Gå till innehåll

Studiomodellen av stjärnskeppet Enterprise fyller 50 år


Nyhet

Rekommenderade inlägg

enterprise_modell_141230.jpg

Den 29 december 1964 anlände en alldeles särskild last vid specialeffektsstudion Howard Anderson Company på 104 E. Providencia i Burbank, Kalifornien. Det var en skalenlig modell av ett rymdskepp, men ändå var det helt olikt något rymdskepp någon föreställt sig tidigare. Det var ingen raket och inget flygande tefat, och det hade vare sig hjul eller vingar.

 

Det var den primära studiomodellen av stjärnskeppet Enterprise; en väldetaljerad bjässe på 11 fot som tog fyra män (Richard Datin, Mel Keys, Vern Sion och Volmer Jensen) närmare en månad att färdigställa. Under årens lopp skulle de även lägga ner många fler arbetstimmar på att förse den med detaljerade dekaler, fungerande ljussystem och animerade warpdriftspontoner.

 

enterprise_botany_bay_studio_141230.jpg

"Elvafotingen" tillsammans med SS Botany Bay under inspelningen av det klassiska TOS-avsnittet Space Seed.

 

Det här var inte den första modellen av stjärnskeppet Enterprise, och det skulle inte bli den sista, men genom sin detaljrikedom och dess flitiga användning har den av många kommit att anses som den mest klassiska, och den mest kanoniska.

 

Så klassisk är den att man under början av 70-talet valde att ta föra in den The National Air and Space Museum (en del av Smithsonian Institute), där den har flyttats runt och ställts ut på olika utställningar sedan dess.

Under 90-talet togs den bort från utställningsområdet och flyttades istället in i museets souvenirbutik, men nu pratar man om att restaurera modellen och ställa ut den som en del av den nyrenoverade Milestones of Flight-utställningen, som beräknas vara klar lagom till Star Treks egna 50-årsjubileum år 2016.

 

 

Vidare läsning

Dayton Ward: Happy 50th birthday to the original Starship Enterprise!

Larry Nemecek: Wow: The real-life birthplace of the Enterprise?TODAY

 

Källa Källa 2

 

[ Till originalnyheten ]

Länk till kommentar
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa nytt...