Gå till innehåll
Nyhet

Rymdfarkosten Cassini har tagit fantastiska bilder på Enceladus gejsrar under utbrott

Rekommenderade inlägg

BildCassini passerade över Saturnus måne Enceladus på en höjd av bara 74 km genom utsprutande vattenånga och is från flera gejsrar vid sydpolen. Analyserna indikerar att vattenångan har ungefär samma sammansättning som vattnet i jordens hav. Mycket tyder på att vätskan kommer från ett hav av vatten under månens yttersta islager. Jetstrålarna bryter ut från heta sprickor som kallas för tigerränder.

Upptäckten att Enceladus har ett hav i kontakt med den stenrika kärnan gör månen ett ännu viktigare mål för att hitta liv någon annanstans i solsystemet. Den steniga havsbottnen kan förse havet med kemiska ingredienser som är väsentliga för liv.

"Den typ av ekologier som kan finnas på Enceladus kan vara lik den vi hittar på bottnen av våra djuphav", säger dr Carolyn Porco* som leder projektet.

* = Porco var även vetenskaplig rådgivare i filmen Star Trek XI.

Källa Källa 2

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Nyhet

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, källorna har tyvärr försvunnit vid överföringen från Star Trek Databas nyhetssida. Det är en bugg som jag rapporterat till Jocke (han har lagt in möjligheten att uppge flera källor, men det verkade inte gå helt friktionsfritt :) ).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×