Jump to content

Harlan Ellison stämmer Paramount


Nyhet
 Share

Recommended Posts

Harlan Ellison, manuförfattaren till The City on the Edge of Forever, stämmer CBS Paramount för att de vägrat ge honom korrekt betalning för försäljning, publiceringar och andra förtjänster direkt relaterade till avsnittet. Avsnittet, där Joan Collins hade en av de viktigaste rollerna, har blivit ett uppskattat avsnitt och den förtjänst som Ellison hänvisar till är bland annat för licensen till Crucible-böckerna (Provenance of Shadows, The Fire and the Rose och The Star to Every Wandering). Det är oklart om Paramounts och Pocket Books beslut att dra in samlingsutgåvan Crucible, planerad utgivning i maj 2009, har med stämningen att göra. Detta beslut fattades visserligen för ett tag sedan men de har efter juridiska kontakter parterna emellan varit medvetna om att stämningen skulle lämnas in. Andra försäljningar som Paramount har tjänat pengar på är talande julgransprydnader kopplade till samma avsnitt, en sak som är oerhört stor i USA.

Harlan Ellison har försökt få facket att arbeta för hans sak, men då dessa enligt honom har motarbetat processen stämmer han även dem för att inte ha gjort vad som ankommer dem, i detta fall kräver han förutom advokatkostnaderna endast 1 USD, så stämningen skall mer ses som symbolisk. Grunden till stämningen är att författare har rätt till 25% av intäkter direkt kopplade till det som de skrivit, men diskussionen gäller huruvida detta, förutom för exempelvis DVD- och bluray-utgåvor av avsnitten, även gäller för sidoinkomster som böcker som bygger vidare på det skrivna. Stämningen lämnades in i fredags på en federal domstol i Los Angeles.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Det blir intressant att följa rättegången. Det lustiga med The City On The Edge of Forever är att trots allt bråk mellan Ellison och Roddenberry när avsnittet skrevs, så arbetade de tillsammans igen på 70-talet.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...