa det. I den kommande filmen Please Stand By spelar Dakota Fanning (I Am Sam, Världarnas Krig, Twilight-filmerna, m.m.) just ett sådant fan, som brinner för att författa egna Star Trek-manus. När en manusskrivartävling ger henne chansen att få erkännande för sina verk måste hon ta sig till Los Angeles, men för att göra det måste hon först undkomma sin personliga assistents vaksamma öga.

 

I rollerna ser vi även Star Trek-alumnen Alice Eve, som spelade Carol Marcus i Star Trek Into Darkness. Filmen har premiär i USA den 26 januari 2018; än så länge finns ingen information om när den kan komma att visas i Sverige.

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter