Jump to content

"Svarta hål" skapade i laboratorium


Nyhet
 Share

Recommended Posts

bh-light_080308.jpgDe mystiska egenskaperna hos svarta hål kan återskapas med relativt enkel utrustning, avslöjar forskare i tidskriften Journal of Science. Med hjälp av fiberoptik kan man simulera det svarta hålets händelsehorisont (inget som befinner sig innanför denna yta kan nå ut till omvärlden). Den artificiella händelsehorisonten skapas genom att korta högenergi laserpulser och kontinuerligt infrarött ljus skickas in i en optisk fibertråd. När detta görs "betvingar" laserpulserna vågorna som genererats av det infraröda ljuset, och efterliknar det sätt som ljusvågorna betvingas av den oerhörda gravitationen innanför en riktig händelsehorisont.

Den artificiella händelsehorisonten kommer underlätta utforskandet av en del av de bisarra aspekterna hos svarta hål, som t.ex. den strålning man antar att de sänder ut. Förhoppningsvis kommer man också få ledtrådar till Teorin om Allting.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Vet inte var man ska posta detta exakt men jag testar här:

Forskarna har enligt DN funnit två stjärnor 8000 ljusår bort som är i slutet av sin livscykel och kan explodera därav. Denna explosion tros ge ifrån sej enorma mängder gammastrålning som skulle kunna vara farlig "ända till oss".

källa:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=750001

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...