Jump to content

Rättstvisten om Axanar fortsätter


Recommended Posts

Skärmdump från ny trailer för fanfilmen Axanar, via BuzzFeed: https://www.facebook.com/BuzzFeedEntertainment/videos/1083699491675717/

"Axanar-faller kommer snart att vara över!" Minns ni när vi skrev det, kära läsare? Vi ropade nog hej för tidigt, för i dagarna lämnade CBS och Paramount in en bilaga till sin stämningsansökan, och nu är frågan vad det egentligen innebär.

 

Det var på faneventet i den 20 maj som JJ Abrams chockade fanfilmsvärlden med ett uttalande om att stämningen mot Axanar Productions snart skulle vara väck. Snart därefter fick vi veta att CBS hade bekräftat att de var i förhandlingssamtal om förlikning med Axanar Productions, men sedan dess har vi inte fått höra så mycket om hur dessa har gått.

 

Bara några dagar efter Abrams' uttalande lämnade Axanar Productions representanter in en genstämning, där de ber rätten att göra ett uttalande som säger att Axanar-verken inte bryter mot upphovsrätten, och begär även att CBS och Paramount ska betala Axanar Productions advokatsutgifter och andra uppgifter som har tillkommit som en följd av stämningen. En viktig del i deras argumentation är dels det påstående att CBS och Paramount tidigare har tolererat fanfilmer och fanserier, trots en lång historia av högkvalitativa sådana, och således hade Axanar Productions inte kunnat förutspå att CBS och Paramount skulle ha så starka invändningar mot just Axanar-verken.

 

Enligt Axanar Productions var det nödvändigt att lämna in denna handling eftersom stämningen fortfarande pågick, och även om de hade inlett förhandlingar om förlikning så måste de klara av alla deadlines som domstolen hade beslutat om. Om svaranden inte gjorde det skulle de få en mycket svår juridisk situation i fall att förhandlingarna inte slutar i förlikning som de hoppas, och därför skulle de också ha en mycket svag ställning i dessa förhandlingar.

 

Frågan är om CBS och Paramounts svar på deras genstämning är inlämnad i samma anda, eller om det tyder på att rättstvisten är långt från över. I genstämningen erkänner CBS och Paramounts representanter - nu i egenskap av gensvaranden - att "vissa personer har gjort offentliga uttalanden", och att dessa "talar för sig själva". Rörande påståendet att CBS och Paramount tidigare har tolererat liknande fanproduktioner så erkänner gensvaranden "att de inte har stämt med avseende på alla användningar av Star Trek-verken, men de förnekar att de inte tidigare skulle ha stämt för att upprätthålla rätten till sin intellektuella egendom inom Star Trek-verken".

 

Gensvaranden går vidare igenom samtliga av genstämningens argument och motiverar varför de inte anser att de bör godtas. De ber rätten att i fullo avslå genstämningen och dess krav om kompensering för genkärandens utgifter.

 

Tiden får utvisa om detta blir dråpslaget för förlikningsprocessen eller om det är en ren formalitet. Under tiden så har dock Axanar Productions gjort ett något oväntat drag, och släppt en ny trailerfilm via BuzzFeed, som även har släppt en artikel om Star Trek-skaparnas tidvis problematiska relation med sina fans. I trailern får vi höra J.G. Hertzler i rollen som kommendör Samuel Travis fördöma klingonernas brutala angrepp på Federationen, och lovar att Federationens medlemmar kommer att stå enade in i det sista. Intressant nog så innehåller trailern också en variant av fanfaren från originalseriens inledningsmusik, vilket är lite oväntat i en tid då CBS och Paramount lägger märke till varje minsta kränkning av deras upphovsrätt.

 

Axanar Productions har också släppt en variant av av samma trailer till sina donatorer, som lär släppas till allmänheten inom 24 timmar. I den här trailern får vi även höra Alec Peters som Garth från Izar, samt Richard Hatch som den klingonske överbefälhavaren Kharn. Även den här gången tar Axanar Productions ett par risker, då de dels spelar några noter ur Jerry Goldsmiths berömda temalåt för klingonerna från Star Trek: The Motion Picture, och också på grund av hur Alec Peters är klädd. Han har nämligen på sig en dräkt är väldigt lik den som Steve Ihnat bar i TOS-avsnittet Whom Gods Destroy, och det är med stor sannolikhet exakt samma kostym, eftersom den är i Alec Peters' ägo. CBS och Parmamounts representanter listade användningen av den kostymen som ett av de inslag i Axanar-verken som inkräktade på målsägandens intellektuella egendom, så det finns stor risk att de kommer att använda den här trailern som bevismaterial mot Axanar Productions.

 

axanar_peters_garth_kostym_160619.jpg

Användningen av Garths kostym från TOS-avsnittet Whom Gods Destroy är en del i CBS och Paramounts tvist med Axanar Productions.

 

Å andra sidan kanske detta bara är ett tecken på att förlikningsprocessen går bra: JJ Abrams sa i sitt ovan nämnda uttalande "fans kommer att kunna fortsätta arbeta med sina projekt", och det verkar vara just det Axanar Productions gör. Samtidigt lär Abrams' uttalande inte ses som juridiskt bindande, och kan till och med betraktas som hörsägen av rätten, så vi bör inte förlita oss för mycket på det.

 

Detaljerade genomgångar av gensvarandens senaste handling finns att läsa på AxaMonitor och The G&T Show, men det bör påpekas att bägge källorna historiskt sett har varit negativt inställda till Axanar Productions. Ett mer positivt perspektiv (som Axanar Productions själva har rekommenderat via sin Facebook-sida) på de senaste utvecklingarna finns att läsa på Fan Film Factor.

 

Källa Källa 2 Källa 3

 

[ Till originalnyheten ]

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...