Gå till innehåll

Marc Okrand talar om språks födelse och död


Nyhet

Rekommenderade inlägg

Året 2016 står för dödens port, och 2017 väntar ivrigt på att födas. Lägligt nog så har talcirkeln School of Thought i dagarna lagt upp ett föredrag av Marc Okrand, där han också talar om födelse död och nytt liv, fast i fråga om språk.

 

Marc Okrand har haft en synnerligen unik karriär. I vår artikel om honom kan du läsa berättelsen om hur han år 1982 fick i uppdrag att skapa vulcansk dialog till Star Trek II: The Wrath of Khan, vilket sedan blev språngbrädan till att skapa det klingonska språket, tlhIngan Hol.

 

Vid det här laget hade han dock redan avlagt en doktorsexamen i lingvistik, medan den här berättelsen har sin början just under hans doktorandstudier på 70-talet. Okrand hade nämligen fått i uppdrag att studera språket mutsun, som vid det laget hade varit utdött i flera årtionden. I det här talet pratar han om likheterna mellan att studera ett dött språk och att skapa ett nytt, och de oväntade vändningarna som bägge dessa arbeten har tagit.

 

På talcirkelns YouTube-sida kan man även finna ett intressant föredrag av Christine Schreyer, som bland annat har skapat ett kryptonskt språk till Stålmannen-filmen Man of Steel och dess uppföljare. Till vardags sysslar hon dock framför allt med utbildning och språkpreservering, och under sina fältstudier så har hon ägnat mycket tanke åt hur vi kan dra lärdom av konstgjorda språk och deras fans för att skapa entusiasm för och gemenskap kring världens tusentals utrotningshotade språk.

 

Vad gäller att hålla språk vid liv så har 2016 varit ett gott år för klingonska. På klingonska språkinstitutets årsmöte, qep'a', avslöjades fler än 50 nya kanoniska ord, och under året som gått har språket använts till allt från museiguider till ställningstaganden mot mobbning.

 

Under det årliga europeiska mötet, qepHom, i Tyskland, avslöjades ytterligare ett femtiotal ord, bland annat ord för museum ('angweD), krom (velSo') och magi ('IDnar). Detta är utöver de fler än 30 platsnamnen som avslöjades för jordiska länder och platser såsom Syrien (Surya'), Burma/Myanmar (mIyama) och Georgien (SaQatvelo'). Allt som allt så har språket växt med ca. 150-200 ord i år, beroende på hur man räknar.

 

På qepHom fick deltagare även möjlighet att införskaffa en förtittsutgåva av den klingonska läroboken Klingon For Beginners (eller Klingonisch für Einsteiger, som det står på mitt exemplar, eftersom förtidsutgåvorna var på tyska).

 

klingonisch_fur_einsteiger_161231.jpg

Bra anledning att lära sig klingonska #114: Man kan använda det för att lära sig tyska.

 

Vi hoppas att världens alla språk - från de utrotningshotade till de knappt ens födda - kommer att frodas under år 2017, och önskar er alla ett säkert och lyckligt nyårsfirande.

 

Qapla'!

 

[ Till originalnyheten ]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...