Jump to content

AI på USS.Voyager


Facepalm

Recommended Posts

Jag har tänkt på en sak. Är USS Voyagers skeppsdator en AI, eller återminstone lika kraftfull som en?

EMH Doctor är ju utan tevkan(för mig) en artificiellt intelligens, med tanke på att han är självmedveten(liten störande ibland), han är intresserad i olika form av konst, tex musik, måla, han skrev holonovelen Let Photons be Free och dagdrömde(emergency command hologram) och han målade Seven of nine naken en gång(www.youtube.com/watch?v=h6BAlpJ_inQ).

I memory alpha stod det också " The Doctor's expansion of his original programming to include personality subroutines and interests in things such as opera, interpersonal relationships with the crew and engineering skills".

Om nu EMH Doctor är en AI, borde inte Voyagers skeppdator vara det också, även om Doctor expanderade hans/dess program spela ju visst roll, men programmet kan ju inte tar upp hela skeppsdator, bara en del av det. Så det är ju inte omöjlig att USS Voyagers skeppsdator en AI, eller återminstone lika kraftfull som en.

Edited by Facepalm
Link to comment
Share on other sites

Enligt Memory Alpha, som innehåller den Star Trek-information som kan anses vara mest kanon, är datorerna på Federationens rymdskepp inte konstruerade med artificiell intelligens (AI). De är ytterst kraftfulla, men huvudsakligen avsedda för datalagring och hanteringen av rymdskeppets komponenter.

Anledningen kan vara att det skulle bryta mot en moralprincip inom Federationen: När upphör AI:et att vara en maskin och bli till en självmedveten och kännande varelse, med garanterade rättigheter och den frihet som är fastställd i Federationens konstitution? Jag misstänker att man vill undvika att datorerna i så fall (med AI) kan bli betraktade som tillverkade slavar.

(Jämför med TNG-avsnittet "The Measure of a Man")

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...