Jump to content

Solkraftverk i rymden kan vara verklighet inom 30 år


Nyhet
 Share

Recommended Posts

BildAtt skörda solenergi från rymden kan bli ett kostnadseffektivt sätt att möta världens energibehov i framtiden enligt en internationell forskargrupp (International Academy of Astronautics). Idén är att kraftverk som kretsar runt jorden samlar in solenergi som sedan strålas ned till jorden. Det borde vara tekniskt genomförbart inom 10-20 år säger forskarna.

Planen är att först placera en, sedan några få, och så småningom ett stort antal solkraftssatelliter i geosynkron bana över ekvatorn. Tillsammans ska de samla in solljus dygnet runt till skillnad från, som mest, halva tiden för markbaserade solkraftverk. Solenergin omvandlas till elektricitet ombord på satelliterna och skickas till mottagare på marken via mikrovågssändare eller lasrar. Mottagarna skickar sedan ut elektriciteten på det vanliga kraftförsörjningsnätet.

[Klicka på bilden för förstoring]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Med tanke på att jag har läst en bok där man föreslog detta redan på1970 talet så är det verkligen på tiden. Men om kraftstationerna ska ligga i geostationär bana så kommer inte varje station att producera el hela tiden då det även där ute är skugga delar av dygnet, kommer dock inte ihåg hur länge. J.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...