Gå till innehåll
Nyhet

Vad krävs för att vi ska kunna bosätta oss på Mars?

Rekommenderade inlägg

Bild"Mars kan inte bara vara ett engångsuppdrag," säger Apollo 11-astronauten Edwin "Buzz" Aldrin, andre man på Månen.

 

Han är med i en grupp bestående av astronauter, forskare och rymdbyråer som tänker längre än till bara ett Marsbesök. Även om det inte blir lätt kan en permanent hållbar utpost på den röda planeten vara vår civilisations enda chans att överleva på lång sikt.

 

Det krävs förstås en hel del för att en koloni på Mars ska bli hållbar och självförsörjande. Till att börja med måste varje kolonist få en väl tilltagen boyta med plats för livsuppehållande system, stora förråd och egen odling.

 

Den kanske största utmaningen är att få till en konstant tillförsel av livsmedel. Grönsaker måste t.ex. vara motståndskraftiga mot strålning, lågt lufttryck och låg gravitation. De måste också kunna utnyttja naturligt förekommande ämnen i Mars jord, som sulfater och perklorater. Här sätter man i första hand sitt hopp till genmanipulerade grödor.

 

Nasa:s Marsexpert Richard Zurek tror att en Marskoloni bara kan klara sig själv (utan tidsbegränsning) om den kan hitta en eller flera resurser som den kan använda vid handel med Jorden. Det betyder förstås också att man måste hitta en transportlösning som inte äter upp vinsten, vilket kanske inte bli det lättaste.

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Nyhet

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×