Gå till innehåll
Nyhet

GPS-system för Vintergatan

Rekommenderade inlägg

BildRymdskepp kommer kanske en dag att navigera i kosmos med hjälp av en speciell typ av döda stjärnor som GPS-fyrar. Tyska forskare har utvecklat en teknik som gör det möjligt att få exakt position i rymden genom att fånga upp röntgenstrålar från pulsarer. Om ett rymdskepp har utrustning för att upptäcka pulsarerna kan skeppet jämföra ankomsttiderna med de som förutsägs vid en referensposition. Genom detta kan ett rymdskepp bestämma sin position med en noggrannhet på mindre än fem kilometer, var som helst i galaxen! Tekniken kan förstås också användas för rymdfarkoster inom solsystemet.

Den föreslagna tekniken påminner mycket om den som används i det populära GPS-systemet, där tidssignaler sänds till användaren från en konstellation av satelliter i omloppsbana.

"Om du reser till ett annat land, och vill använda GPS, måste du köpa speciella kartor för din enhet. Vi skämtar ibland med studenterna i Garching om att sälja kartor för olika galaxer att användas av rymdskepp som t.ex. Enterprise från Star Trek", säger professor Werner Becker vid Max Planck-institutet i Garching.

Källa

[ Till originalnyheten ]

Redigerad av Nyhet

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kanske, men skillnaden mellan dessa stjärnor och GPS sateliterna är att GPS sateliterna även sänder en tidssignal som gör att man kan avgöra när signalen skickades och på så vis räkna ut differansen mellan när en given signal skickades och mottogs, och detta kan man ju inte göra med hjälp av dessa stjärnor. Med viss reservation för att man kan använda död räkning genom ljusets hastighet, men frågan är hur exakt det blir? J.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×