Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Nyhetsarkiv - September, 2020

Heritage Award till Star Trek: Originalserien

Av Pjotr'k , skriven 20-09-18, kl: 20:31
Kategori(er): Prisutdelningar, TOS

TV-kritikernas Heritage Award för 2020tca-tos-head_200918.jpg, som ges till person, grupp eller serie som efterlämnat ett särskilt arv till de efterkommande, gick till Star Trek: Originalserien. Rod Roddenberry, son till Gene Roddenberry tog emot priset via länk tidigare i veckan. 

Our Heritage Award winner honestly needs no introduction, but let’s try anyway. It’s perhaps the most significant sci-fi series in American TV history, and it spawned a massive, sprawling franchise that continues to this day. But everything goes back to the original @StarTrek!

Senaste nytt om framtida Star Trek-filmer

Av Pjotr'k , skriven 20-09-18, kl: 20:22
Kategori(er): Filmer: 14

Nu kommer lite mer information om Hawleys planerade Star Trek-film. Noah Hawley, som i november 2019 fick uppdraget att göra en ny film, har nu avslöjat lite mer om vad som hänt. Innan arbetet med filmen pausades i augusti så hade Hawley ett färdigt manus och hade även börjat anställa personer som kunde konceptualisera filmen så att den kunde tilltala en framtida publik. Tanken var dock att filmen inte skulle ha direkt koppling till Kirk, Picard, eller någon av de övriga kaptenerna i Star Trek, men ändå vara tydligt förankrad i Star Treks kanon och historia. (+)

 

Star Trek 4, som skulle vara en fortsättning på trilogin som startade 2009 med just filmen Star Trek, blev det inget av med då det fanns löneanspråk som inte kunde hanteras. Men enligt Trekmovie tidigare i veckan lutar Emma Watts, den nya produktionsledaren på CBS, åt att det är denna film som behöver bli till. Om det är så, kan man nog tänka sig att löneanspråken har hanterats. Chris Pine verkar vilja vara med på tåget i alla fall, i alla fall om man skall tro honom själv när han intervjuades i podden Things Are Going Great For Me i slutet av augusti.

 

Quentin Tarantino intervjuades av Empire och berättade då att, om hans Star Trek-film skulle bli av, skulle den vara för vuxna, med svordomar, nakenhet och våld. Vi har inte hört mycket om denna film, så det är oklart om den fortfarande har grönt ljus, men redan i slutet av 2017 rapporterade vi att det fanns sådana planer och redan då avslöjade Deadline att det då troligen skulle bli 17-årsgräns i USA. 

 

Så sammantaget känns det som att det är Star Trek 4 som vi har störst chans att se på bioduken. Men inget är skrivet i sten och vi kan nog räkna med flera års väntetid oavsett vilken film det blir. 

Picard vinner en Emmy för avsnittet Absolute Candor

Av Pjotr'k , skriven 20-09-17, kl: 07:14
Kategori(er): PIC, Prisutdelningar

Star Trek: Picard vann i natt en Emmy i kategorin Outstanding Prosthetic Makeup For A Series, Limited Series, Movie Or Special - för avsnittet Absolute Candor

 

James Robert Mackinnon (Special Makeup Effects Department Head), Vincent Van Dyke (Prosthetic Designer), Richard Redlefsen (Special Makeup Effects Artist), Alexei Dmitriew (Special Makeup Effects Artist), Neville Page (Prosthetic Designer) och Michael Ornelaz (Makeup Effects Artist) kan därmed titulera sig Emmy-vinnare. 

 

Emmy Awards är en prisgala för TV-världen, motsvarande filmvärldens Oscar. Priser har delats ut sedan 1949. Star Trek har totalt nominerats sammanlagt 169 gånger och vunnit hela 36 gånger. Se hela listan här.

 

Vill ni få en lista över alla avsnitt som vunnit en Emmy? Titta här!

