Jump to content

Kvinnliga rymdfartspionjärer hyllas med ny Lego-byggsats


Nyhet

Recommended Posts

Idag är det internationella kvinnodagen, då människor jorden runt uppmuntras att blicka tillbaka över kvinnorättsrörelsens historia och begrunda allt som ännu kvarstår att göra för att skapa ett jämställt samhälle. En viktig del i detta är att lyfta fram kvinnliga förebilder, och varför inte börja redan i lekstugan?

 

Har du någonsin byggt någonting riktigt häftigt med lego och tyckt att det borde bli till en officiell byggsats? Sedan 2008 har Lego-koncernen bedrivit projektet Lego Ideas, som uppmuntrar legoentusiaster att skicka in sina egna förslag. Dessa förslag samlas på projektets hemsida, där andra användare får rösta på idéer de tycker om. Om ett förslag lyckas få in 10 000 röster så inleder Lego-koncernen en granskningsprocess, där de bland annat överväger huruvida den föreslagna byggsatsen är barnvänlig och diskuterar projektet med eventuellt berörda upphovsrättsägare. Om ett förslag klarar sig igenom den här granskningsprocessen så producerar Lego-koncernen en officiell byggsats baserad på förslaget, och ger 1% av royaltyintäkterna till de som skickade in förslaget.

 

Tidigare år har vi Lego Ideas bland annat resulterat i legomodeller av Mars-rovern Curiosity och rymdsonden Hayabusa, och Lego-koncernen arbetar just nu med att finslipa en modell av rymdraketen Saturn V. Det senaste godkända förslaget, Women of NASA, vänder dock bort blicken från rymdfarkoster och fokuserar sig istället på de människor som har formgett, väglett och flugit ombord dem. Mer specifikt så består byggsatsen av fem miniatyrfigurer som gestaltar fem kvinnor som har varit med och skapat rymdfartshistoria, tillsammans med rekvisita som representerar deras bidrag.

 

lego-sally-ride-mae-jemison_170308.jpg

Legofigurer föreställande Sally Ride (t.v.) och Mae Jemison (t.h.).

 

I byggsatsen kommer vi bland annat att få se en legofigurversion av fysikern Sally Ride, som den 18 juni år 1983 blev den första amerikanska kvinnan i rymden. Ride genomförde två rymdresor ombord rymdfärjan Challenger, och tillbringade sammanlagt drygt 343 timmar i rymden.

Det var även tänkt att hon skulle delta i en tredje rymdfärd ombord Challenger, men de planerna fick ställas in efter den tragiska Challenger-olyckan, då rymdfärjan föll isär under en uppskjutning den 28 januari 1986, med dödligt utfall för de sju besättningsmedlemmarna ombord. Sally Ride var en av de tretton medlemmarna i den så kallade Rogerskommissionen, som utredde haveriet på uppdrag av president Ronald Reagan.

 

 

Vi finner även en legofigur föreställande läkaren och ingenjören Mae Jemison, som den 12 september år 1992 blev den första svarta kvinnan i rymden. Jemison har beskrivit Star Trek-skådespelerskan Nichelle Nichols som en av sina förebilder, och under sina 190 timmar i rymden brukade hon inleda sina arbetspass med frasen "Hailing frequencies open." Året därpå blev hon även den första riktiga astronauten att delta i ett avsnitt av Star Trek, då hon gjorde ett gästframträdande som kapten Palmer i TNG-avsnittet Second Chances.

 

 

Jemison arbetar numera som huvudansvarig för forskningsprojektet 100 Year Starship, vars uppdrag är att ta fram en långsiktig arbetsplan som ska stimulera forskning och utveckling som kan möjliggöra resor till andra stjärnsystem inom det kommande århundradet.

 

lego-katherine-johnson_170308.jpg

 

Bland minifigurerna finner vi även fysikern och matematikern Katherine Johnson, som redan vid tidig ålder uppvisade en stor begåvning för matematik. År 1939 tog den blott 18 år gamla Johnson ut en högskoleexamen i matematik och franska, med distinktionsbetyget summa cum laude ("med högsta beröm"), men trots sina enastående akademiska prestationer fann hon det svårt att som svart kvinna finna ett jobb som matematiker. Det var inte förrän år 1953, fjorton år efter examen, som hon fick ett jobb som en mänsklig räknare (eller "computer") på NACA (föregångaren till NASA).

 

På den här tiden var det vanligt att segregera arbetsgrupper både efter kön och hudfärg, och Johnson påbörjade sin karriär på enheten West Area Computers, där afroamerikanska kvinnor arbetade avskilt från sina vita och manliga motparter. En dag fick dock Johnson och en kollega ett tillfälligt uppdrag på en annan division som i övrigt bara anställde vita manliga ingenjörer, och hennes nya chefer blev så imponerade av Johnsons sinne för analytisk geometri att de "glömde" att flytta tillbaka henne.


År 1958 omorganiserades NACA till den organisation vi idag känner som NASA, och bit för bit minskade också segregeringen mellan anställda. NASA började även ersätta mänskliga beräknare med digitala elektroniska datorer, och Katherine Johnson övergick till att arbeta som rymdfartsteknolog. År 1961 beräknade hon en flygrutt för USA:s första bemannade rymdfärd, och när John Glenn förberedde sig på att bli den första amerikanen att gå in i omloppsbana runt jorden bad han att Katherine Johnson personligen skulle granska den datorberäknade flygrutten, då hon var känd för sina mycket noggranna beräkningar.

 

Om du vill veta mer om Katherine Johnson så kan du förslagsvis gå ner till din lokala biosalong och boka in dig på en föreställning av den trefaldigt oscarsnominerade filmen Dolda tillgångar (engelska: Hidden Figures). Filmen följer Katherine Johnson (spelad av Taraji P. Henson) och två av hennes kollegor: Dorothy Vaughan (spelad av Octavia Spencer) och Mary Jackson (spelad av Janelle Monáe.


lego-margaret-hamilton_170308.jpg

 

Därefter har vi Margaret Hamilton, en datalog och systemingenjör som bland annat skrev kod till den första bärbara datorn och populariserade begreppet "mjukvaruingenjör". Hon är dock mest känd för det arbete hon gjorde vid forskningsgruppen Charles Stark Draper Laboratory på MIT, där hon ledde en grupp som programmerade mjukvara som användes i flera olika delar av Apollo-programmet, bland annat ombord den första månlandaren och Apollo-kommandomodulen. Gruppen skrev även mjukvara som användes ombord Skylab, USA:s första rymdbas.

 

Många känner igen Margaret Hamilton från ett ikoniskt foto där hon visas ståendes bredvid en jämhög trave med pärmar fyllda med mjukvarukod som hennes arbetsgrupp skrev till Apollo-uppdragens navigationssystem.

 

lego-nancy-grace-roman_170308.jpg

 

Sist men inte minst har vi astronomen Nancy Grace Roman, som var en av de första kvinnliga cheferna på NASA. År 1959 blev hon chef för NASA:s nystartade program för rymdastronomi, det vill säga astronomi som utförs med hjälp av rymdburna mätinstrument. Hon arbetade under flera år med att utforma och vidareutveckla många olika forskningsprojekt, såsom uppskjutningen av rymdburna solobservatorier och andra astronomiska satelliter.

 

Hon är dock allra mest känd för att ha planerat och drivit det arbete som skulle resultera i skapandet av rymdteleskopet Hubble, varför hon ibland har kallats "Hubbles moder". Hubble-teleskopet rymdsattes den 25 april 1990, och anses än idag vara en av astronomers mest värdefulla tillgångar.

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...