Gå till innehåll
Nyhet

Makedoniens utrikesminister: "FYROM är lika utomjordiskt som klingonska"

Rekommenderade inlägg

Sedan Makedonien blev självständigt från Jugoslavien har landet legat i en namntvist med Grekland om vad det skall heta i officiella sammanhang. Grekland hävdar att namnet Makedonien skall reserveras för dess mest nordliga provins, medan grannlandet skall benämnas Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM). Det är något som EU och FN håller med om. Men Makedoniens utrikesminister Nikola Dimitrov är förstås missnöjd med detta. Och i veckan angrepp han det officiella namnet i Bryssel med följande uttalande:

 

-När du säger FYROM så har det lika mycket att göra med mitt land som det klingonska språket i Star Trek, rapporterar AFP.

 

 

Källa

 

[ Till originalnyheten ]

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lustigt nog så brukar klingonska namn för jordiska länder baseras på fonetiska approximationer av deras inhemska namn, så även om vi inte vet vad de kallar Makedonien än så blir det nog en bra bit närmare det han föredrar än "FYROM" :)

Till exempel kallas Sverige för Suverya' (från "Sverige"), Finland för SuwomIy (från Suomi), Grekland för 'elaDya' (från Ελλάδα (Elláda)), Japan för nIpon (från 日本 (nippon)) och Georgien för SaQatvelo' (från საქართველო (Sakartvelo)).

 

Det finns inget kanoniskt klingonskt namn för Makedonien, men jag har tidigare översatt det både som *maq'eDonya'* och (mer nyligen) *ma'qeDo'nIya'*, som både är försök att approximera det inhemska uttalet Македонија (Makedonija).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var med i konversationen

Du kan skriva ett inlägg nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att skriva inlägg med ditt konto.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Inklistrad som formaterad text.   Klistra in som klartext istället

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa nytt...