Paramount+ kommer till Sverige i vår

Av Pjotr'k , skriven 20-09-16, kl: 09:37
Kategori(er): Allmänt om Star Trek

Paramount+ blir, som vi redan spekulerat kring, den nya internationella streamingtjänsten för Star Trek-serierna. Enligt vad Moviezine har fått reda på startar den någon gång på det nya året, så låt oss gissa februari-mars?

 

Vad detta innebär för befintligt material på Netflix och Prime är oklart, men det lär inte förändra satsningen på serien som produceras för Nickelodeon, då Niceklodeon ingår i Paramount-familjen. Gissningsvis blir kommande premiärer på Paramount+ istället för Netflix/Prime, men allt beror på uppgjorda avtal. 

Discovery till Sverige den 16 oktober

Av Pjotr'k , skriven 20-09-16, kl: 09:26
Kategori(er): DIS

Äntligen vet vi det som vi hoppats på fram till nu: Discoverys tredje säsong får premiär i Sverige och övriga "icke-nordamerika" dagen efter premiären i USA och Kanada, alltså den 16 oktober. 

Inget nytt om europeisk visning för Discovery

Av Pjotr'k , skriven 20-09-12, kl: 16:35
Kategori(er): DIS

Vid en kontakt med Netflix idag, kunde de inte bekräfta någonting om Discovery. Svaret blev endast:

As of the moment, there is no update as when it will be available. It will be announced on social media channels once there is an update.

Det finns heller ingen tanke om när uppdateringar kommer skickas ut på sociala medier. Man kan ju undra när det skall hända något - inför säsong 1 var de ute långt mer än 6 veckor före, men inför säsong 2 hände det knappt någonting. Likadant nu med säsong 3. 

 

Tillägg 14 september: The Buzz Paper skriver nu att Netflix-premiären blir den 16 oktober, dagen efter den amerikanska premiären. Om detta har en grund i en källa, framgår inte, så uppgiften baseras troligen på tidigare förhållanden med publiceringen av avsnitten i säsong 1 och 2. 

Mer information om en av arterna som syntes i Discovery-trailern

Av Pjotr'k , skriven 20-09-12, kl: 12:55
Kategori(er): DIS

Spoilervarning - låg: Möjlig mindre information om säsong 3 av Discovery

 

Discovery-trailern för säsong 3 såg vi några nya karaktärer, bland annat då den som vi har här till höger. Vi spekulerade då att det var en ny art med karaktäristiska tydliga markeringar i huden som påminde om torra marker i öknen. 

 

Det har nu framkommit att det handlar om en kelpier, möjligen med någon annan art som förfader dessutom. Alternativt har kelpierna, nu när deras öde inte längre styrs av Ba'ulerna, kunnat utvecklas i lugn och ro och därmed fått andra karaktäristika än tidigare. Mannen ifråga är ju exempelvis betydligt kortare än de kelpier som vi känner till sedan tidigare. 

 

Mannen sade i trailern: 

I've always believed that you were out there somewhere, and that we were part of the Federation no matter what. 

(Jag har alltid trott att du fanns där ute någonstans, och att vi var en del av Federationen oavsett vilket.)

Detta uttalande antyder att kelpierna blivit en del av Federationen vid något tillfälle. 

Skärmdumpar från trailern till Discoverys tredje säsong

Av Pjotr'k , skriven 20-09-10, kl: 20:11
Kategori(er): DIS

I vår bilddatabas har vi nu samlat skärmdumpar från trailern till Discoverys tredje säsong. Vi ser där de olika karaktärerna och viktiga scener. Välkomna dit för att kika på högkvalitativa bilder som ger ett bättre fokus än när trailern snabbt snurrar förbi. 

