Jump to content
Star Trek: Strange New Worlds har premiär på Paramount+ den 6:e maj!

Joe Haldeman


rehnvall
 Share

Recommended Posts

Joe Haldeman är väll främst känd för sin roman Forever War, som har översats till svenska under namnet Evighets kriget.

Boken handlar om jorden och dess konflikt mot de elaka rymdvarelserna, har ni hört det förut? Där slutar likheterna eftersom rymdskeppen inte kan färdas fortare än en bit under ljushastigheten. Alla som läst lite fysik förstår vilka problem som uppstår vilket gör kriget ganska jobbigt rent ut sakt. Man får följa en soldat på hans uppdrag och hans chokartade återkomst till jorden...själv har han åldrats ett par månader men Jorden har tagit ett skutt 50 år in i framtiden. Teknologin bygger för de mesta på fysikens lagar så rymdstriderna handlar om att man skjuter och väntar i 10 minuter innan misilerna träffar och skeppen kan inte acelera fortare än vad besättninge tål, som ligger nersänkta i vattentankar i särskilda G stolar/britsar för att klara av det.

Författaren Joe Haldeman är vetnamn veteran så jag tror hans erfarenhter skildrar i boken och saker som aldrig skulle dykt upp i vanliga SF-böker beskrivs, soldaterna behöver hypnos/droger för att klara av att döda och att de lever för dagen och kamratskapet. Soldaterna agera på ett "riktigt" militärt sätt.

För att vara skriven på 70-talet så är boken extremt liberal när de gäller kvinor i militären och sex (OBS "sexet" beskrivs inte de bara konstaterar att folk har det) ganska intresant när soldaten kommer tillbaka från ett långt updrag och nästan alla är homosexuela (statens befolknings kontroll och befruktning sker med provrör) och det anses vara det enda rätta och hetrosexuela anses vara konstiga.

Boken är mycket spänande och målar upp en ganska hänsynslös bild av militär ledningen och att krig är verkligen skit och då menar författaren verkligen att det är för jävligt.

En anna av JH böcker är Forever Peace, trots namenet har den inget att göra med Forever War, skriven i samma stil och handlar om USA?(s) krig i sydamerika. Pesis som i verkligheten är USA eller nord amerika som de kallas i boken rädda för förluster så de använder Soldierboys och flyboys, fjärstyrda mechar (robotar)vars opratör sitter i någonannan stans, tyvär kan opratören drabbas av överbelastning när han är inkopplad (undrar var matrix fick den iden ifrån) om inte säkerhets systemet fungerar.

Boken beskriver gerillans aktiviteter och hur de blir mosade av USAs teknologi men "vinner" endå, Sadam skulle verkligen behöft läsa ett par kapitel för att få ider ur man miskrediterar USA.

Men en dag upptäker en soldat som är inkopplad med sin grupp, är man inkopplad tillräkligt länge och delar varandras tankar så kan man inte skada någon, man får en sådan empati för andra mäniskor. Frågan är bara hur ska de använda det.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...