Jump to content

Projekt Voyager


thestargaze

Recommended Posts

*************************************

Projekt Voyager är en studiecirkel där vi diskuterar avsnitt av Voyager-serien. Projektet initierades den 3 november 2004 i diskussionen Voyager säsong 2 dvd av Kathryn Archer.

Varje vecka väljs två avsnitt från Voyager serien, som vi i förväg bestämmer att vi ska se för att sedan diskutera avnitten här över forumet. När veckan har gått och nya avsnitt börjar diskuteras (i särskild diskussion) så är samtidigt diskussionen i princip över här, men om det finns synpunkter efteråt så är det inget som hindrar att diskussionen fortsätter. Om diskussionen blir väldigt aktiv kanske vi t.o.m. väntar med att se nya avsnitt för att det är så kul att diskutera de föregående!

Diskussionen skall vara om händelser, arter, planeter och andra företeelser i de aktuella avsnitten och jämförelser med andra avsnitt ur andra serier är välkomna.

Om diskussionen om en viss sak tar överhand så kanske det i vissa fall skulle vara lämpligt att starta en egen diskussion för detta (om där inte finns en sådan diskussion). En forumledare kan då enkelt flytta över de inlägg som hör dit, så att vi får en bättre helhet.

Välkommen till diskussionen. Här diskuterar vi de avsnitt som står noterat i undertiteln. Nya diskussioner kan skapas allt eftersom vi startar på två nya avsnitt. "Studiecirkelns" ledare är Kathryn Archer.

********************************

2.23 - The Thaw

Sammanfattning:

Kim och Torres hamnar i en avancerad datastyrd värld, där den gamla Kohlcivilisationen lever efter att ha undkommit en ekologisk katastrof på sin hemplanet. Kohlfolket terroriseras av Skräckens Clown, som inte tillåter Kim och Torres att lämna hans sällsamma värld.

Utomjordingar: kohler

http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...avsnitt_id=2.23

2.24 - Tuvix

Sammanfattning:

Ett komplicerat fel i Voyagers transporter gör att när Neelix och Tuvok återvänder fr??n ett uppdrag blandas deras DNA och resultatet blir Tuvix, en kombination av Neelix och Tuvok med minne, styrka och svaghet från båda.

Utomjordingar: talaxvulcan

http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...avsnitt_id=2.24

2.25 - Resolutions

Sammanfattning:

Kommendör Janeway och Chakotay drabbas av ett dödligt virus och mycket smittosamt virus och måste lämnas kvar på en obebodd planet, vars miljö håller sjukdomen under kontroll. Voyager reser vidare. Kapten Janeway försöker hitta ett sätt att häva infektionen men Chakotay accepterar sin situation.

http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...avsnitt_id=2.25

2.26 - Basics, del I

Sammanfattning:

Seska kontaktar desperat Chakotay och påstår, att Kazonledaren Culluh tänker döda henne. Men sedan lyckas Seska och Kazonerna borda och ta kontrollen över Voyager, vars besättning lämnas kvar på en ogästvänlig planet bebodd av ett aggressivt stenåldersfolk och jättereptiler.

Utomjordingar: kazoner, [basics]

http://www.startrekdb.se/avsnitt/avsnitt.p...avsnitt_id=2.26

Edited by Kathryn Archer
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

The Thaw

The Thaw är ett underbar avsnitt med Torres och Kim! Känns väldigt mycket som ett avsnitt ifrån Star Trek original serien, TOS, och är definitivt en av höjdpunkterna i Voyager. Det som gör avsnitt så bra är dels for att det utspelar sig utan Voyager (for en gång skull) och dels för att skådespelarna gör det verkligt.

Det är en intressant ide som avsnittet behandlar nämligen dels för att undkomma en katastrof försätter sig Kohlfolket i en avancerad datastyrd värld och följderna för detta och dels (kanske mer indirekt) vad är definitionen av liv (jag syftar då till clownen). I avsnittet får man reda på att dataprogrammet fått ”liv” och har tagit över kontrollen över världen och terroriserar dess innevånare.

Tanken med att skapa en artificiell värld är inte så obekant. Det gör man ju mer eller mindre i Star Trek genom sina holodeck. Personligen skulle jag föredra en holodäck eftersom det är mera praktiskt och jag kan lämna världen när jag vill, medan Kohlfolket mer eller mindre är skapar sin värld mer eller mindre i medvetenadet mha av ett dataprogram. På något sätts känns det sistnämna mer skrämmande, vilket avsnittet ochså demostrerar.

Sedan så kan man dra paralleller till det verkliga livet. Datorer idag blir allt mera avancerade och datorprogram används mer och mer för att styra och reglera olika saker. Vad skulle hända om en framtida dator fick ”liv” i den bemärkelsen att den hade ett medvetande eller kunde själv göra ett beslut? (Det är väl mer eller mindre definitionen för ett levande varelse) Hur skulle detta påverka samhället och speciellt då om den fick för sig att människor var ett hot?

Data, ifrån TNG, är till exempel en robot som är mer eller mindre en dator, ändå ser man honom som en ”tänkande” person. Och ”doktorn” ifrån VOY är ett dataprogram, är han en livsform och kan ses som ett hot? Doktorn hindras ju ifrån att göra det som clownen gjorde (att skada andra) på grund av sina etikrutiner.

I många av de kommande avsnitten i Voyager (7.10 Author, Author) tas denna frågeställning upp som jag mycket väl tycker är relevant till avsnittet ”The Thaw”, eftersom clownen i avsnittet mycket väl är en motsvarighet till doktorn men i datavärlden. Detta är som sagt en intressant tankeställare.

Förutom ”The Thaw” så tar många andra filmer som tar upp samma ide, bland annat ”Terminator 3”, där leder ju datorerna krig mot människorna efter att den fått ”liv”.

Scenerna var väldigt färggranna och i takt med historien. Men personligen så tyckte jag att det var lite väl ”tråkig” och absolut inte verkligt. Det kändes mera som om man befann sig på en teater scen än i en dataskapt värld. Om jag var en av Kohlfolket skulle jag ha programmerat in lite mer naturtrogna miljöer. Möjligen kunde detta ha förbättrats.

The_Clown_and_company.jpg

källa: http://www.memory-alpha.org/

Roliga citat ifrån avsnittet:

Doc: "The simulated brain..."

Clown: "...Would leave me at your mercy. No! They stay."

Doc: "The captain is prepared to risk the lives of the hostages rather than leave them under your control."

Clown: "Who is she to tell me what I have to do?"

Doc: "She's the one out there. With the 'off' switch in her hand."

Clown: "Well you certainly know how to bring a party to a halt."

Doc: "I don't get out very much."

Betyg: VG +

Edited by Kathryn Archer
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...