Vilken avdelning:

Sortera efter:

Hjälp: Avancerad sökning

Snabbsök efter personBläddra

A-D E-H I-L M-P Q-T U-X Y-Ö
Visa alla

Mae Jemison

Om personen

Mae Carol Jemison föddes år 1956 i staden Decatur, Alabama. Hon är mest känd för att ha varit den första svarta kvinnan i rymden, och för sitt pågående arbete för att främja rymdutforskningen.

 

Hennes intresse för rymdforskning började redan när hon var liten. Hon följde spänt de då pågående Apollo-uppdragen, och föreställde sig att när hon väl blev stor skulle rymdresor vara en del av vardagen. Hon brukade även ha titta på Star Trek, och lär ha fattat särskilt tycke för kommunikationschefen, Uhura, spelad av Nichelle Nichols.

 

År 1973 började den blott 16 år gamla Mae Jemison på Stanford University, och fyra år senare tog hon ut en kandidatexamen i kemiteknik. Hon ansökte därefter till Cornell Medical College, där hon år 1981 tog ut en medicine doktorsexamen.

 

Under studietiden hade Jemison vid flera tillfällen rest till andra länder för att jobba inom vården där, och efter att hon tagit sin doktorsexamen sökte hon sig till Fredskåren, där hon ansvarade för kårens volontärarbetares hälsa i Liberia och Sierria Leone.

 

År 1983 blev Sally Ride ombord rymdfärjan Challenger den första kvinnan i rymden, och detta inspirerade Jemison till att skicka in en ansökan om att bli astronaut. Hennes första ansökan nekades, men år 1987 skickade hon in en andra ansökan, och blev en av de 15 nya kadetter (utav fler än 2 000 sökande) som antogs till NASA:s astronautträningsprogram. År 1988 blev Jemison färdig med sin astronautträning, och därmed blev hon också den första svarta kvinnliga astronauten.

 

Det är inte alla astronauter som någonsin kommer upp i rymden, och under sina första år som astronaut arbetade Jemison med markbundna aktiviteter, bland annat stödfunktioner vid uppskjutningar och mjukvarutestning. Vid ett tillfälle anordnades ett Star Trek-konvent i Florida, inte alltför långt ifrån Kennedy Space Center där Jemison arbetade för tillfället, och hon bestämde sig för att åka dit för att se om hon kunde få träffa Nichelle Nichols. När Nichols fick veta att hon var på plats bjöd sökte hon genast upp henne och gav henne en kram, och de två har varit goda vänner sedan dess.

 

Men den 12 september år 1992 klev hon äntligen ombord rymdfärjan Endeavour, där hon arbetade som en av uppdragsspecialisterna på uppdraget STS-47. Uppdraget gick framför allt ut på att utföra prover på olika material och vävnader, och Mae Jemisons bakgrund inom kemi och medicin gjorde henne perfekt lämpad för uppdraget. Hon tog sin kärlek för Star Trek med sig ut i rymden, och inledde varje arbetspass med frasen "Hailing frequencies open."

 

sts47.jpg

STS-47 var ett kooperativt uppdrag mellan NASA och den japanska rymdmyndigheten NASDA.

 

År 1993 sade Jemison upp sig från NASA för att bilda en egen konsultfirma, The Jemison Group, som arbetade med att utforska, utveckla och marknadsföra vetenskapliga tillämpningar för vardagsbruk. Samma år fick hon en förfrågan från LeVar Burton om huruvida hon skulle vilja vara med i ett avsnitt av Star Trek: The Next Generation. Jemison tackade ivrigt ja, och fick rollen som kapten Palmer i avsnittet Second Chances.

 

Mae Jemison är fortfarande aktiv som rymdforskningsidkare, och är engagerad i flera projekt för att stärka intresset för teknik och vetenskap bland USA:s minoritetsungdomar. Hon leder projektet 100 Year Starship, som är ett samarbete mellan NASA och DARPA vars mål är att göra resor mellan stjärnsystem till en reell möjlighet inom loppet av 100 år.

 

Priser, hedersutnämningar och hyllningar

Under sin livstid har Mae Jemison fått otaliga priser och hedersutnämningar, och de lär bli fler. Det som följer är endast ett litet urval.

 

Priser och hedersutnämningar

 • 1988 - Essence Science and Technology Award
 • 1993 - National Women's Hall of Fame
 • 1997 - Chicago History Museum Making History Award for Distinction in Science Medicine and Technology.
 • 2004 - International Space Hall of Fame

 

Institutioner uppkallade efter Mae Jemison

 • 1992 - Mae C. Jemison Science and Space Museum
 • 1992 - Mae C. Jemison Academy
 • 2001 - Mae Jemison School
 • 2007 - Bluford Drew Jemison STEM Academy

 

Hedersdoktorat

 • 1991 - Doctor of Letters (Winston-Salem College)
 • 1991 - Doctor of Science (Lincoln College)
 • 2000 - Doctor of Humanities (Princeton University)
 • 2005 - Doctor of Science (Wilson College)
 • 2006 - Doctor of Science (Dartmouth College)
 • 2007 - Doctor of Engineering (Harvey Mudd College)
 • 2008 - Doctor of Humanities (DePaul University)
 • 2009 - Doctor of Engineering (Polytechnic Institute of NYU)

 

Övriga hyllningar

 • År 1993 utsågs Mae Jemison till en av deras "50 Most Beautiful and Sexy People in the World". Jemison tyckte först att den här utmärkelsen var ganska fånig, men hon har utvecklat en uppskattning för den. "Vi måste förändra bilden av människor som arbetar med vetenskap. Det är viktigt inte bara för de som vill börja jobba inom vetenskap, utan även för folk som finansierar vårt arbete."
 • År 1995 hyllades Mae Jemison med ett azerbaijanskt frimärke som bar hennes namn och ansikte. Frimärket var en del av frimärksserien Kosmonavt qadinlar ("kosmonautkvinnor"), som gavs ut av det nationella frimärksbolaget Azermarka för att markera Apollo 11-uppdragets 25-årsjubileum.

 

Citat

"Jag vill inte att det bara ska vara kapten Uhura på Star Trek, som jag såg på hela tiden och tyckte var underbart. [...] Jag vill att folk ska veta att de sakerna är verkliga och kan bli sanning." (First black female soon to blast off - Ocala Star-Banner, 1992-09-08)

 

"Rymden är en medfödd rättighet för alla på den här planeten." (Shooting Star - Stanford Today, juli/augusti 1996)

 

 

Om Star Trek


Spelade karaktärer

Kapten Palmer


Bedrifter inom Star Trek

 • Mae Jemison var den första riktiga astronauten som var med som skådespelare i Star Trek.
 • Hon har även varit med i de Star Trek-relaterade dokumentärerna Star Trek: 30 Years and Beyond, America Loves... Star Trek och How William Shatner Changed the World.

 

nichelle_nichols_and_mae_jemison.jpg

Text markerad med denna färg är ej kanon
Mae Jemison
Födelsedatum:
 • Tid tillbringad i rymden:
  190 timmar, 30 minuter, 23 sekunder
 • Varv runt jorden: 127
Laddar... Laddar...
Facebook Twitter