Jump to content
Sign in to follow this  
Nyhet

EXTRA: CERN kan ha skapat en metod för att långtidsförvara antimateria

Recommended Posts

BildCERN har gjort ett genombrott när det gäller att förvara antimateria. Vi har tidigare här på Star Trek Databas kunnat läsa om att man lyckats innesluta antimateria i över en kvart. Man lyckades med detta genom att skapa magnetiserat antiväte som inneslöts i en fälla med ett pålagt elektromagnetiskt fält i ett nästan perfekt vakuum (magnetiseringen av antivätet uppnåddes genom att man skapade en temperatur nära den absoluta nollpunkten).

Nu har forskarna vid CERN kommit på en ny revolutionerande metod för att förvara antimateria: genom att placera negativt laddad antimateria i en speciell typ av nanorör som kallas för fullerener. Väggarna i fullerenerna, som består av kolatomer, stöter genom kolatomernas negativt laddade elektronmoln bort antimaterian så att den inte kan komma i kontakt med kolatomerna, och därmed förintas. Med den här metoden finns det teoretiskt sett ingen gräns för hur länge antimaterian kan förvaras. Man har t.ex. redan lyckats innesluta ca. 1 mg antiväte i över 2 timmar!

Aprilskämt: Det mesta stämmer i denna artikel förutom att den "revolutionerande metoden" endast finns som en hypotetisk metod, och har alltså inte prövats i praktiken. Se artikeln i den uppdaterade källan (fullerenerna har här den alternativa beteckningen C60).

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...