Gå till innehåll
Nyhet

Paramount ställs mot väggen i rättegången mot Axanar

Rekommenderade inlägg

Som vi berättat tidigare har Paramount och CBS stämt Axanar productions för intrång i upphovsrätten och rättegången har redan påbörjats. Axanar utspelar sig i samma universum som Star Trek, samtidigt med TOS-eran, men den stora frågan just nu är om hela Star Trek-universat är upphovsrättsskyddat eller om bara det som tidigare producerats kan anses ha upphovsrättsskydd. Om domstolen skulle besluta att man bara kan koppla upphovsrätten till det som producerats skulle möjligheterna att göra egen Star Trek utökas kraftigt. Om den däremot går emot Axanar productions riskerar vi ännu fler åtstramningar. 

 

Grunden är att Paramount och CBS har hävdat att det finns "tusentals upphovsrättsskydd" som Axanar har brutit emot, och den enkla frågan som Axanar då ställde var "Vilka då?". Nu är det upp till Paramount/CBS att redogöra för vilken upphovsrätt som de hävdar - eller enklare sagt så skall de förklara vad Star Trek är ur ett klart juridiskt perspektiv. 

 

Det är ju spännande om vi äntligen får en klar gräns för var upphovsrätten träder in. För bara ett tiotal år sedan fanns det stor oro att många Star Trek-sidor, såsom den ni nu läser på, skulle hotas av åtal bara för att man skrev om Star Trek. Om vi istället tittar på hur Star Wars har hanterat det så har de efter några domstolstvister insett att filmerna i sig var konstverket som skall skyddas och att detaljer (ex bifigurer, hjälmar) eller det utökade universat (ex andra delar av Star Wars-universat utanför filmernas områden) inte är skyddade i enlighet med upphovsrättslagstiftningen. 

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×