Jump to content

Klingonerna tycks vara överallt


Nyhet
 Share

Recommended Posts

Ända sedan Deep Space Nine slutade sändas har nog många av oss upplevt att det inte finns tillräckligt många sjungande klingoner i våra liv. Nu har dock gruppen dTb Media bestämt sig för att göra någonting åt det:

 

 

dTb Media ligger även bakom musikvideon https://www.youtube.com/watch?v=shrNm-tXJgs, och den nya filmen kommer lämpligt nog att visas på årets Dragon*Con.

 

Medan vi ändå pratar om tlhIngan De' chu' ("klingonska nyheter") kan det även nämnas att den populära författaren Keith R.A. DeCandido jobbar på en ny bok, The Klingon Art of War. DeCandido har gjort sig känd bland klingonfans för sina romaner om den klingonska besättningen ombord skeppet IKS Gorkon, men hans nya bok tangerar gränsen mellan skön- och facklitteratur; av allt att döma är det en bok som inte bara handlar om Star Trek-universumet, utan som dessutom skulle kunna vara direkt hämtad från Kapten Picards privata bibliotek, med fakta och reflektioner om klingonsk kultur.

 

The Klingon Art of War blir en hårdbunden bok, men för den som föredrar någonting mjukare kommer det även att finnas gott om klingoner i IDW:s serie Star Trek: Ongoing, som hädanefter kommer att ägnas åt den nya Enterprise-besättningens femåriga uppdrag; ett uppdrag som liksom i det primära universumet lär komma att innefatta många sammandrabbningar med både klingoner och romulaner.

 

ongoing_klingon_130830.jpg

 

Klingonerna i det nya universumet ser inte riktigt ut som de gjorde i vare sig TOS eller TNG, utan istället bygger de på en ny design av Neville Page. Page har nyligen har get oss en inblick i sin skapelseprocess, och det framgår att han testade många olika idéer innan han kom fram till den som till slut fick liv på stora skärmen.

 

En som gärna vill ta på sig den fårade pannan igen är Michael Dorn, som hälsar att hans idé om en TV-serie om Captain Worf fortfarande är vid liv. Tills vidare jobbar han dock på ett nytt projekt, nämligen som skådespelare i komediserien Swallow Your Bliss, som ska finansieras delvis via crowdfunding-sidan Indiegogo. Dorn har tidigare haft otur med crowdfunding, då han försökte samla in $750 000 till sin film Through the Fire. Målet för Swallow Your Bliss är bara $75 000, men än så länge har de bara fått in drygt 20% av det.

 

Klingonerna har alltså invaderat film, musik, böcker och serietidningar, och det är väl inget konstigt med det: Det är ju därifrån de är kända! Lite mer oväntat, däremot, är att de även dyker upp i politiken:

 

J.G. Hertzler är känd bland trekkies som Martok, Urthogs son, men han är även aktiv i lokalpolitiken i hemstaden Ulysses, och han har nyligen nominerats till en plats i stadsrådet. På agendan står bland annat att fortsätta kampen mot hydraulisk spräckning (eller "fracking"); klingonerna kanske har tagit lärdom av Praxis-incidenten?

 

Det är dock inte alla som tycker att klingoner och politik hör ihop. Newarks borgmästare Cory Booker är en mycket stolt trekkie, och när han får frågan om han tänker ställa upp i något framtida presidentval svarar han ofta så här:

 

 

Han ställer just nu upp som Demokraternas kandidat i valet till senator för delstaten New Jersey, och i nuläget ser det mycket lovande ut för honom. I ett försök att förbättra sina egna vinstchanser har hans främsta motkandidat, republikanen Steve Lonegan, dragit ut på turné för att "avslöja Cory Booker". Där försöker han övertyga väljare att Booker har misslyckats som borgmästare, exempelvis med sin ekonomiska politik. Han försöker även vända Bookers egna politik mot honom, och ge en bild av en politiker som är mer intresserad av att bevara sitt egna kändisskap än att värna om sina medborgare. "Borgmästare Booker lade upp ett inlägg på Twitter där han uttryckte sin sorg över någons bortgång. Men det var inte för de två männen som sköts ihjäl i fredags kväll i Bookers stad, utan för Michael Ansara, som spelade en klingon i Star Trek."

 

Ja, det händer mycket som har med klingoner att göra, särskilt borta i USA. Även på hemmaplan finns det dock en del för klingonfans att ta del av. Bland annat så kommer David "Gorkon" Warner till Helsingborg i oktober, och senare samma månad kommer det att hållas en workshop om det klingonska språket på Swecon i Stockholm.

 

Qapla'!

 

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...