Jump to content

ESA blir officiell leverantör tll ISS


Nyhet

Recommended Posts

BildMed introduktionen av ESAs ATV-2 (Automated Transfer Vehicle), även med namnet Johannes Kepler, kommer ATV:n för första gången att användas på riktigt. Tidigare flygningar med föregångaren ATV-1 har enbart använts för att prova ut systemen. ATV-2 blir också den tyngsta last som någonsin skjutits upp av ESA.

Uppskjutningen kommer att ske den 15 februari med bärraketen Ariane 5. ATV-2 kan bära med sig nästan 8 ton last, bränsle och syre till besättningen ombord på ISS. Dessutom kommer den att fungera som en extra modul till ISS fram till mitten av sommaren.

De farkoster som nu levererar förnödenheter till ISS är europeiska ATV-2, ryska Soyuz och Progress, samt den japanska HTV-2. Rymdfärjan är som bekant inte med längre.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Lite noteringar: ATV - 1 var samma slags farkost men användes till att prova ut systemen, ungefär som att Enterprise användes för att prova ut rymdfärjans system. Så ATV - 2 är den första operationella farkosten i detta system.

Och rymdfärjan är inte helt ute, den har tre flygningar kvar: STS - 133 i slutet av februari, STS - 134 i april och STS - 135 i juni (alla datum preleminära.) J.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...