discovery-sasong-3--trailer-1-(29)_200910.pngdiscovery-sasong-3--trailer-1-(6)_200910.pngdiscovery-sasong-3--trailer-1-(11)_200910.pngdiscovery-sasong-3--trailer-1-(23)_200910.pngdiscovery-sasong-3--trailer-1-(24)_200910.pngdiscovery-sasong-3--trailer-1-(14)_200910.pngdiscovery-sasong-3--trailer-1-(16)_200910.pngdiscovery-sasong-3--trailer-1-(28)_200910.png

Några höjdpunkter från Discoverys trailer

Av Pjotr'k , skriven 20-09-09, kl: 22:02
Kategori(er): DIS
discovery-logo-sasong-3-300px_200909.png
Discoverys nya logga för säsong 3

Spoilervarning: Detaljerna ger möjliga spoilers om säsong 3 av Discovery

 

Ny logga

Vi har en ny logga för serien - enligt Discoverypanelen igår var det för att de ville komma bort från den mer klingoninspirerade loggan som fanns tidigare. Sedan har vi federationens flagga som har, vilket vi sett i tidigare teasers, endast 6 stjärnor vilket visar att det inte längre är lika många planeter med i Federationen. 

 

Personers utveckling

Denise "Jet" Reno, Paul Stamets och Tilly talar om att dysfunktionaliteten är det som definierar deras arbete. De arbetar runt en skärm där det står "CME DETECTED - CORONAL MASS EJECTOR, LIGHT MAGNITUDE". Coronal mass skulle kunna antyda något med solens yta där "coronal loop" är en del i ytans struktur. 

 

Burnham syns i ny flätad frisyr, på vad som antas vara bryggan av Discovery, betydligt längre än tidigare vilket antyder att det fått växa en bra tid sedan hon färdades framåt i tiden och att det därmed tagit lång tid för henne och skeppet att mötas. 

 

Sedan ser vi de nya karaktärerna Adira och Gray som håller varandra i händerna och tittar ömt på varandra. Som jag uppfattat det skulle den ena av komma med i det första avsnittet medan det dröjer innan den andre kommer - betyder detta att de finner varandra direkt när de möts?

 

I övrigt fanns dessa scener i turordning:

  • USS Discovery kraschar på planeten.
  • Michael Burnham lyfter fram ett paket som innehåller en faser, en skanner, en badge och något mer. 
  • Burnhams ofattbara glädje när hon får veta att många livsformer är upptäckta på planeten. 
  • Saru och Sylvia Tilly går ut från skeppet i en kylslagen miljö med lätt snö som faller. 
  • Cleveland Booker möter Michael Burnham för första gången. 
  • Resterna av ett förstört rymdskepp precis utanför en planets atmosfär. 
  • Utomjording av okänd art, med tydliga markeringar i huden som påminde om torra marker i öknen. 
  • Kvinna, människa, i något som liknar en djupblå uniform. 
  • FAR FROM HOME
  • Man ser vänskapen mellan Burnham och Booker utvecklas. 
  • THEIR FIGHT BEGINS
  • En man, människa, säger till agent Philippa Georgiou att hon inte har något att säga till om, vilket följs av att hon i en kampscen tydligt markerar vem som verkligen har makt att bestämma. 
  • USS Discovery gör ett sporhopp - det trodde jag var över och förbi, men icke. 
  • Booker använder en rund manick som skjuter ut först ljus och sedan en luftpuls som slår undan benen på flera motståndare. Burnham visar med stor glädje att hon gillar det hon ser. 
  • Ytterligare en ny karaktär ser vi här, en kvinna, vulcan, som hälsar Saru med den vulcanska hälsningen. 
  • Adira arbetar med någon slags vätska i en krypkanal ombord ett rymdskepp. 
  • I ett byggområde går Burnham och Georgiou tillsammans med en grönhudad man (orion?). 
  • En man, andorier, syns innan vi än en gång ser den nya loggan. 

