Gå till innehåll
Nyhet

EXTRA: CERN kan ha skapat en metod för att långtidsförvara antimateria

Rekommenderade inlägg

BildCERN har gjort ett genombrott när det gäller att förvara antimateria. Vi har tidigare här på Star Trek Databas kunnat läsa om att man lyckats innesluta antimateria i över en kvart. Man lyckades med detta genom att skapa magnetiserat antiväte som inneslöts i en fälla med ett pålagt elektromagnetiskt fält i ett nästan perfekt vakuum (magnetiseringen av antivätet uppnåddes genom att man skapade en temperatur nära den absoluta nollpunkten).

Nu har forskarna vid CERN kommit på en ny revolutionerande metod för att förvara antimateria: genom att placera negativt laddad antimateria i en speciell typ av nanorör som kallas för fullerener. Väggarna i fullerenerna, som består av kolatomer, stöter genom kolatomernas negativt laddade elektronmoln bort antimaterian så att den inte kan komma i kontakt med kolatomerna, och därmed förintas. Med den här metoden finns det teoretiskt sett ingen gräns för hur länge antimaterian kan förvaras. Man har t.ex. redan lyckats innesluta ca. 1 mg antiväte i över 2 timmar!

Aprilskämt: Det mesta stämmer i denna artikel förutom att den "revolutionerande metoden" endast finns som en hypotetisk metod, och har alltså inte prövats i praktiken. Se artikeln i den uppdaterade källan (fullerenerna har här den alternativa beteckningen C60).

Källa

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Nyhet

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×