Jump to content
Sign in to follow this  
Nyhet

ESA blir officiell leverantör tll ISS

Recommended Posts

BildMed introduktionen av ESAs ATV-2 (Automated Transfer Vehicle), även med namnet Johannes Kepler, kommer ATV:n för första gången att användas på riktigt. Tidigare flygningar med föregångaren ATV-1 har enbart använts för att prova ut systemen. ATV-2 blir också den tyngsta last som någonsin skjutits upp av ESA.

Uppskjutningen kommer att ske den 15 februari med bärraketen Ariane 5. ATV-2 kan bära med sig nästan 8 ton last, bränsle och syre till besättningen ombord på ISS. Dessutom kommer den att fungera som en extra modul till ISS fram till mitten av sommaren.

De farkoster som nu levererar förnödenheter till ISS är europeiska ATV-2, ryska Soyuz och Progress, samt den japanska HTV-2. Rymdfärjan är som bekant inte med längre.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lite noteringar: ATV - 1 var samma slags farkost men användes till att prova ut systemen, ungefär som att Enterprise användes för att prova ut rymdfärjans system. Så ATV - 2 är den första operationella farkosten i detta system.

Och rymdfärjan är inte helt ute, den har tre flygningar kvar: STS - 133 i slutet av februari, STS - 134 i april och STS - 135 i juni (alla datum preleminära.) J.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...