Strange New Worlds får avslutande berättelser i varje avsnitt

Av Pjotr'k , skriven 20-09-09, kl: 19:27
Kategori(er): LOW / LDS - Lower Decks, SNW - Strange New Worlds

Något som vi såg i princip i alla Star Trek-serier fram till Enterprise var ett fokus på en berättelse per avsnitt, även om mindre element kan placeras över en längre tid. Så har det definitivt inte varit med Discovery eller Picard, så när Henry Alonso Myers, exekutiv producent för Strange New Worlds, säger att den kommande serien skall återgå till denna modell är det en välkomnande nyhet för många. 

 

"Vi skall berätta de stora idéerna, science fiction-äventyren, på ett episodiskt sätt, så vi har tid och möjlighet att möta nya arter, se nya skepp, besöka nya kulturer." (Henry Alonso Myers, Star Trek Day, 2020-09-08)

Han markerar även att han tycker det är så spännande att The Cage som de ser som det första pilotavsnittet till Strange New Worlds var gjort så länge sedan. Han säger där att "detta är den längsta tid i TV-historien mellan en pilot till det att TV-serien plockas upp". Och det kan man ju inte annat än hålla med om - närmare 55 år tog det alltså...

 

Andra nyheter från gårdagens panel med Strange New Worlds är att vi äntligen kommer att få se mer av Unas bakgrund, något som fansen spekulerat kring tidigare och något som även tagits upp i ett par romaner. 

 

En tredje nyhet verkar vara ett skämt, och det handlar om att göra en crossover mellan Strange New Worlds (som utspelar sig på 2200-talet, med Rebecca Romjin i rollen som Number One) och Lower Decks (som är animerad och utspelar sig år 2380, med Romjins sambo Jerry O'Connel som spelar det skeppets Number One). Hur de skulle lösa detta är helt omöjligt att veta. Till saken hör att vi har hört detta tas upp i flera sammanhang tidigare - av O'Connel, Ethan Peck (som spelar Spock) och bland en del fans. Inget är omöjligt, men vi har svårt att se att det faktiskt skulle kunna ske. 

 

Strange New Worlds är i förarbetesfasen under 2020 och väntas påbörja inspelning som tidigast våren 2021, med en premiär på TV slutet av 2021 eller 2022. 

Ny trailer för säsong 3 av Discovery

Av Pjotr'k , skriven 20-09-09, kl: 08:13
Kategori(er): DIS

Nu har den första ordentliga trailern för säsong 3 av Discovery äntligen släppts. Detta gjordes i samband med gårdagens Discovery-panel på Star Trek Day, och trailern är massiv! En mängd hintar om den kommande säsongen, även om vi självfallet inte får veta så mycket om handlingen. 

 

Vi vet i alla fall att de landar i år 3188, längre bort än någon varit tidigare. 

 

Ni kan se den i länken nedan, via StarTrek.com. 

Haley Joel Osment är med i Lower Decks

Av Pjotr'k , skriven 20-09-07, kl: 17:47
Kategori(er): LOW / LDS - Lower Decks
Haley Joel Osment

Vid en större uppdatering idag av karaktärer och arter i Lower Decks och personer involverade i serien, upptäckte vi en trevlig sak, nämligen att Haley Joel Osment hade en av röstrollerna i seriens fjärde avsnitt, Moist Vessel

 

Han hade rollen som kapten O'Connor, en stjärnflotteofficer vars högsta önskan var att nå ett högre medvetande och lämna människokroppen bakom sig. Intressant då att han slog igenom som 10-åring i den mer skräckbetonade filmen Sjätte sinnet, där han spelar en pojke som ser döda människor. "I see dead people" är en av hans många kärnfulla uttryck i den filmen. 

 

Det är kul att se kända skådespelare från helt andra genrer dyka upp i Star Trek. 

Discovery får Star Treks första reguljära trans- och ickebinära roller

Av Pjotr'k , skriven 20-09-05, kl: 14:49
Kategori(er): DIS

Spoilervarning: Inlägget innehåller information om kommande karaktärer i Discovery, dock utan att avslöja den möjliga handlingen. Följer ni länkarna kan mer information avslöjas.

