Jump to content

Här är astronautens Star Trek-inspirerade besättningsmärke


Nyhet
 Share

Recommended Posts

BildDen 25 mars 1965 lyfte farkosten Gemini SC3 från Cape Canaveral i Florida, med kapseln Molly Brown och en nöjd Grissom ombord, men sedan dess har det inte varit lika fritt fram för astronauter att namnge sina egna rymdkapslar. För att kompensera för detta och göra NASA-uppdrag lite mer personliga valde astronauten Gordon Cooper att formlägga ett tygmärke för besättningen ombord Gemini 5. NASA godtog märket (fast inte helt utan invändningar), och sedan dess har det varit en tradition att låta astronautgrupper bestämma över formläggningen av sina besättningsmärken.

 

Den här möjligheten tilltalade trekkien Steve Swanson. Han ville ha ett märke som skrek "det här är en riktigt hård typ", och det finns ju få i den här galaxen som är så hårda som klingonerna. Han tog inspiration av ett märke för "the Klingon Brotherhood", och bad sin dotter - som har studerat både datalogi och grafisk formgivning - om hjälp med att anpassa märket för uppdraget.

 

Resultatet blev en Soyuz-raket omsluten av en klingonsk treudd, och med de klingonska tecknen på märkets rand ersatta med besättningsmedlemmarnas namn. Ja, och så bytte de även ut den klingonska bat'lethen mot en satellit; rymdskrot är ett farligt nog hot utan att sätta en massa svärd i omlopp.

 

swanson_via_collectspace_140607.jpg

Bild via collectSPACE.com

 

Dessvärre kom det här märket aldrig upp i rymden; NASAs advokater var tydligen rädda att det skulle uppstå en upphovsrättskonflikt, så även om delar av designen överlevde processen så reducerades just Star Trek-influenserna kraftigt. Väldigt trist, men vi kan ju trösta oss med det faktum att det finns ytterligare ett klingoninspirerat märke ombord den Internationella Rymdstationen!

 

Vad skulle kapten Kirk säga om han kände till det här? Kanske någonting i den här stilen:

 

@BoingBoing @xeni Who does the vetting process on these guys?

— William Shatner (@WilliamShatner)

June 7, 2014
Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...