Gå till innehåll

Paramount ställs mot väggen i rättegången mot Axanar


Nyhet

Rekommenderade inlägg

Som vi berättat tidigare har Paramount och CBS stämt Axanar productions för intrång i upphovsrätten och rättegången har redan påbörjats. Axanar utspelar sig i samma universum som Star Trek, samtidigt med TOS-eran, men den stora frågan just nu är om hela Star Trek-universat är upphovsrättsskyddat eller om bara det som tidigare producerats kan anses ha upphovsrättsskydd. Om domstolen skulle besluta att man bara kan koppla upphovsrätten till det som producerats skulle möjligheterna att göra egen Star Trek utökas kraftigt. Om den däremot går emot Axanar productions riskerar vi ännu fler åtstramningar. 

 

Grunden är att Paramount och CBS har hävdat att det finns "tusentals upphovsrättsskydd" som Axanar har brutit emot, och den enkla frågan som Axanar då ställde var "Vilka då?". Nu är det upp till Paramount/CBS att redogöra för vilken upphovsrätt som de hävdar - eller enklare sagt så skall de förklara vad Star Trek är ur ett klart juridiskt perspektiv. 

 

Det är ju spännande om vi äntligen får en klar gräns för var upphovsrätten träder in. För bara ett tiotal år sedan fanns det stor oro att många Star Trek-sidor, såsom den ni nu läser på, skulle hotas av åtal bara för att man skrev om Star Trek. Om vi istället tittar på hur Star Wars har hanterat det så har de efter några domstolstvister insett att filmerna i sig var konstverket som skall skyddas och att detaljer (ex bifigurer, hjälmar) eller det utökade universat (ex andra delar av Star Wars-universat utanför filmernas områden) inte är skyddade i enlighet med upphovsrättslagstiftningen. 

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...