 

Vi har tidigare sett båda androgyna (könlösa) personer och transpersoner i Star Trek, antingen som nämns i en passus eller något man får se i mycket korta sammanhang. Aldrig har en huvudkaraktär eller på annat sätt reguljär karaktär varit ickebinär eller transperson, men nu kommer detta att ändras. 

 

adira_200905.png
Adira sedd i säsong 3-trailern

I säsong 3 av Star Trek: Discovery, med premiär den 15 oktober i USA och troligen den 16 oktober i Sverige, får vi redan i avsnitt 1 möta Gray, en transperson och trill som har ett huvudmål i livet, vilket är att bli förenad med en symbiont. Gray spelas av Ian Alexander som själv är transperson och som vi tidigare sett i TV-serien OA

 

I det tredje avsnittet kommer ännu en ny karaktär till skeppet och bildar sig ett hem där, och det är Adira, en ickebinär som har ett mycket högt intellekt och ett starkt självförtroende. På skeppet får hen en stark relation till särskilt några i besättningen. Adira spelas av Blu del Barrio.

 

Representation gör skillnad. Star Trek står för diversitet och mångfald och det är hög tid att transpersoner och ickebinära syns på ett naturligt sätt i Star Trek. 

Missa inte DragonCon idag

Av Pjotr'k , skriven 20-09-05, kl: 09:59
Kategori(er): DIS, VOY

dragon-con-lila_200905.pngDragonCon pågår i Georgia, USA, digitalt denna helg och dessa saker hittade vi som var särskilt intressanta för oss trekkers: 

 

Idag lördag

14:30: Science of Star Trek Discovery

Vi får lyssna på den vetenskapliga rådgivaren doktor Erin MacDonald och doktor Mohamed Noor.

 

22:00: Besättningen från Star Trek Discovery

Mary Chieffo, Jason Isaacs, Kenneth Mitchell och Anthony Rapp under ledning av moderatorn Marc Lee.

 

Imorgon söndag

20:30: Star Trek Voyager 25 år

Robert Beltran, Robert Duncan McNeill, Tim Russ och Garrett Wang. Wang är också den som är moderator för panelen. 

 

Allt går att se på Dragon Con TV - om det går att se i efterhand är osäkert. 

Fira Star Trek Day den 8 september

Av Pjotr'k , skriven 20-09-05, kl: 08:23
Kategori(er): Allmänt om Star Trek, DIS, DS9, ENT, LOW / LDS - Lower Decks, PIC, SNW - Strange New Worlds, TNG, TOS, VOY

Star Trek Day, som varit en viktig dag i många år för Star Trek, kommer firas på ett särskilt sätt detta år. Star Trek Day markerar att det var den 8 september 1966 som Star Trek såg sitt första ljus med visningen av The Man Trap, det första visade avsnittet av Star Trek

 

Inget slår självfallet firandet år 2016, 50 år, men i år kommer CBS All Access erbjuda för alla fans världen över: Paneler med skådespelare och andra från de flesta av Star Trek-serierna. Det här blir betydligt mer än vad som erbjöds vid San Diego Comic-con för ett tag sedan och även om vi inte kan kalla det tillfället för en besvikelse så var det ändå bara tre relativt korta paneler med inte särskilt mycket information. 

 

Men denna gång kan vi räkna med 3½ timme med material, så visst blir det mer. Tiderna ger dock mer att önska, för oss i Sverige, iallafall om man har ett jobb att sköta dagen efter. Så här är planen: 

 

Tisdag 8 september

21.00 Discovery - Sonequa Martin-Green och David Ajala tillsammans med Alex Kurtzman och Michelle Paradise.

21.30 Deep Space Nine - Terry Farrell, Alexander Siddig, Armin Shimerman, Nana Visitor och Cirroc Lofton tillsammans med producenten Ira Steven Behr.

