Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv - Januari, 2021

Lower Decks finns på Amazon Prime Video

Av Pjotr'k , skriven 21-01-31, kl: 16:46
Kategori(er): LOW / LDS - Lower Decks

Nu finns även Star Trek: Lower Decks på Prime Video, så det här är alltså första gången vi kan se den på den svenska marknaden. 

 

Nu är det bara Short Treks som inte går att se någonstans på den svenska marknaden, mer än några enstaka avsnitt som lades upp på Netflix. 

Kvinnlig ledning ombord Discovery

Av Pjotr'k , skriven 21-01-31, kl: 09:00
Kategori(er): DIS

Screenrant konstaterar att USS Discovery-A vid starten av den kommande säsongen kommer ha en befälsledning på bryggan som består av enbart kvinnor. Vi pratar alltså om de tre främsta positionerna på bryggan: Kommendör, roder och navigering. Där ser vi nu Michael Burnham, Keyla Detmer och Joann Owosekun. 

 

Det här är första gången i Star Treks historia som vi ser detta i en ledande besättning, med reguljära karaktärer. Och det mest iögonfallande är att produktionen bakom Discovery gör så här utan att göra en stor grej av det. Det är en sådan självklarhet att de inte ens tar upp det med media förrän media frågar dem.

 

Och det är väl så det skall vara - att på ett självklart och naturligt sätt se en kvinna på en viss position (som historiskt tillhört "en man"), homosexuella i flera roller, en transperson i uniform eller en ickebinär karaktär - detta är ju egentligen inget konstigt, men idén i denna omfattning har ratats av Star Trek och andra TV-produktioner tidigare. Och när produktionen bakom Discovery har med dessa karaktärer utan att sätta deras identitet i främsta fokus - då bidrar Star Trek: Discovery till Star Treks historia genom att på sitt sätt bidra med en kommentar till de sociala sammanhang och strukturer som är vår vardag och vårt samhälle 2021. 

 

Star Trek: Discovery blir bara bättre och bättre, när man ser vad som händer med serien...

Richard Arnold är död

Av Pjotr'k , skriven 21-01-27, kl: 09:48
Kategori(er): Övrigt: Personer

 

Richard Arnold i 50-årsåldern

Richard Arnold, Star Trek-arkivarie från år 1987 och framåt samt utredningskonsult till Star Trek: The Next Generation, säsong 3-4, har dött i en ålder av 66 år. Hans nära vän Michael Okuda meddelade detta igår kväll på sitt Instagramkonto

 

Han var från ung ålder anställd av Gene Roddenberry för att hålla koll så att Star Trek var konsekvent med tidigare utgivningar och hade även uppdraget att kontrollera ex romaner så att de inte avvek för mycket från den etablerade kanon. Richard Arnold var även en mycket uppskattad föreläsare på konvent runtom i hela världen. Undertecknad redaktör (Pjotr'k) mötte honom på Fedcon i Tyskland år 2013 och han var även i Norge ett par gånger, vid konventen som anordnades där på 00-talet. 

 

Reaktioner från omvärlden

Många fans är bestörta över nyheten, vilket tusentals kommentarer på sociala medier tydligt visar. Richard Arnold var en person som var uppskattad som person och som föreläsare och många är de som fått möjligheten att lyssna till honom. 

 

Thomas Dahl, mångårig norsk trekker bosatt i Sverige, berättar idag för Star Trek Databas om sina möten med Richard Arnold: 

 

"Jag har förlorat två goda Star Trek-vänner på sistone. Först Aron och nu Richard. Båda slet en hel del med hälsan så vi hade nog alla i bakhuvudet att möjligheten fanns att förlora dem båda för tidigt, men inte så här. Aron dog inte alls av sina njurproblem men en hjärtattack medan han tränade smågrabbar i fotboll. Och Richard, som alltid åt en mängd mat han absolut inte fick äta, somnade stilla in medan han sov. Richard var en genial historieberättare och kombinerat med att han inte var så bra på att hålla en hemlighet så blev det en god kombination. 😉

