Gå till innehåll
Nyhet

Forskare har lyckats skapa Star Wars ljussablar

Rekommenderade inlägg

BildForskare vid MIT och Harvard har utmanat gängse uppfattningar om ljus, och det utan att behöva färdas till en galax, långt, långt borta.

 

Professorerna Mikhail Lukin och Vladan Vuletic har lyckats samla ihop fotoner och fått dem att bilda molekyler, s.k. fotoniska molekyler - ett tillstånd som tills helt nyligen bara kunnat beskrivas teoretiskt.

 

Lukin säger, "Vad vi har gjort är att ha skapat ett speciellt typ av medium där fotonerna interagerar så kraftigt med varandra att de börjar bete sig som om de hade massa, och de binds ihop för att bilda molekyler."

 

"Lasersabeln" fungerar genom att man först pumpar ut rubidiumatomer från "handtaget" så att de bildar en gasstråle, och sedan sänder ut en laserstråle genom gasen. Fotonernas energi får atomerna att excitera, vilket sänker fotonernas hastighet avsevärt. Innan de lämnar gasen strävar de efter att bilda molekyler, vilket alltså är den revolutionerande upptäckten.

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...