22.00 Strange New Worlds - Anson Mount, Rebecca Romijn och Ethan Peck tillsammans med producenterna Akiva Goldsman, Henry Alonso Myers, Akela Cooper och Davy Perez.

22:30 Originalserien - George Takei och sonen till Great Bird of Galaxy, Rod Roddenberry.

23:00 Voyager Kate Mulgrew, Robert Picardo, Robert Duncan McNeill, Garrett Wang, Tim Russ och Ethan Phillips.

23:20 Enterprise - Scott Bakula, Linda Park, John Billingsley, Dominic Keating, Anthony Montgomery och Connor Trinneer.

23:40 Lower Decks - Tawny Newsome, Jack Quaid, Noël Wells och Eugene Cordero tillsammans med seriens skapare  och producent Mike McMahan.

00:05 Picard och The Next Generation - Patrick Stewart och Jonathan Frakes.

 

Allt binds samman av formatet The Ready Room under ledning av Wil Wheaton och Mica Burton. 

 

Tittare i USA kommer dessutom, innan panelerna, att få se nästan ett helt dygn av utvalda avsnitt från Star Treks historia, helt fritt. 

 

Star Trek i rubrikerna, 1 september 2020

Av Pjotr'k , skriven 20-09-01, kl: 21:13
Kategori(er): DS9, Kommande serier, Övrigt: Personer, Övrigt: SF, Övrigt: Teknik och vetenskap

Här är ett axplock av nyheter från de gångna dagarna, som kan vara intressanta för oss trekkers. 

 

Robert Picardo i ny science fiction-film

Filmen To Meet the Faces You Meet, som börjar spelas in på senhösten har knutit Robert Picardo till sig i rollen som amiral Gillette, en krigshungrig officer som försöker skapa det mest kraftfulla massförstörelsevapen som någonsin har funnits. (Trektoday)

 

James Darren sjuk i Covid-19

Den sjungande Vic Fontaine, James Darren har hunnit bli 84 år och har enligt hans agent fått Corona men beräknas bli helt återställd från sjukdomen. (Daily Star Trek News)

 

Siddig och Robinson framför kärleksfulla texter

Alexander Siddig och Andrew Robinson, som spelade doktor Bashir och Garak i DS9 har på Siddigs YouTube-kanal Sid City Social Club tillsammans spelat upp en del av den fan fiction på nätet som anspelar på att de hade romantiska undertoner i deras relation. Kul att se dem igen i en scen som utspelar sig 20 år efter DS9. (Sid City Social Club)

 

Vilka ranker skall den amerikanska rymdstyrkan använda sig av?

Ja, om William Shatner får bestämma så bör det bli samma som i Star Trek, alltså som den amerikanska flottan använder sig av. Självklart håller vi med - det är ju det enda rimliga! :) (Military Times)

 

Lyssna på William Shatner när han sjunger blues tillsammans med andra sångare

Den 2 oktober kommer William Shatners nya musikalbum ut och denna gång är det blues som gäller för hela slanten. Shatner har gjort stor succé med sina tidigare utgivningar och även om han rent musikaliskt oftast sjunger helt förfärligt kommer troligen även detta album bli en stor succé som går dit ingen har färdats tidigare. Håll utkik efter albumet vid namn The Blues som förhoppningsvis kommer även på musiktjänster såsom Spotify. (ABC News Radio Online)

 

Yeoh pitchade idén om en Section 31-serie

Michelle Yeoh var enligt Alex Kurtzman den som gav idén om att starta en Section 31-serie. Inget är helt klart kring detta i skrivande stund, men enligt Kurtzman arbetas det fortfarande med grunderna till en sådan serie. Det finns en skrivargrupp som avser att bygga ihop en serie som kommer att överraska. (TrekMovie)

Laddar... Laddar...
Facebook Twitter