Jump to content

tlhIngan De' chu' - Nyheter för klingoner (nu ännu nyare)


Nyhet
 Share

Recommended Posts

tlhingan_de_chu_140921.jpg

 

yIqIm SuvwI'! tlhIngan Hol yajmo' Sumbogh pagh bI'IQ'a'? DupIlmoHbe' tera' HIqmey qar'a'? DuSeymoHbe' tera' QoQ qar'a'?

mughwI'lIj yIchu' 'ej ghItlhvam yIlaD! tlhIngan QoQ, 'Iw HIq, Hol De' chu', latlhmey je bop!

 

Ursäkta förvirringen; jag ville bara påminna alla våra klingonska läsare om att aktivera sina mughwI'mey, för nu ska det handla om just sådant som de kan uppskatta!

 

Vi inleder med att kolla hur det går för den klingonska popkrigerskan Jen Usellis (eller jenbom som hon heter bland klingonsktalare). När förra upplagan av tlhIngan De' chu' släpptes jobbade hon fortfarande med att samla in pengar till sitt debutalbum, Warrior Woman. Tidigare den här månaden släpptes albumet, som innehåller klingonska översättningar av sex jordiska popklassiker, såsom Let It Go! (yIbuSQo'!) och Love Is A Battlefield (che'ron 'oH parmaq'e'). Själva CD:n har bara tryckts i väldigt begränsad upplaga, men däremot finns låtarna att köpa online på bland annat Amazon, iTunes och Google Play.

 

Är du sugen på ett litet smakprov så kan du spana in

från en klingonsk bröllopsceremoni på Archon 38 i Collinsville, Illinois, som inleds med ett framförande av taH tIqwIj.

 

 

På ett klingonskt bröllop måste det så klart serveras blodvin, eller 'Iw HIq, men det är ju liksom rätt svårt att få tag på här på planeten tera'. Nu ska det dock bli ändring på det, i alla fall om vintillverkaren Vinport har någonting att säga om saken. De har tidigare släppt ett antal viner med Star Trek-motiv på etiketterna, och i december lanserar de ett rödvin inspirerat av klingonerna favoritdryck.

 

Riktigt vad just det här vinet har för likheter med klingonskt blodvin framgår inte riktigt, men främre etiketten har en rätt schysst design och det finns lite klingonsk text på baksidan. Vinet är från 2012, och vi kan väl bara hoppas att det var ett lika bra år som 2309.

 

klingon_bloodwine_141129.jpg

 

På närmare håll så har tyska klingon-fans nyligen samlats i Saarbrücken för språkkonferensen qepHom. Där har de bland annat haft språklektioner, lekt språklekar och genomfört KLCP-prov, och de hade även chansen att prata lite via 'Internet med språkets skapare Marc Okrand.

 

På årets möte avslöjade han en hel drös med nya ord; allt från hur man säger "datormus" ('eQway') och rätvinklig (leD) till ett uttryck för att översätta Facebook-civiltillståndet "It's ... complicated." (wa' wa' wa'.).

 

Orden lär så småningom dyka upp med utförliga källor på qepHoms nyordslista, men under tiden kan man även läsa den här sammanfattningen på Reddit.

 

Marc Okrand själv kunde inte delta under mötet; han har nog fullt upp med att förbereda en uppsättning av pjäsen A Klingon Christmas Carol. Det är viktigt att publiken blir nöjd, och inte minst klingonerna.

 

 

På internet finns det gott om människor som brinner för det klingonska språket, men det finns även folk som brinner för andra saker. Exempelvis finns det de som ägnar sig åt att bli så bra som möjligt på vissa datorspel, bland annat genom att studera spelens källkod för att kunna utforma strategier baserad på korrekt data.

 

Nu finns det kanske anledning för de två grupperna att mötas, för det visar sig att skaparna till det populära FPS-spelet Call of Duty bestämde sig för att göra deras arbete lite klurigare ... genom att översätta delar av källkoden till klingonska.

 

Tyvärr verkar orden ha bytts ut ord-för-ord med någon typ av webböversättningsverktyg, så det framstår mestadels som ren rappakalja även för de av oss som kan spr??ket.

 

klingon_cod_141129.jpg

 

Det var allt för den här gången, juppu'wI', men har du inte fått nog av klingonska nyheter så kan jag tipsa om xenolingvisten Yens Wahlgrens senaste blogginlägg, där han bland annat skriver om klingonsk opera och öl. På hans blogg går det även att läsa om bland annat kurser i dothraki, språkhomogenism och den växande orkiska språkfamiljen.

 

Qapla'!

 

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...