 

thomas_dahl_160622.jpg
Thomas Dahl

Hans historier om Roddenberry var fantastiska. Om hur han satt vid hans sjuksäng mot slutet och berättade grova vitsar (vilket Roddenberry älskade) men också hur Roddenberry gjorde det svårt för TNGs producenter att skapa konflikter i handlingen då han håll så hårt på sin vision om en positiv miljö bland alla på skeppet. Richard var ett levande Star Trek-lexikon, vilket Roddenberry värdesatte. När Richard berättade så tystnade alla av spänning. Jag blev först bekant med Richard år 2004 och bjöd hem honom till min hemstad Stavanger i Norge tillsammans med en annan av mina vänner, Mark Allen Shepherd. Där hade han roligt runt de vackra fjorderna och raggade på mina kompisar. Han besökte också Oslo lite senare tillsammans med sin vän J Paul Boehmer. Richard var som Aron väldigt rak, men också extremt social och trevlig. Vi pratade lite nu och då om allt som händer i världen och det känns overkligt och otroligt tyst att inte längre höra deras röster."

Paramount+ har bestämt en svensk premiärdag för den nya streamingtjänsten

Av Pjotr'k , skriven 21-01-26, kl: 18:48
Kategori(er): Allmänt om Star Trek: Star Trek på svensk TV

ViacomCBS, som äger den nya streamingtjänsten Paramount+, har ju premiär den 4 mars. Nu har även premiärdagen för de nordiska länderna avslöjats, och det blir bara tre veckor senare, torsdagen den 25 mars. 

 

Det har även släppts några trailers för den amerikanska lanseringen som faktiskt var lite roliga, även om de tyvärr inte sade särskilt mycket. Men visst känner vi igen både Pike och Spock. Frågan är om detta betyder att den nya serien Star Trek: Strange New Worlds kommer visas på Paramount+ enbart?

Kate Mulgrew om sitt deltagande i Star Trek: Prodigy

Av Pjotr'k , skriven 21-01-26, kl: 18:36
Kategori(er): PRO - Prodigy

Kate Mulgrew har bekräftat att hon kommer att ha en återkommande roll i den kommande serien Star Trek: Prodigy. I en Voyager-panel på Galaxy Con härom sistens sade hon att hon varit med vid ett antal avsnitt i säsong 1, men hintade även att produktionen av säsong 2 skulle påbörjas inom kort. Mulgrew repriserar sin roll som Kathryn Janeway i serien, men kommer troligen inte ha en huvudroll även om karaktären verkar bli återkommande. 

 

Star Trek: Prodigy är en serie som riktas mot en yngre publik och kommer därför börja sändas någon gång under 2021 på TV-kanalen Nickelodeon. Inget exakt datum är satt. 

Cbs All Access blir Paramount+ 4 mars

Av Aike , skriven 21-01-19, kl: 17:02
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DIS, LOW / LDS - Lower Decks, PIC

Den fjärde mars döps Cbs All Access om till Paramount+ i USA och Kanada. Under mars kommer även andra internationella lanseringsdatum att avslöjas, skriver Trekcore.com.

 

Vad detta innebär för oss svenska trekkers är ännu oklart. Discovery visas just nu på Netflix och Picard samt Lower Decks på Amazon Prime, men om de framgent kommer att flyttas till Paramount+ vet ingen ännu.

James Earl Jones har fyllt 90 år

Av Aike , skriven 21-01-19, kl: 16:25
Kategori(er): Övrigt: SF, Övrigt: Star Wars

Science-fiction-världens kanske mest kända röst James Earl Jones fyllde 90 år den 17 januari, skriver Usa Today.

Earl Jones är, som de flesta läsare redan vet, mest känd som Darth Vaders röst i Star wars.

 

Han har utöver Vader också gjort sig känd som kung Mufasa i Lejonkungen samt hade en stor biroll i komedin En Prins i New York.

Vad skulle ni vilja använda en badge från Discovery till?

Av Pjotr'k , skriven 21-01-06, kl: 15:38
Kategori(er): DIS, Övrigt: Teknik och vetenskap

Brickorna (eng. badges) som vi ser i de nya avsnitten av Star Trek: Discovery fungerar ju både som kommunikatörer, trikordrar, holopadd och personliga transportörer. För mig är det solklart att förmågan att kunna transportera sig kortare avstånd genom enbart en knapptryck är ju tveklöst en attiralj jag skulle kunna lära mig att fullkomligt älska. 

 

Men vad är er favorit med dessa brickor? Diskutera i vårt forum eller på Facebook!

Trailer för säsongsfinalen av Discovery

Av Pjotr'k , skriven 21-01-05, kl: 14:45
Kategori(er): DIS

På fredag kommer det sista avsnittet av Discoverys säsong 3. 

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter