Gå till innehåll
Facepalm

AI på USS.Voyager

Rekommenderade inlägg

Jag har tänkt på en sak. Är USS Voyagers skeppsdator en AI, eller återminstone lika kraftfull som en?

EMH Doctor är ju utan tevkan(för mig) en artificiellt intelligens, med tanke på att han är självmedveten(liten störande ibland), han är intresserad i olika form av konst, tex musik, måla, han skrev holonovelen Let Photons be Free och dagdrömde(emergency command hologram) och han målade Seven of nine naken en gång(www.youtube.com/watch?v=h6BAlpJ_inQ).

I memory alpha stod det också " The Doctor's expansion of his original programming to include personality subroutines and interests in things such as opera, interpersonal relationships with the crew and engineering skills".

Om nu EMH Doctor är en AI, borde inte Voyagers skeppdator vara det också, även om Doctor expanderade hans/dess program spela ju visst roll, men programmet kan ju inte tar upp hela skeppsdator, bara en del av det. Så det är ju inte omöjlig att USS Voyagers skeppsdator en AI, eller återminstone lika kraftfull som en.

Redigerad av Facepalm

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Enligt Memory Alpha, som innehåller den Star Trek-information som kan anses vara mest kanon, är datorerna på Federationens rymdskepp inte konstruerade med artificiell intelligens (AI). De är ytterst kraftfulla, men huvudsakligen avsedda för datalagring och hanteringen av rymdskeppets komponenter.

Anledningen kan vara att det skulle bryta mot en moralprincip inom Federationen: När upphör AI:et att vara en maskin och bli till en självmedveten och kännande varelse, med garanterade rättigheter och den frihet som är fastställd i Federationens konstitution? Jag misstänker att man vill undvika att datorerna i så fall (med AI) kan bli betraktade som tillverkade slavar.

(Jämför med TNG-avsnittet "The Measure of a Man")

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för svaret, så datorer är lika kraftfull(eller nästan lika kraftfull) som en AI, men är är inte självmedveten, till skillnad från t.ex Doctor

Redigerad av Facepalm

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu

×