Jump to content

Pegg: "Fantasy- och sf-vågen har fördummat oss"


Nyhet
 Share

Recommended Posts

Simon Pegg sågade i veckan fantasy- och science fictionfilmstrenden som pågått sedan slutet av 1970-talet.

-Innan Star Wars så var de största kassakorna filmer som The Godfather, Taxi Driver, Bonnie and Clyde och The French Connection – realistiska, amoraliska filmer med en konstnärlig ambition. Sedan plötsligt så skiftade det till spektakelfilmer och allt ändrades ... jag vet inte om det är en bra sak, sa han i en intervju med Radio Times, som The Guardian refererar till.

 

-Uppenbarligen är jag en självutnämnd sf-fantast och en fan av andra genrefilmer, men en del av mig tittar på samhället som det är nu och tänker att vi har infantiliserats av vår egen smak. Nu konsumerar vi rakt ut sagt väldigt barnsliga saker –  serietidningar, superhjältar. Vuxna ser på den här typen av saker, och tar det på allvar.

 

Han tillade:

-Det är en sorts fördummning, på ett sätt, eftersom det tar vårt fokus från verkliga och viktiga ämnen i världen. Filmer brukade handla om utmanande, emotionella resor eller moraliska frågor som fick dig att gå i från bion och ändra hur du kände om ... ja, vad som helst. Nu promenerar vi ut från biografen, utan att verkligen tänka på något annat än att Hulken har vunnit en strid med robot.

 

Pegg uttryckte också i intervjun en vilja att pensionera sig från nördkulturen och i stället satsa på mer dramatiska och seriösa roller.

 

Reaktionerna från sociala medier och andra tyckare var stora angående hans utspel. Pegg kände sig därför manad att förklara och förtydliga sig i ett inlägg på sin blogg under rubriken: "Big mouth strikes again".

 

"Nu är det kanske så att jag agerade lite som ett troll, jag kan ta den motsatta åsikten i intervjuer ibland. När du gör många av dem så blir du trött på dina egna åsikter och börjar föra fram andras. Efter ha sagt detta, så är idéen om vår förlängda ungdom något som jag har varit intresserad av väldigt länge. Det är vad "Spaced" [film skriven av Pegg och hans fru Jessica på 1990-talet] handlade om, åtminstone till en del.

 

En av de saker som inspirerade Jessica och mig själv, för alla de åren sedan, var den aldrig tidigare skådade förlängda ungdomstid som vår generation tilläts i kontrast med tidigare generationer, som verkade bli mogna långt tidigare. Barnen av 70- och 80-talen var den första generationen som det inte var livsnödvändigt att växa upp för efter man slutat skolan. Varför detta hände är en helt annan sociologisk diskussion: ett större antal universitetsstudenter, mer jämställdhet mellan könen, bristen p?? ett världskrig; allt detta och mer bidrog till social utveckling.

 

Vad som fascinerade Jess och mig var hur vi använde denna tiden. För Tim och Daisy, som inte behövde växa upp på samma sätt som sina föräldrar gjorde, innebar det en fortsättning av deras barndom.

Daisy fortsatte att följa sina flickdrömmar. Tim kanaliserade sina barndomspassioner in i sitt eget vuxna liv, och brydde sig lika mycket om det, och investerade i dem med lika mycket tid, vikt och känsla. Hans hobbies och intressen definierade vem han var, snarare än hans professionella status. Sedan vi skrev Spaced för 18 år sedan så har denna förlängda ungdom fått marknadskrafter att vakna och identifiera denna relativt nya demografi som en enormt lukrativ källa för konsumtion. Plötsligt har vi en hel generation som konsumerar samma saker som de gjorde när de var barn."

 

Källa Källa 2

 

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...