Jump to content

Pyttesmå satelliter blir allt populärare


Nyhet

Recommended Posts

cube_thumb_100712.jpgDen allt mindre tekniken som används i mobiltelefoner, bärbara datorer och kameror verkar nu även ha få sitt genombrott bland satelliter. Avsevärt enklare att bygga och långt billigare i drift kan de inleda en ny epok med minisatelliter som skickas upp i kretsbana kring jorden, men även på sikt utforska vårt solsystem.

Konventionella satelliter kan vara stora som bussar och väga upp till ett halvt ton, men de nya satelliterna varierar i storlek mellan att få plats i en hand (pikosatelliter) och väga runt 1 kg till ryggsäckstorlek (nanosatelliter) och en vikt på runt 10 kg.

Satelliterna kan betraktas som miniatyrversioner av de fullskaliga motsvarigheterna. De innehåller samma komponenter; batteri, kretskontroll och positioneringssystem, radiokommunikationssystem och analysinstrument, förutom att allt ??r så mycket mindre, billigare och ibland mindre komplicerat.

En populär minisatellit är Kuben, med måtten 10x10 cm och avsedd att placeras i en låg kretsbana kring jorden (se bilden).

Källa

[ Till originalnyheten ]

Edited by Nyhet
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...