Jump to content

Axanar Productions kommer med genstämning mot CBS och Paramount


Nyhet

Recommended Posts

axanar_gensta_mning_160526.jpg

Axanar-fallet ser ut att vara på väg mot sitt slut, men tidigare i veckan överraskade Axanar Productions många av oss som följer tvisten genom att lämna in en genstämning. Varför göra någonting sådant när fallet går mot förlikning? Det visar sig att det finns ett mycket enkelt svar.

 

Det var för mindre än en vecka sedan som vi fick höra JJ Abrams säga att Axanar-fallet snart kommer att vara över, och flera källor bekräftade att parterna hade inlett förhandlingar om förlikning. Exakt vad den förlikningen skulle innebära framgick inte, men man hade kunnat tro att flödet av domstolsdokument snabbt skulle sina.

 

Så varför har Axanar Productions' representanter nu i dagarna kommit med ett svar på målsägandens uppdaterade stämningsansökan, och dessutom med en egen genstämning mot målsäganden?

 

Axanar-bloggen ges följande förklaring:

 

Denna handling var nödvändig eftersom Paramount och CBS inte ännu har släppt målet, trots J.J. Abrams' uttalande om att fallet skulle "vara över" och trots bekräftelse på att CBS har gått in i förhandlingar om förlikning. Axanar Productions måste därför klara alla deadlines som domstolen har beslutat och fortsätta som om rättstvisten kommer att gå vidare tills dess att situationen är löst.

 

Det senaste dokumentet verkar alltså ha skickats in mest som en teknikalitet, men det kan också finnas en till anledning: I ett Twitter-inlägg igår insinuerar Axanar Productions att även om Paramount (som äger filmrättigheterna till Star Trek) verkar vara villiga att "släppa" fallet så är CBS (som äger TV-rättigheterna) mindre benägna. Detta skulle potentiellt kunna sätta hinder för förlikningsprocessen, och således måste Axanar Productions vara beredda på möjligheten att fallet går till domstol trots allt.

 

 

Så vad innehåller det senaste dokumentet? En stor del av dokumentet tillägnas en genomgång av tidigare händelseförlopp, och detaljerar smärre åsiktsolikheter rörande specifika detaljer (såsom huruvida Prelude to Axanar egentligen heter Star Trek: Prelude to Axanar, eller om det är vulcansk eller kinesisk text på Sovals rock i Axanar-verken); en bra sammanfattning finns att läsa på AxaMonitor. Det mest intressanta är genstämningen, som alltså är en klagan från svaranden mot målsäganden.

 

I genstämningen begär Axanar Productions' representanter att rätten ska göra ett officiellt utlåtande vari de förklarar att Axanar-verken inte bryter mot upphovsrätten. De begär även att målsäganden ska betala svarandens advokatsutgifter och andra nödvändiga utgifter som tillkommit av stämningen.

 

I bakgrunden till denna genstämning hävdar svaranden dels att Axanar-verken täcks av fair use, vilket de har hävdat flera gånger tidigare.

Lite mer anmärkningsvärt är att svaranden som en del av sin motivation påpekar det faktum att Star Trek är ett signifikant kulturellt fenomen, och att CBS och Paramount tidigare har tolererat fanfilmer, varför de menar att Alec Peters och Axanar Productions har haft goda själ att tro att de arbetade inom gränserna för vad måläganden tyckte var acceptabelt. De säger att Alec Peters aktivt har försökt få CBS och Paramount att definiera riktlinjer för vad fanfilmsskapare får och inte får göra, och att det enda han har uppfattat från dessa konversationer är att det enda de kräver är att produktionen är icke-kommersiell.

 

Man kan fråga sig om Axanar Productions med sin genstämning inte bara gör det svårare att nå en lösning utanför domstolen, och enligt AxaMonitor innebär detta att CBS och Paramount nu inte kan släppa fallet ens om de skulle vilja det, eftersom de själva är svaranden i en ny tvist. I en intervju med Fan Film Factor menar dock Axanar Productions' advokat Erin R. Ranahan att de inte anser att de har försvårat fallet:

 

Även om vi har inkluderat en begäran om fastställande från domstolen att vi har "ökat insatsen", eftersom vi inte har begärt något skadestånd, utan helt enkelt ett uttalande om att Axanar-verken faller under fair use eller på annat sätt inte bryter mot upphovsrätten, ifall tvisten inte bli löst, vilket vi hoppas att den blir. Om CBS och Paramont däremot bestämmer sig för att säga upp sina krav mot Axanr, eller om vi kan lösa den här tvisten på något annat sätt, så har vi ingen avsikt att fortsätta med vår genstämning, och skulle då gå med på att säga upp den som en del av förlikningen.

 

 

Tvisten ser alltså fortfarande ut att vara på väg mot ett slut, men än så länge är det för tidigt för att säga någonting med säkerhet. Tiden får utvisa om Axanar Productions' genstämning blir avgörande för fallet, eller bara en teknisk nödvändighet på vägen till förlikning.

 

Källa Källa 2 Källa 3

 

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...