Jump to content

Exotiska stjärnor kan visa förhållandena vid Den Stora Smällen


Nyhet

Recommended Posts

electro_weak_star_thumb_100105.jpgEn ny klass av stjärnor, s.k. kvarkstjärnor, förefaller i sina kärnor kunna efterlikna vad som hände bara 10-10 sekunder efter Den Stora Smällen. Stjärnorna som ibland anses bildas när jättestjärnor exploderar som supernovor är de tätaste som finns, t.o.m. tätare än neutronstjärnor. Kärnorna i dessa stjärnor som i typfallet är stora som äpplen och väger som två jordar (!), består enligt teorin av urmateria, dvs. fria men tätt sammanpressade kvarkar. I dessa kärnor görs ingen åtskillnad på svaga och starka fysikaliska krafter (den elektromagnetiska starka kraften och den svaga kärnkraften är en och samma kraft).

[Klicka på bilden för förstoring]

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

Bra att ha en sådan i fickan när det blåser ute då! Hmm snygg bild föresten! Kan den tänkas finnas i större format?

Det skulle nog inte vara så lyckat. smile.gif Om vi kolliderade med en kvarkstjärnas kärna skulle den ta sig genom jorden utan motstånd och skapa en kraftigt radioaktivt nedsmittad tunnel rakt genom jorden. Den skulle förmodligen inte skada oss så fruktansvärt mycket men skapa väldiga jordbävningsvågor på sin väg genom jorden. Man kan också tänka sig hemska vulkanliknande utbrott vid tunnelns mynningar.

Det finns tyvärr ingen skrivbordsbild på kvarkstjärnan. Men det finns vackra dito för neutronstjärnor. T.ex. nedanstående som föreställer en snabbt roterande neutronstjärna med en omgivande planet och måne. Notera att det skapas ett hål i planetens atmosfär där plasmaströmmarna från stjärnan slår ut atmosfären.

http://www.spacewall...=641&fullsize=1

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...