Jump to content

Nu är det officiellt: Voyager 1 har lämnat solsystemet


Nyhet
 Share

Recommended Posts

voyager_rymden_130912.jpg

 

"Voyager har lämnat solsystemet!" Det påståendet har du säkert hört förut; kanske till och med flera gånger och från flera nyhetsbyråer med gott rykte. Det är dock först nu som forskarlaget bakom Voyager-projektet själva gått ut med detta påstående, sedan en ny analys av sondens omgivning visat att den är konsistent med modeller av det interstellära mediet.

 

Övergången mellan heliosfären och det interstellära mediet är kontinuerlig, så det är inte helt lätt att definiera gränsen mellan dem. Det har länge funnits teorier om heliopausen; ett område där solvinden, det vill säga flödet av partiklar från vår egna sol, inte längre dominerar över stjärnvindarna från närbelägna stjärnor och lokala störningar av plasman.

 

Det var i april som plasmaforskare vid University of Iowa identifierade ett antal oväntade radiovågsförhöjningar. De kunde se att de hade sitt ursprung i det interstellära mediet, och kunde utifrån detta räkna ut att om Voyager 1 hade nått heliopausen så borde sonden detektera plötsliga variationer i den omgivande plasmadensiteten. Det har tagit dem flera månader att fastställa en koppling mellan de två anomalierna, men nu är det alltså officiellt: Voyager 1 är det första människobyggda föremålet som har lämnat solsystemet!

 

Klicka här om du vill läsa mer om den vetenskapliga bakgrunden till den här nyheten. Själv lämnar jag över ordet till NASA:s biträdande vetenskapsadministratör, John Grunsfeld, som hade det här att säga:
 

"Voyager has boldly gone where no probe has gone before, marking one of the most significant technological achievements in the annals of the history of science, and adding a new chapter in human scientific dreams and endeavors. Perhaps some future deep space explorers will catch up with Voyager, our first interstellar envoy, and reflect on how this intrepid spacecraft helped enable their journey."

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...