Jump to content

Japansk koncern vill omvandla månen till ett jättelikt solkraftverk


Nyhet

Recommended Posts

lunaring_thumb_100602.jpgDen japanska koncernen Shimizu Corporation - ett av världens största entreprenörsföretag - vill konstruera en 4 km, på sikt ända upp till 400 km, bred ring av solpaneler runt månen för att utnyttja en del av solens energi. Den mottagna energin strålas sedan över i form av mikrovågor till jorden från den sida av månen som är vänd mot oss. På jorden omvandlas mikrovågorna till elektrisk ström.

Den insamlade energin från slutanläggningen kommer att vara så ofantlig att den ska kunna täcka hela jordens energibehov (som det är idag) flera gånger om.

Shimizu tänker sig att robotar kommer att spela en avgörande roll vid bygget av månringen, med viss assistans av astronauter.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Link to comment
Share on other sites

I och för sig en smart idé att bygga solkraftverken på månen, nära allt material som himlakroppen erbjuder. Men nackdelen jämfört med solkraftverk i omloppsbana är ju att dessa kommer att ligga i skugga halva tiden. J.

Halva månen kommer alltid vara belyst utom vid månförmörkelse. Att den ligger i skugga från jorden sett är inte av någon betydelse eftersom energin transporteras från månens solbelysta sida via mikrovågsantenner på månens hitsida till mottagare utspridda över jordklotet. Även vid månförmörkelse kommer man att kunna tappa solpanelerna på energi eftersom jorden reflekterar ganska mycket ljus från solen, varav en del tas emot av månen.

Edited by Fleetadmiral
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...